HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
HALO, NIZOZEMSKA

‘Nizozemci će igrati s velikim respektom. Vatrenima dajem prednost, ali s ovim igračem moraju biti oprezni‘

‘Mi smo stabilni i neće nam problem predstavljati što još jednom igramo u polufinalu‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. lipanj 2023. 12:41

Tibor Halilović igrač je nizozemskog Heerenveena, a njegov suigrač Andries Noppert vratar je Oranja. Prošle nedjelje je primio čak četiri komada na gostovanju kod Twentea u doigravanju za Europsku ligu, čime su završili sezonu.

- Noppert u ožujku nije igrao za reprezentaciju zbog teške ozljede, izostao je tri-četiri mjeseca, no čim je odigrao jedan susret za klub, odmah je dobio poziv izbornika nizozemske nogometne reprezentacije Ronalda Koemana - kazao nam je Halilović o suigraču koji je bio otkriće na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Sad je na Koemanu da odabere između njega Bijlowa i Flekkena tko će čuvati mrežu protiv Hrvatske.

- Svi su iščekivali hoće li biti spreman, tako i dečki u klubu jer svima nam je drago što imamo reprezentativca. Dosad je u fokusu bilo ligaško natjecanje, a sad su se medijski i Nizozemci okrenuli Final Fouru. U Rotterdamu je izvrsno nogometno ozračje jer Feyenoord je prvak....

Mora uhvatiti formu

Kako Noppert očekuje Hrvatsku, je li optimističan?

- Uzbuđen je zato što se vratio u nacionalnu momčad. Dakako da tek mora uhvatiti formu jer odigrao je samo dvije utakmice nakon ozljede. Nizozemci su domaćini i s velikim očekivanjem gledaju prema tom turniru. Voljeli bi ga osvojiti. Vjeruju u sebe i misle da mogu doći do kraja.

Nisu cvjetali od sreće u ožujku kad su izgubili od Francuske 0:4 u kvalifikacijama za Euro.

- Nisu to doživjeli tako katastrofično kako se može činiti u prvi mah. Mi stranci zezali smo Nizozemce zbog tog poraza, ali svjesni smo da je to početak ciklusa, a Koeman novi izbornik. Iako je već bio na toj funkciji prije nego što je otišao u Barcelonu. Napravio je neke promjene u popisu igrača, dao šansu još nekim dodatnim dečkima iz Eredivisie. I dalje imaju samopouzdanja.

image

Tibor Halilović

COR LASKER Afp

Jedan od igrača iz Nizozemske lige kojem Koeman dosta vjeruje je 20-godišnji Xavi Simons, koji ima dosad tri nastupa za nacionalnu vrstu. Je li on tajni adut na kojeg trebamo paziti? Prošao je školu Barcelone i Paris Saint Germainea.

- On je opasan igrač i treba biti oprezan s njim. Nije samo Simons pozvan od mladih iz domaće lige, tu su i Joey Vermann također iz PSV-a, koji je prvi put u kadru, kao i Tijjani Reijnders iz AZ Alkmaara, a debitant bi mogao biti ako zaigra i Sven Botman iz Newcastlea. Stoper iz Feyenoorda, Lutsharel Geertruida, koji ima 23 godine, premijerni je nastup imao s Francuskom. Na široj listi devetorica su bila iz nizozemskih klubova, što iskusnijih, što mlađih. Simons je najbolji strijelac prvenstva s 19 golova, a ima i devet asistencija, u njemu vide novu snagu, eto, i moj kolega Noppert priznaje da im je napad dosad bio najslabija točka jer vezni red je renomiran s De Jongom, De Roonom, Koopmeinersom, obranu predvodi Van Dijk, a naprijed su “tanji”. Prva špica im je inače Depay, ali dosta se mučio s ozljedama, zbog toga je sada i otpao za završnicu Lige nacija. Simons je u najboljoj formi, igrao je jako dobro i u Europi. Otkako je Koeman izbornik bio je starter na lijevom krilu u obje utakmice, a bio je i na Svjetskom prvenstvu, gdje je i debitirao protiv SAD-a, no u Kataru je odigrao samo sedam minuta. Brz je s loptom, prodoran i okomit. Nizozemska liga je intenzivna i fizički zahtjevna, ali gura dalje. Istina, odgovara mu što se igra otvoreno, sigurno mu Hrvatska neće dopustiti toliko prostora. Osim toga, voli odigrati dupli pas, vrlo je kombinatoran i zanimljiv. Baš zanimljiv - kaže Halilović.

Stabilni smo

Kome dajete veće šanse?

- Hrvatskoj. I Nizozemci nas respektiraju, ne samo na temelju posljednjeg Svjetskog prvenstva, nego po rezultatima u posljednjih šest-sedam godina. Vidim po Noppertu i onome što mi govori da će domaćini ući s velikim respektom. S druge strane, mi smo stabilni i neće nam problem predstavljati što još jednom igramo u polufinalu, navikli smo na takve utakmice. Zbog iskustva, stabilnosti, ali i kvalitete, dajem prednost našima.

Starinski stadion

Stadion De Kuip će biti pun, Nizozemaca više od dvije trećine, ali dolazi i skoro trećina Hrvata...

- U Rotterdamu su često rasprodane utakmice i kad igra Feyenoord. De Kuip je starinski stadion, koji ima čari. Obnavljaju ga, ali nisu htjeli graditi novi jer baš je poseban. Akustičan je i bit će super atmosfera. Fora je što su svlačionice ispod terena, dižu se vrata kao na Maksimiru. Dobre su, dosta velike, ne mogu reći da su zastarjele. Zanimljiv je hodnik s muralima u čast Feyenoordovim osvojenim trofejima, kroz koji se ide na teren. No, naši su igrači igrali na stadionima svih vrsta i ništa ih ne može iznenaditi - podvukao je na kraju veznjak, koji je u nizozemskom nogometu prisutan od siječnja 2021. kad ga je Rijeka transferirala u Heerenveen.

Nisam zadovoljan kad ne igram, vidjet ću što dalje

Halilović je u Heerenveenu prvih godinu i pol igrao i bio jako zadovoljan, ali zadnjih šest mjeseci završio je na klupi. Tek tu i tamo imao pokoji nastup.

- Bilo je jako dobro, skoro odlično, dosta sam i zabijao, ali trener je potom odabrao neku drugu varijantu. Trener, koji je došao ove sezone i ja nismo kliknuli. Iako smo dosta gubili, nije dirao tu ekipu. Nisam zadovoljan kad ne igram pa ću vidjeti što dalje, premda imam još ugovor.

HALILOVIĆEVI KLUBOVI

Dinamo Zagreb

Lokomotiva

Wisla Krakow

Rijeka

Heerenveen

Linker
03. svibanj 2024 06:54