Kevin de Bruyne

 Davy/pa Images/profimedia
ZAVLADAO ZAKON ŠUTNJE

Misteriozna trulež izjeda reprezentaciju, glavna zvijezda već dugo pokazuje da mu je draže igrati za City

Kevin de Bruyne kritizira reprezentativne suigrače, usprotivio se navijačima, a očito mu ne paše ni izbornik
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. rujan 2024. 22:59

Belgija je zemlja poznata po vaflima, čokoladi, cvijeću i ispijanju piva. Kulturne note usvojila je i reprezentacija, ali u nekoj poprilično loše prerađenoj formi. Slatke okuse preuzela je gorčina, umjesto na svježe crvene makove miriše na nove nemire, a navijači sve rjeđe nazdravljaju i pjevaju slavljeničke, već piju samo iz očaja.

‘Ik stop, ik stop‘

U ništa manjem očaju, Kevin de Bruyne nakon 0:2 poraza na gostovanju u Francuskoj u drugom kolu A2 grupe Lige nacija sebi je u bradu mrmljao: "Ik stop, ik stop". U ne tako zahtjevnom prijevodu - "prestajem, prestajem", ponavljao je ponajbolji playmaker svijeta i rezervirao neprospavanu noć najvećim ljubiteljima Crvenih vragova. Spušta li najsvjetlija točka Belgije rolete, odlazi li iz reprezentacije? Zasad će to ostati misterij, uoči rujanskog ciklusa Lige nacija KDB je kazao da mu je cilj zaigrati i Svjetsko prvenstvo 2026., no sve što je viđeno i preslušano u Lyonu donosi brojna pitanja.

- Ne mogu vam reći što je pošlo po zlu. Rekao sam to momčadi na poluvremenu, takve stvari nisu za medije. Nekada sam ih iznosio, no tada sam igrao u Genku i bilo mi je 18 godina. Danas imam 33, shvaćate me? Prvi sam primijetio da nismo dobri kao 2018. i to zaista mogu prihvatiti. OK., dovoljno dobri da dosegnemo onakvu razinu, ali baš zato svi moraju dati sve od sebe. Ako to ne učine, tek onda smo gotovi! Sve se svodi na to da neki ne obavljaju svoje zadatke - poručio je veznjak Manchester Cityja poslije poraza.

image

Kevin de Bruyne

OLIVIER CHASSIGNOLE Afp

Manje-više, to je sve što ste mogli čuti od belgijskih nogometaša nakon lošeg izleta u Lyon. Tamošnji novinari ostali su jako razočarani saznanjem o kolektivnom dogovoru šutnje, pa su umjesto dojmova i zaključaka reprezentativaca, u miks zoni gledali nijemi film. Naime, po izlazu sa stadiona Groupama, nijedan izabranik Domenica Tedesca nije želio razgovarati s novinarima. De Bruyne je izgledao posebno nezainteresirano, nije pričao čak ni sa suigračima. Na putu do autobusa okačio je slušalice na uši i gledao u pod.

Ne osjeća se kao u Manchesteru

Govor tijela, koji ste mogli primijetiti i za vrijeme Europskog prvenstva, ne sugerira ništa dobro. Očigledno je da se KDB u taboru belgijske reprezentacije ne osjeća se kao kod kuće ili se barem ne osjeća onako kao u Manchester Cityju. Pod nacionalnim grbom uvijek je "mrtav ozbiljan", nema kontrole, češće ulazi u sukobe, pogreške suigrača izbacuju ga iz takta i frustrirano im to naznačuje. U De Bruyneu "ključa" mjesecima ili godinama - u Katru je tijekom utakmice žustro raspravljao sa stoperom Alderweireldom, nakon remija s Ukrajinom na Europskom prvenstvu kao kapetan je zabranio igračima da pozdrave navijače koji su im zviždali, uoči Izraela u LN žalio se na przahtjevan raspored, a sada je sav taj bijes ispoljio jasnom i glasnom porukom. Pored toga, očito mu se ne sviđaju ideje izbornika Tedesca.

- Uopće me ne morate pitati o tranziciji. Kakva tranzicija kad šestero naših igrača ostaje otraga? Onda dobijete to što ste upravo gledali.

image

Kevin de Bruyne

FRANCK FIFE Afp

Sjetit ćete se da je Tedesco imao problem i s Courtoisom. Daleko najbolji vratar zemlje zbog toga ne želi u reprezentaciju dok se na izborničku klubu ne zasjedne novo lice. Sve je počelo krajem kvalifikacija za EP, kada se Courtois pokupio natrag u Real uoči utakmice s Estonijom. Vratar je to opravdao ozljedom koljena, a Tedesco kazao da je riječ o ljutnji Courtoisa, koji nije postao kapetan pa se nadurio. Kasnije će jedan drugog prozivati lažovima...

Doku nikada neće biti Hazard

Belgijski analitičari, pak, ne lažu sami sebe. Tamošnji mediji utakmicu s Francuskom vidjeli su kao novu potvrdu da su dani kad se reprezentacija mogla suprotstaviti najjačima daleko u prošlosti, a posebno im smeta što Luis Openda nikako da krene zabijati dok u RB Leipzigu trpa kao na traci. Jeremy Doku izgleda atraktivno, ali nikada neće biti Eden Hazard jer (još uvijek) nema završni potez, pa oni božanstveni driblinzi nerijetko ne vrijede ništa više od aplauza s tribina.

image

Jeremy Doku

OLIVIER CHASSIGNOLE Afp

Premotamo li film natrag na EP, sjetit ćemo se da Belgijci u mnogim situacijama nisu izgledali kao momčad, već kao pojedinci koji igraju sami za sebe. Pa onda i trzavice s izbornikom, javno iskazivanje nelagode i viđena omerta koju probijaju samo teške riječi kapetana, zaključak se nameće sam od sebe. Neka misteriozna trulež uvukla se u zidove reprezentacije Belgije i nemilo ih izjeda prilikom svakog novog okupljanja.

Linker
10. rujan 2024 23:00