Sergej Barbarez

 ANTONIO BALIC Cropix
NEUSPJEŠNA PROVOKACIJA

Nijemci uoči utakmice ‘ošamarili‘ izbornika BiH, podsjetili ga na partije pokera: ‘Nemam problem s tim‘

Susreću se prvi put nakon 14 godina i neslavne scene Emira Spahića
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 11. listopad 2024. 14:41

Zvuči neobično, ali otkako je Bosna i Hercegovina samostalna reprezentacija u njenoj tridesetogodišnjoj povijesti nikada nije odigrala natjecateljsku utakmicu s Njemačkom. Večerašnja u Zenici u sklopu Lige nacija bit će prva takvog karaktera, a dosad su se sretali dva puta, oba u prijateljskim ogledima.

Iako su oba susreta bila prijateljska svaki put bilo je manjih ili većih incidenata na terenu. Prvi put, 2002. godine, završilo je 1:1, a u 49. minuti isključeni su igrači obje ekipe, Hasan Salihamidžić i Christian Wörns. U drugom ogledu, 2010. u Frankfurtu, bilo je 3:1 za Nijemce. Domaći su dobili dva jedanaesterca, no susret će biti upamćen po "odgojnom" šamaru Emira Spahića. Današnji direktor reprezentacije Bosne i Hercegovine ošamario je današnjeg tehničkog direktora Crvene zvezde Marka Marina. Njemački reprezentativac, zapravo Srbin iz Bosne, nešto je očito rekao Spahiću, koji je Marina ne baš tako žestoko udario po licu, no ovaj se svejedno bacio na travu kao pokošen. Spahić je dobio samo žuti karton, no bila su to druga vremena...

image

Sergej Barbarez

ANTONIO BALIC Cropix

Sada, uoči novog ogleda, stigao je "šamar" Spahiću i prije svih izborniku Sergeju Barbarezu, ali od strane njemačkih medija. Jedan njemački portal napravio je osvrt o Barbarezu napisavši kako bivša igračka legenda HSV-a, Bayera i Borussije prije reprezentacije BiH nije imala nikakvog trenerskog iskustva i da se Barbarez više proslavio kao pokeraš. Nijemci su, zapravo, iznijeli činjenice, jer istina je da je Barbarez prije izborničkog posla zarađivao (i gubio) tisuće eura za poker stolom, no u BiH stožeru to su shvatili kao provokaciju.

- Uvijek će biti ovakvih i onakvih članaka, no kada je realistično, uopće nemam problem s tim. Ako nam nije motivacija prisustvo novinara u velikom broju, pun stadion i sve ostalo, onda nemamo što više tražiti. Naravno, ovo je za mene nešto posebno na osobnom planu kao i za momke koji igraju u Njemačkoj, ali kada izađemo na teren postoji samo jedna reprezentacija i jedan grb - rekao je Barbarez uoči ogleda s Njemačkom.

Otkako je on izbornik, BiH je pod njegovim vodstvom samo jednom izbjegla poraz. Doduše, igrali su protiv sve samih velikana, Engleske, Italije i Nizozemske, ali bod u Mađarskoj (0:0) mu je vratio samopouzdanje.

image

Amar Dedić zbog ozljede neće igrati u ovom ciklusu

Kerstin Joensson/afp/profimedia

- Realni smo, znamo protiv koga igramo i kako Njemačka igra. Važno je imati volju želju, jer to će odlučiti. Ako u tom segmentu budemo dobri, onda će to biti nešto pozitivno - dodao je Barbarez.

Njemačka u Zenicu je došla znatno oslabljena bez nekoliko važnih igrača, ali po Barbarezu to ne mijenja ništa u smislu tko je zapravo veliki favorit u Zenici.

- To ne igra nikakvu ulogu, jer ta reprezentacija ima toliku širinu igrača. Ne osvrćemo se na njihove izostanke, samo gledamo sebe, jer bilo bi suludo razmišljati o njima kao oslabljenoj ekipi - zaključio je Sergej Barbarez.

Treba reći i da je BiH prilično oslabljena. Ozlijedio se starter Amar Dedić, inače desni bočni Red Bull Salzburga, a Barbarez je zbog raznih razloga otpisao Anela Ahmedhodžića, Denisa Hadžikadunića, Kenana Pirića, Dala Varešanovića i Radu Krunića.

Sedmorica Nijemaca otpala za Zenicu, debitira Stuttgartov vratar

Julian Nagelsmann suočio se sa silnim otkazima uoči dolaska na ogled s BiH u Zenici. Posljednji koji je otpao je Benjamin Heinrichs, član Leipziga, čime se brojka od onih koji nisu došli u Zenicu popela na sedam. prije njega otpali su lijevi bočni David Raum, vratar Marc-André ter Stegen, branič Robin Koch, vezni Jamal Musiala te napadači Niclas Füllkrug i Kai Havertz. Kako je otpao prvi vratar, Barcelonin ter Stegen, Nagelsmann je ostao samo na dvojici, a od njih je izabrao Stuttgartovog Alexandera Nübela koji će tako debitirati na vratima njemačke reprezentacije.

Linker
11. listopad 2024 14:42