Dani Olmo

 JAVIER SORIANO Afp
EKSKLUZIVNO ZA SN

Olmo se naklonio Hrvatskoj i Modriću koji je ‘najbolji na svijetu‘, pa otkrio gdje će igrati iduće sezone

Španjolski reprezentativac je progovorio i o svojem Dinamu i bivšim suigračima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2023. 20:49

Nema ga već dugo u Dinamu, ima tome tri i pol godine kad je napustio zimske pripreme u Rovinju, krenuo za Zagreb, pa onda u Leipzig. Živo se sjećamo toga dana, zapravo više dana, jer je tada s njim u Istri bio i njegov menadžer Andy Bara, često smo pričali. Vidjeli smo da se sprema njegov odlazak iz plavog doma, na kraju se eto i dogodio. Bilo nam je krivo, kao i svim navijačima Dinama, takvi igrači su rijetki. No nije se radilo samo o njegovim igračkim dostignućima, Danija je krasila posebna osobnost, jednostavno, sjajan je tip. Od toga dana kad je otišao iz Dinama stalno smo ostali u kontaktu, nevjerojatno jest zapravo koliko je njemu značio i još uvijek znači zagrebački klub. Prije neke značajne utakmice Modrih, znao je poslati poruku “jel’ se zna sastav?” ili: “hoćemo li pobijediti?”. Čudesno zar ne, čovjek je Španjolac, reprezentativac Furije, vrhunska svjetska klasa, a i dalje s velikom pozornošću prati Modre, poput nekog fanatičnog navijača. Uostalom, svi navijači Dinama uvijek su ga zvali “naš Dani”. Imali smo osjećaj da su ga svi doživljavali kao purgera, domaćeg dečka.

image

Dani Olmo

FAREED KOTB Anadolu Agency Via Afp

Javio nam se iz Nizozemske, nakon treninga Furije koja u nedjelju s našim dečkima Zlatka Dalića igra veliko finale Lige nacija. Dani nije igrao protiv Italije u polufinalu, imao je problema s ozljedom.

- Prije pet-šest dana imao sam problem. Zato je bilo prerano da igram protiv Italije. Ali mislim da ću za nedjelju i to krasno, sjajno finale biti spreman. Sve ću dati od sebe da zaigram protiv Hrvatske, to je utakmica koju jednostavno ne smijem i ne želim propustiti. Igrati u velikom finalnom okršaju u dresu svoje prve domovine Španjolske, protiv svoje druge domovine Hrvatske... Ne, to se ne propušta, to je kao moja nogometna bajka, moram biti na terenu - kazao nam je Olmo u uvodu.

Priča da je problem bio u mišiću, da nije ništa strašno, jučer je trenirao odvojeno, ali danas će raditi s ostatkom momčadi.

- Ma, kad imaš dvije značajne utakmice u nekoliko dana, onda se moraš žuriti kad je oporavak u pitanju. No dobro, sezona je gotova. Definitivno mi je ogromna želja igrati u finalu, nadam se da ću moći. Na posljednjem treningu koji sam odradio sam, baš sam se dobro osjećao pa mislim da sam spreman. Pa bilo bi bez veze da u finalu ne igramo ni Gvardiol niti ja, zar ne? Nego, baš sam se čuo s Joškom, veli da se oporavlja.

Ništa nije slučajno

Naravno da je pozorno promatrao polufinalni okršaj Hrvatske i Nizozemske.

- Bila je to zaista dobra utakmica. Znate kako je to meni izgledalo? Kao da je Hrvatska željela igrati produžetak! Pa da sjajni hrvatski navijači još malo uživaju i još jače navijaju.

Kaže da mu je Dalićeva vrsta izgledala zaista, kako on kaže - top!

- Nije me to iznenadilo. Pa Hrvatska jest na najvišoj svjetskoj razini, što je tu čudno? Hrvatska ima igrače najviše klase, kremu svjetskog nogometa u svom rosteru. Ništa što radi i kakve rezultate ostvaruje, nije slučajno. Sve te silne pobjede, drugo mjesto u Rusiji, treće u Kataru, sad finale Lige nacija, ništa se to nije dogodilo slučajno. Hrvatska je svjetska sila, sam vrh ovog sporta. Pa mislim da to ne trebam niti pričati, to valjda svi znaju. Protiv Nizozemske je odigrala još jednu utakmicu za pamćenje, kao što su bile i mnoge prije.

image

Dani Olmo

GORAN MEHKEK Cropix

Nastavio je pričati o - Luki Modriću...

- Znam da mnogi postavljaju pitanje kako je moguće da Modrić igra tako briljantno u tim godinama. Ja kažem, jednostavno, to je Luka. On je najbolji na svijetu na svojoj poziciji! Nadalje, Mateo Kovačić igra fenomenalno, Marcelo Brozović također. Gledao sam finale Lige prvaka, kako li je samo Brozović odigrao tu utakmicu, sjajno, definitivno vrhunski.

Sretan zbog dinamovaca

A onda, kako on to uvijek čini, vrati se na svoje bivše kolege, dinamovce. Nikada ga ništa ne trebate pitati o igračima Modrih, sam će pronaći “zonu Dinamo”.

- Kako li je samo Petko ušao u utakmicu u produžetku. Zabio je sjajan gol, na njemu je skrivljen jedanaesterac, zabio je još jedan gol... Ma, onaj drugi bih mu također priznao, zaleđe je, ako je bilo, nisam to niti vidio, bilo “minutu prije”. Livaković je opet branio poput jednog od najboljih na svijetu, Šutalo je bio fenomenalan u obrani, Luka Ivanušec je Pašaliću ubacio za pogodak i preokret Hrvatske...

Nastavio je...

- Kako mi je drago što su se tako iskazali igrači Dinama. Uvijek se veselim poput malog djeteta kad tako dobro igraju plavi dečki, oni iz mog bivšeg kluba. Veselim se i što ću se u nedjelju pozdraviti s dečkima iz Dinama. Inače, čuo sam se Livakovićem ovih dana. Popričali smo o svemu.

Onda se opet vratio Petkoviću...

- Kakav je to majstor. Što on može napraviti s loptom, kako prevariti protivnika, kako zabiti.

Nasmijao se...

- Šteta što protiv nas u finalu neće zabiti gol! Ali dobro, zabio je Nizozemcima. Dosta mu je to, ha, ha, ha...

image

Dani Olmo

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Vratili smo se na veznu liniju. I Španjolska je vrhunska.

- E, to će biti velika borba u veznoj liniji. Najveća borba vodit će se baš na tom dijelu, žestoka bitka za kontrolu sredine terena. Tu će se lomiti utakmica. Hrvatska ima Modrića, Kovačića, Brozovića, ali i mi smo jaki, imamo klase. Vidite kako samo Rodri igra super.

Joselu kao Petković

U polufinalu protiv Italije, pobjedonosni pogodak postigao je džoker s klupe, Joselu, igrač Espanyola.

- Da, i protiv Norveške u kvalifikacijama je ušao pred kraj utakmice i zabio je dva gola. Dobar je igrač. Vrlo je važno kad imate igrača koji uđe s klupe i tako dobro odigra, zabije. Baš kao što je Petko to napravio protiv Nizozemaca.

Što govori izbornik Luis de la Fuente o Hrvatskoj?

- Nismo još pričali o utakmici s Hrvatskom. Zna on sve o Hrvatskoj, a možda će nešto pitati i mene. Gledat ćemo sigurno utakmicu Hrvatske s Nizozemskom, pa ćemo donijeti zaključke, imamo vremena za analizu. Ja samo mogu pretpostaviti da Hrvatska neće ništa bitno mijenjati.

Je li Španjolska u polufinalu protiv Italije bila u svom najboljem izdanju?

- Dobro smo igrali. S tim da smo bili bolji u drugom poluvremenu. U prvom dijelu recimo da je bilo 50:50. Isto smo bili dobri, ali i Italija je imala nekoliko dobrih prilika. Konačno, drugi gol im je poništio VAR, radilo se o malom zaleđu. Međutim, u drugih 45 minuta smo zaista bili nadmoćniji, imali smo i finih prilika. Zaslužili smo biti u finalu.

Pa dobro, kakva je prognoza za nedjeljno finale?

- Idem kazati ovako. Neka pobijedi bolji! Za mene će svakako biti jako emocionalno. I da, mislim da ću uzeti Ligu nacija. Da će pobijediti Španjolska!

I sljedeću sezonu odradit ću u Leipzigu

Popričali smo malo i o njegovoj sezoni u Leipzigu, pitali smo ga je li zadovoljan?

- Na kraju je sve ispalo jako dobro. Nismo baš dobro počeli, ali cilj je bio Liga prvaka, to smo ostvarili. Da smo startali malo bolje, možda bi imali i veći cilj od plasmana u Ligu prvaka. Ipak, osim plasmana u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu, osvojili smo i kup. To je bilo jako bitno, svaki trofej je velika stvar. Prije Svjetskog prvenstva imao sam malih problema, malo me mučila zadnja loža, ali na koncu sam se sjajno osjećao i uspješno završio sezonu.

Dosta se pisalo, nagađalo da imate dosta ponuda, da ćete promijeniti klub, na kraju ste potpisali novi ugovor s Leipzigom?

- Da, produžio sam ugovor s klubom. Znači da ostajem, sljedeću sezonu sigurno. Nakon toga ćemo vidjeti. Preda mnom je i Europsko prvenstvo sljedeće godine. Meni je sad najvažnije da odigram dobro sljedeću sezonu s Leipzigom i za reprezentaciju.

Gvardiol i ja zajedno gledamo Dinamo

Naravno, tema je bila i njegov bivši klub, zar ste sumnjali?

- Jako mi je drago da je Dinamo opet osvojio prvenstvo i da je igrao Ligu prvaka. Imam još prijatelja u Maksimiru. Veselim se svim srcem svakoj pobjedi svog bivšeg kluba i stalno ih pratim. Znate da Joško Gvardiol i ja stalno skupa pratimo utakmice Dinama? To ne propuštamo. Nadam se da će Dinamo ove sezone opet u Ligu prvaka - zaključio je Dani Olmo.

Linker
09. svibanj 2024 14:14