ANTE CIZMIC Cropix
REPREZENTATIVAC NA UDARU

Nizozemci otvorili paljbu na zvijezdu momčadi: ‘Jedan od najgorih koje sam ikada vidio, potpuno beskoristan‘

Nitko iz redova Oranja nije briljirao, no glavna žrtva društvenih mreža postao je premierligaš
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. lipanj 2023. 14:03

Nisu se Nizozemci dobro proveli polufinalu Lige nacija u Rotterdamu. U prvi mah izgledalo je da su ravnopravni Hrvatima, ali 120 minuta igre pokazalo je da je tih 2:4 u srijedu navečer bio maksimum Oranja. Izuzevši pogotke, sastav Ronalda Koemana nije stvorio nijednu izglednu šansu, a sudeći po napisima s društvenih mreža, tamošnji navijači glavnog su krivca pronašli u članu Manchester Uniteda.

Wout Weghorst ušao je u igru u 64. minuti na mjesto Xavija Simonsa, 20-godišnjaka koji definitivno ima potencijala, ali još ga treba potvrditi izvan nizozemske Eredivisije. Upravo je Weghorst zasmetao navijačima Oranja. Centarfor Crvenih vragova bio je nevidljiv, a njegove glavne snage, koje se ocrtavaju u zračnim duelima i ‘target man‘ ulozi, ostale su zarobljene u okovima Domagoja Vide, Josipa Šutala, kasnije i Martina Erlića.

Razočarani fanovi

"Wout Weghorst je potpuno beskoristan", "Podigla se nepotrebna euforija oko tog čovjeka", "Weghorst ponovno ne pridonosi igri", "Iskreno, jedan je od najgorih napadača koje sam gledao u našoj reprezentaciji", "svaka čast Ten Haagu što je s Unitedom uspio nešto osvojiti dok mu je Weghorst u momčadi", samo je dio komentara pod autorstvom Twitter korisnika, a razočarani su i nastupom Virgila van Dijka i Frenkieja de Jonga.

image

Marcelo Brozović i Wout Weghorst

ANTE CIZMIC Cropix

Istina, Weghorst se u srijedu nije proslavio na De Kuipu, ali ne treba zaboraviti da se radi o igraču koji je Nizozemskoj umalo donio polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru. S dva pogotka odveo je ogled s Argentinom u produžetke, da bi Južnoamerikanci slavili nakon raspucavanja. Weghorst je tim nastupom zaradio i posudbu u Manchester United, a krajem ovog mjeseca trebao bi se vratiti u Burnley, osim ako uprava s Old Trafforda ne odluči otkupiti njegov ugovor. Šanse za takav scenarij nisu obećavajuće, jer Nizozemac nije zasjao u crvenom dijelu Manchestera.

Nije zasjao ni protiv Vatrenih. U nepunih sat vremena igre imao je tek 17 dodira s loptom, poslao samo pet (od 10) točnih dodavanja, osvojio jedan (od sedam) duel na zemlji i samo tri (od šest) zračnih dvoboja. Potonja brojka posebno je razočaravajuća ako govorimo o igraču visokom 197 centimetara.

Koeman ima ‘alibi‘

Samim time, nije se proslavio ni izbornik Ronald Koeman. Teško je nasljediti Louisa van Gaala, a legendarni trener i izbornik bio je majstor za izmjene. Imao je ‘nos‘, naoko nelogične poteze mogao je pretvoriti u fantaziju. Koeman nije u potpunosti pogodio s izmjenama, iako to nije bilo moguće kazati krajem susreta, kada je Noa Lang zakazao produžetke 10 minuta nakon ulaska u igru.

image

Josip Juranović i Ronald Koeman

ANTE CIZMIC Cropix

Međutim, svi ostali uvedeni igrači loše su se snalazili. O Weghorstu je sve rečeno, a Tyrell Malacia skrivio je kazneni udarac na Luki Modriću 10 minuta nakon što je ustao s klupe. Steven Bergwijn i Georginio Wijaldum bili su potpuno neprimjetni, kao i Marten de Roon, koji je zamijenio Codyja Gakpa u prvom produžetku.

To su točke zbog kojih će nizozemska kritika sigurno strogo ocijeniti novog-starog izbornika, ali ako maksimalno pojednostavimo stvari, Hrvatska je bolja, kvalitetnija i iskusnija momčad, a smjena generacije kakvu zahtjeva sastav Oranja ne može se dogoditi preko noći. To je čvrst "alibi" za Koemana.

Linker
02. svibanj 2024 23:42