JEAN CATUFFE/DPPI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Jean Catuffe/dppi/zuma Press/profimedia
Urednik Marce piše za SN

Modrić je kao policajac, Daliću svaka čast, a Španjolska više nema talent kao nekad, no ima novog vođu

Španjolcima je zlato poticaj, a Vatreni već dugo zaslužuju veličanstveni trijumf
Piše: Sergio GomezObjavljeno: 18. lipanj 2023. 18:23

Ista utakmica može biti početak nečeg lijepog ili nagrada za veličanstven kraj. Tako možemo najaviti finale Lige nacija između Španjolske i Hrvatske. Španjolska reprezentacija nakon nekoliko godina dobre igre i brojnih razočaranja na korak je od sreće koja joj je potrebna. Luis de la Fuente također treba pobjedu protiv Hrvata. On više nego bilo koji drugi Španjolac. Njegovo imenovanje na čelo Španjolske gledano je sumnjičavo, a ni navijači, niti kritičari, niti Savez ne vjeruju mu u potpunosti kao vođi nove skupine, koja ima istu želju kao i uvijek, ali i manje talenta nego prije.

No, pobjeda protiv Italije izborniku je dala puno kisika. Iako Azzurri nisu oni kakvi su bili s Baggiom, Baresijem ili Del Pierom, rušenje Talijana uvijek zaslužuje pohvalu. Očito za Španjolsku ova Liga nacija nema kategoriju velikog natjecanja, iako bi novoj momčadi pobjeda dala energiju i podršku koju trenutno nemaju i s kojom jedva čekaju započeti uspješan ciklus.

Budućnost na Rodriju

Ovo je početak doba u kojem se Rodrigo Hernandez nameće kao vođa. Veznjak Manchester Cityja nalazi se u najboljem trenutku svoje karijere. Nadigrao je vezni red Real Madrida u polufinalu Lige prvaka, zabio pogodak koji je Guardioli donio naslov europskog prvaka protiv Intera i protiv Italije ponovno zapovijedao na travnjaku. Sve što prođe kroz njegova stopala izgleda bolje. Španjolska momčad koja nema talent od prije bit će izgrađena upravo na tom veznom igraču.

image
KOEN VAN WEEL/AFP/PROFIMEDIA Koen Van Weel/afp/profimedia

Nema Casillasa, Xavija, Inieste ili Sergija Ramosa (to je prošlost i bilo bi pogrešno pokušavati uspoređivati ovu momčad s njom jer je to neponovljiva generacija), ali Španjolska ima momčad dobrih igrača. Gavijev žar, vizija Mikela Merina, Moratin rad ili Joseluov udarac. Napadač Espanyola, koji će sljedeći tjedan potpisati za Real Madrid, zna zabiti što je nešto što Španjolska treba da trijumfira protiv Hrvatske kojoj nema kraja i koja je na pragu osvajanja prve titule u svojoj povijesti. Bila bi to nagrada za zlatnu generaciju koja je dugo koketirala sa slavom.

Protiv Nizozemske opet je Hrvatska bila momčad koja se natječe s duhom gerile. Balkanski mentalitet koji se treba idolizirati. Hrvati čine momčad koja je dovoljno puta pokazala sposobnost izlaska iz agonije do statusa pobjednika. Na Svjetskom prvenstvu 2018., u Kataru 2022. i u Ligi nacija. Vesele se produžecima u koje uvijek ulaze s uvjerenjem da će pobijediti.

Daliću posebno poglavlje

I uvijek su vođeni Lukom Modrićem. U srijedu je opet pronašao ključ od sefa. Poput onog policajca koji nekoliko dana nakon umirovljenja rješava složeni zločin i ostavlja svog partnera početnika otvorenih usta i zadivljenog pogleda. Njegova predstava uljepšana asistencijom i iznuđenim kaznenim udarcem, sigurno mu daje novu snagu. Na ovoj razini, igrajući 118 minuta u lipnju nakon naporne sezone, tko može reći da treba u mirovinu? Točno 17 godina i 165 utakmica nakon svog debija, svojoj zemlji može donijeti pravu ekstazu. Modrić uvijek napiše jednu stranicu više.

image
JOHN THYS Afp

Zlatko Dalić zaslužuje posebno poglavlje. Svaka čast izborniku Hrvatske. Protiv Nizozemske je ponovno bio ključan za konačni rezultat. Donosio je presudne odluke poput stavljanja Perišića na beka, puštanja Modrića ili ubacivanja u igru Brune Petkovića. I pobijedio. I to bez Gvardiola, obrambenog bastiona.

U nedjelju se, dakle, igra velika utakmica. Liga nacija nije Europsko prvenstvo ili Svjetsko prvenstvo, ali je to naslov koji bi bio poticaj za Španjolsku koja se rađa i nagrada za Hrvatsku koja ga predugo zaslužuje.

Linker
06. svibanj 2024 08:24