Igor Matanović 

 DAMIR KRAJAC Cropix
BUDUĆNOST VATRENIH

On je najveći Dalićev dobitak: ‘Pit bull‘ skače poput košarkaša, a jedna stvar posebno zadivljuje

Teško se prisjetiti kad je netko pokazao toliko puno za Vatrene u tako malo vremena
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. rujan 2024. 08:13

U Lisabonu smo možda dobili centarfora za dugo vremena, klasičnu špicu koja nam je tako trebala. Debitant, ‘hrvatski neboder‘ Igor Matanović (21) u nešto više od pola sata u svom debitantskom nastupu pokazao da je Dalićeva pozivnica otišla na pravo mjesto, u prave ruke.

Osvojio navijače

Dečko koji igra za Eintracht iz Frankfurta i koji je već osvojio simpatije navijača tog kluba, na Luzu je bio daleko najopasniji napadač Vatrenih. Šteta, ogromna štete što nije zabio. Svaka lopta koja je bila ubačena u šesnaesterac Portugalaca bila je njegova. I ne karikiramo, stvarno je bilo tako.

Najbliže je bio pogotku kad se ubacio i opalio nogom s nekih desetak metara, još je nekoliko puta probao glavom, jednom je otišlo u okvir, dva puta izvan okvira, dva puta je blokiran...Jeste li prebrojili koliko je to bilo situacija u kojima je prijetio mladi pit bull šesnaesterca? U samo malo više od pola sata... Protiv moćnog Portugala. Kad su ostali naši skužili da u šesnaestercu imaju ‘target mana‘, samo su ubacivali lopte prema njemu, a on je skakao, skakao, pucao, pucao.

Baš djeluje goropadno, kao netko tko je neizmjerno gladan golova. Posebice imponira kako juri na svaku loptu, kako ne čeka, nego se kod svakog centaršuta odmah ubacuje u prazan prostor i jurne kao da su ga opekli bacačem plamena

Svaki odraz bio je kao kod onih košarkaša koji zakucavaju iz leđa, koji se dignu na vrh table. Portugalski stoperi gubili su svaki duel od dečka visokog 194 centimetra. Da su mu još nišanske sprave bile podešene na totalnu preciznost, mogao se proslaviti. Ovoga puta nije uspio, ali gotovo smo sigurni kad ga krene da ga neće stati.

Goropadan i gladan

Malo smo prebirali po sjećanju i nikako se nismo mogli sjetiti kad je neki naš debitant u Vatrenima u tako malo vremena pokazao toliko puno napadačke moći. Baš djeluje goropadno, kao netko tko je neizmjerno gladan golova. Posebice imponira kako juri na svaku loptu, kako je ne čeka, nego se kod svakog centaršuta odmah, kad onaj koji centrira pipne loptu, ubacuje u prazan prostor i jurne kao da ga je netko opekao bacačem plamena.

image

Zlatko Dalić

DAMIR KRAJAC Cropix

Igor je rođen u Hamburgu 2003. godine i u istom gradu je i započeo svoj nogometni put. Otac Ranko mu je još od 80-ih radio u Njemačkoj, a majka Ankica, Hrvatica iz BiH, tijekom rata je s ostatkom obitelji izbjegla u Hrvatsku, koja joj je pružila utočište i zaslužila vječnu zahvalnost, što objašnjava zašto je Igor odlučio predstavljati Hrvatsku umjesto Njemačke u kojoj je rođen i za koju je nastupao u mlađim kategorijama.

Prošlog ljeta, došao je u Frankfurt i pokazao svoje kvalitete tijekom priprema s Eintrachtom, ali je na kraju posuđen u 2. Bundesligu, u Karlsruher. To se pokazalo kao izvrsna odluka jer Matanović je zablistao s 14 golova i sedam asistencija, čime se snažno preporučio treneru Dini Toppmölleru, koji ga uoči početka ove sezone nije mogao izostaviti iz ozbiljnih planova. Sad više neće moći niti Dalić. Dečko kojeg uspoređuju s Mandžukićem, a koji sam za sebe kaže da bi želio biti miks Mandže i Ibrahimovića jest najveći dobitak ogleda u Lisabonu. Hrvatska je izgubila bodove, ali je dobila, u to vjerujemo, budućeg golgetera.

Linker
06. rujan 2024 08:13