ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/PROFIMEDIA Anne-christine Poujoulat/afp/profimedia
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ ROTTERDAMA

Najpodcjenjeniji igrač Vatrenih uskoro bi se mogao samostalno izdvojiti na drugome mjestu vječne liste

Hrvatski nogometni velikan opet se žrtvovao za momčad, u polufinalu je s krila premješten na beka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. lipanj 2023. 21:09

Ivan Perišić jedna je od razlika koja bi današnju Hrvatsku mogla učiniti pobjedničkom nad Španjolskom u odnosu na izgubljenu utakmicu na Euru prije dvije godine. Perišić je najpodcjenjeniji hrvatski nogometni velikan kojem niti nakon svega što je napravio neki ne priznaju da pripada u samu kremu naših najboljih igrača svih vremena, premda je to po bitnim parametrima zabetonirao, a koliko je značajan vidjelo se upravo u Kopenhagenu prije dvije godine gdje nije igrao. Vatreni su morali bez njega zbog pozitivnog testa na Covid, to je bio šok koji je najavio hektičan i traumatičan dan na Parkenu.

Perišić, Kramarić i Pašalić trojica su iz aktualne postave Zlatka Dalića koji su zabijali La Roji. Ogledao se s njom četiri puta, kad je on bio na terenu skor je izjednačen, po dvije pobjede i poraza. Zatresao je mrežu u skupini na Euru 2016. za trijumf 2:1.
Perišić je s 33 gola na diobi drugog mjesta najboljih hrvatskih strijelaca svih vremena. On i Mario Mandžukić najviše su se približili Davoru Šukeru iako je njegovih 45 još daleko najjači domet.

image
JOHN THYS Afp

No, Šuker je bio centarfor, a igrač Tottenhama ordinira po lijevoj strani od krila do beka. Ne samo kao napadač i strijelac nego i po tome on je moderna verzija Ivice Šurjaka čiju je karijeru nadmašio. Usporedba je jača zbog toga što pripadaju Hajdukovom miljeu. Zlatko Dalić s Perišićem radi slično što je početkom osamdesetih činio pokojni Miljan Miljanić sa Šurjakom u tadašnjoj jugoslavenskoj reprezentaciji. Klasnog ofenzivca pretvorio je u bočnog, a za Šurjaka će stariji analitičari kazati da se katkad pojavio i na mjestu stopera. Perišić se žrtvuje za ekipu što njegovoj statistici strijelca ne pomaže jer već je mogao ostaviti Mandžukića na pristojnoj distanci.

Šest utakmica čekamo da se osamostali na vrhu, otkako je zatresao mrežu Japana na Svjetskom prvenstvu, ali tko je strpljiv ugledat će. Finale Lige nacija idealna je pozornica za velika djela. Jedan rekord ima, s 10 pogodaka najbolji je golgeter među Hrvatima na velikim natjecanjima, a jasno je da se vidi i u Njemačkoj 2024. gdje bi trebao imati novu zgodu za punjenje konta.

image
MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp

Koliko se god trudio i uložio energije, te nakon utakmice bio potrošen, vidjelo se u ogledu s Oranjem da nije branič. Antonio Conte i još pojedini treneri napravili su od napadača lijevog bočnog igrača, a pozicija braniča još je defenzivnija jer kraj sebe ima samo dvojicu stopera, a nema iza sebe trojicu. To je razlika između sustava s četvoricom u zadnjem redu kako igra reprezentacija i s trojicom što su prakticirali u klubu.

No, unatoč problemima u prvom poluvremenu koje su donekle Nizozemci koristili, pa i loše reakcije kod pogotka Malena jer ostao je daleko i nije ga pokrio, kad su Vatreni dodali gas i počeli dominirati i njegova je igra bila sve bolja. Još jednom je pokazao vrhunsku nogometnu inteligenciju i brzu prilagodbu, a što se češće iz drugog plana ubacivao naprijed to se više osjećao kao riba u vodi. Imao je i prigodu, no volej s pet metara nije bio točan. Njegovi fizički i motorički kapaciteti i dalje su impresivni.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Španjolci se moraju čuvati

Odradio je 120 minuta i dodatke, u sedam navrata otklonio opasnost, dobio osam od 13 duela, osvojio šest lopti, imao dva uspješna driblinga... Pokazao je da je za momčad spreman uraditi sve što treba. Kao krilo to znači vraćati se te pomagati braniču i ostalima, kao bek riljati od jednog do drugog gola bez kraja.

Luka Modrić je kapetan, a Ivan Perišić njegov prvi zamjenik, već desetak godina je nositelj igre i pripada u najvažnije reprezentativce. Nije odigrao niti jedno veliko natjecanje od 2014. godine na kojem nije dao gol. Final Four je takva vrsta turnira, iako ga čine samo dvije utakmice. Španjolci ga se moraju čuvati. Hrvatska s njim ima dimenziju više bez obzira kakav mu zadatak Dalić povjerio ovaj put.

Vrijeme će pokazati

U klupskom nogometu sve je osvojio na najvišoj razini, bio je glavni u Clubu Bruggeu i najbolji strijelac belgijske lige, jedan od ključnih igrača Intera s kojim ima scudetto, te naslove prvaka Europe i Njemačke s Bayernom. Jedini je stranac u Bundesligi osim Lewandowskog koji je bio prvak s dva kluba jer on je to ranije napravio s Borussijom Dortmund. S Vatrenima je vlasnik srebra i bronce s Mundijala i ostale su mu samo tri velike sportske želje: trofej s Hrvatskom, trofej s Hajdukom i gol na Poljudu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nema boljeg trenutka da se prva ispuni, da počasti sa suigračima sebe i sve nas. Ostalo će vrijeme pokazati. S Tottenhamom ima ugovor još godinu dana. U veljači je napunio 34.

Ako Petković kaže da mu ide na De Kuipu jer pogodio je i za Dinamo 2020. godine i sada, lijepa bi bila potvrda da Perišiću ide - u finalima! Francuzima u Moskvi je dao sjajan gol.

Najbolji strijelci u povijesti Vatrenih

1. Davor Šuker 45

2. Mario Mandžukić 33

Ivan Perišić 33

4. Eduardo da Silva 29

5. Andrej Kramarić 24

Luka Modrić 24

7. Darijo Srna 22

8. Ivica Olić 20

9. Niko Kranjčar 16

10. Nikola Kalinić 15

Ivan Rakitić15

Goran Vlaović 15

Perišić po godinama za Hrvatsku

2011. 7 nastupa 0 golova

2012. 11 nastupa 1 gol

2013. 8 nastupa 0 golova

2014. 9 nastupa 7 golova

2015. 8 nastupa 3 gola

2016. 12 nastupa 5 golova

2017. 8 nastupa 1 gol

2018. 15 nastupa 5 golova

2019. 10 nastupa 4 gola

2020. 8 nastupa 0 golova

2021. 15 nastupa 6 golova

2022. 12 nastupa 1 gol

2023. 3 nastupa 0 golova

Linker
08. rujan 2024 01:29