Luka Modrić

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
UOČI LIGE NACIJA

Modrić odabrao nasljednika: ‘Strašan talent, vodit će reprezentaciju kako sam i ja vodio‘

Izbornik i veznjak slažu se da će protiv Škotske najvažnije biti strpljenje
Piše: SNObjavljeno: 11. listopad 2024. 17:38

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji slijede dvije utakmice aktualnog ciklusa Lige nacija. Škoti stižu na Maksimir u subotu, a u utorak Hrvatska gostuje u Varšavi kontra Poljske. Ključno je pitanje kako zamijeniti Matea Kovačića, a odgovore nudi izbornik Zlatko Dalić i Luka Modrić na posljednjoj konferenciji za medije prije susreta sa Škotima.

Prvi je govorio Modrić.

- Zadnju utakmicu protiv Škotske odigrali smo odlično na njihovom terenu. Sjećanja su super, s tom utakmicom plasirali smo se u drugi krug natjecanja. Bila je teška utakmica, kao i uvijek protiv Škotske. Zabio sam lijep gol. Rezultati Škotske u zadnje vrijeme nisu najbolji, ali to u ovoj utakmici ništa ne znači. Naš "score" sa Škotskom nije pozitivan, saznao sam da imamo samo jednu pobjedu u šest utakmica. To pokazuje da nam je teško igrati s njima. Škotska je uvijek fanatična i borbena ekipa, s reprezentativcima u dobrim klubovima širom Velike Britanije. Čeka nas teška utakmica, prihvaćamo ulogu favorita, ali ne očekujemo laganu utakmicu. Vjerujem u nas i nadam se da ćemo odigrati veliku utakmicu i doći do tri boda - uvodno je kazao kapetan Vatrenih pa nastavio:

- Da bi igrao u velikim klubovima, moraš posjedovati kvalitetu i borbenost. To zajedništvo Škotske podsjeća i na nas. Igra za reprezentaciju od velike im je časti i važnosti. Borbenost i pripadnost zemlji, tu me podsjećaju na nas.

Modrića su pitali o Martinu Baturini...

- Baturina je veliki talent i treba imati svoj put. Na njemu je da radi, ući i trenira. Vjerujem da će jednog dana biti nositelj reprezentacije kao što sam ja ovih godina bio. Ima strašan potencijal i talent, ali na kraju je sve na njemu.

Što te i dalje drži motiviranim za igre na visokom nivou?

- Prije svega iz ljubavi prema nogometu i Hrvatskoj. Za mene je igra za reprezentaciju nešto posebno, to me drži motiviranim i gura naprijed.

Imaju i Škoti iskusno lice. Vrataru Gordonu je 41 godina...

- Poznajem Gordona još od prije, on je odličan golman. Drago mi je da neću biti najstariji na terenu. Tajna hrvatskog uspjeha? Ljubav i čast igre za reprezentaciju, to je najvažnije za uspjeh. Naravno, trebaš imati i kvalitetu. Za nas je reprezentacija kao praznik, dolazimo s guštom i velikim motivom da predstavimo Hrvatsku na najbolji mogući način i razveselimo naše ljude. To su razlozi zašto je Hrvatska zadnjih godina u vrhu nogometa.

Što će biti posebno izazovno protiv Škotske?

- Nadam se da možemo ponoviti igru kao protiv Portugala i Poljske, kada smo potvrdili da se u ovoj novoj formaciji osjećamo ugodno. Bit će važno da to ponovimo, ali i strpljenje, jer mi ćemo diktirati tempo i više imati loptu u nogama. Tako da ćemo morati biti strpljivi, pametno se kretati i stvarati šanse.

Zatim je na red stigao Zlatko Dalić:

- Matea nema i neće ga biti za ovu utakmicu. Ključno je da bude sve u redu i da se pojavi za Poljsku, to očekujem, no za ovu je utakmicu otpao. Radili smo dobro tri dana, mislim da smo spremni za Škote. Ostajemo pri onome što smo igrali protiv Poljske i Portugala. U većem dijelu to je bilo dobro, sad se nadam da će biti još bolje i kvalitetnije. Naš cilj je osvojiti tri boda, čeka nas težak, borben i agresivan protivnik. Moramo biti oprezni. Šutalo je odradio trening i ako danas bude sve u redu bit će na svojoj poziciji.

Kako zamijeniti Kovačića?

- U veznom redu imamo Baturinu, Petra i Luku Sučića, sviđa mi se što oni dolaze, ali trebat će im malo vremena.

Kako gledate na reprezentaciju Škotske?

- Škoti su igrali dvije teške utakmice i obje izgubili. Poljska ih je dobila iz penala, a i Portugal ih je dobio u zadnjim minutama. Očekujem da ćemo mi vladati posjedom, moramo paziti da olako ne gubimo lopte i posebno se čuvati prekida. Puno pažnje moramo posvetiti izgradnji napada i biti strpljivi kao protiv Poljske. Nećemo dopustiti da nas protivnik iznenadi kontrom ili prekidom, o tome smo dosta pričali i radili.

Linker
11. listopad 2024 17:38