RONALD GORSIC/CROPIX
ELITNI BRANIČI

Nisu se suočili u Rotterdamu, ali mogli bi u Premier ligi: Hoće li Vatreni uskoro napraviti transfer karijere?

Bude li sve po najavama, bit će vremena da se nađu na suprotnim stranama nekom drugom prigodom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. lipanj 2023. 15:57

Virgil van Dijk glavni je igrač nizozemske reprezentacije, najveće ime i kapetan, čovjek koji je s Liverpoolom osvojio Englesku i Europu, te jedan od najboljih stopera posljednjeg desetljeća. Najavio je ostanak među Redsima i želju da sljedeća sezona bude uspješnija. Očit je bio pad njegovih izvedbi nakon što se oporavio od teških ozljeda i jasno je da teži novom uzletu koji mu, kao i momčadi, itekako treba.

Polufinale Lige nacija, među ostalima, moglo je biti i zanimljiva komparacija Van Dijka i Joška Gvardiola, mladog hrvatskog hit stopera, kojeg se povezuje s najvećim klubovima, te je na Svjetskom prvenstvu u Kataru postao zvijezda daleko izvan hrvatskih dimenzija. No, igra sudbine nije to dopustila, Van Dijk je predvodio Oranje, ali Gvardiola nije bilo, morao je napustiti pripreme zbog ozljede trbušnog zida i otići na odmor, kao i dodatnu rehabilitaciju.

image

Virgil van Dijk

SIMON TRAYLEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Gvardiol je i ranije imao tih problema, išao je u klubu na terapije, ali je igrao, no baš je sada slučaj eskalirao uoči nastupa nacionalne vrste, pa nije mogao na Final Foru. Javio se u Rijeci na pripremama, pokušao, došao na jedan trening, dva preskočio, međutim, unatoč naporima njega i fizioterapeuta nije išlo. Šteta za nogometni svijet što je uskraćen svojevrsnog odmjeravanja snaga između Van Dijka i Gvardiola, iako kao stoperi ne idu jedan na drugoga izravno, osim kod prekida ili nekih napadačkih izleta, kojima je skloniji naš igrač.

Van Dijk je velikan, a Gvardiol potencijalni nasljednik na najvišim razinama igre obrambenih nogometaša. Ako bi se kao primjer uzele najbolje igre Nizozemca, to je nivo koji nikome nije lako doseći, pa niti našem reprezentativcu.

Liga nacija nije bila sretna za Gvardiola jer, podsjećamo, prošle je godine u lipnju morao na operaciju, te zbog toga nije igrao prva četiri kola toga natjecanja u kojima su Vatreni utrli put prema završnici. Kasnije su je izborili pobjedama nad Danskom i Austrijom u rujnu.

image

Joško Gvardiol

CHRISTOF STACHE/AFP/PROFIMEDIA

Za Joška je sada najvažnije da taj problem riješi jer trbušni zid zna stvarati velike muke i brige, pa da potom neometano nastavi karijeru. Hoće li ovog ljeta napraviti transfer o kojem se toliko govori ili ne, pokazat će vrijeme jer zdravlje je sada na prvom mjestu.

Bude li sve po najavama, bit će vremena da se Van Dijk i Gvardiol nađu na suprotnim stranama nekom drugom prigodom na nekom drugom mjestu. Možda i u Premier ligi. Nizozemac ima 32 godine, dakle, čak 11 više od Gvardiola, pred kojim je cijela karijera i šansa da postigne što je zamislio. Dakako da nisu kopije, vidi se već po tome što Van Dijk igra desnom nogomet, a Gvardiol lijevom, međutim, među klasnim igračima uvijek se nađu mnoge sličnosti.

Linker
04. svibanj 2024 04:52