ANTE CIZMIC Cropix
SERGIJE KREŠIĆ ZA SN

‘Oni Modriću ne mogu ništa. Hrvatska? Kao da ne igra ništa, a igra sve. Neće tu biti puno golova...‘

Iskusni poznavatelj španjolskog nogometa i bivši trener brojnih tamošnjih klubova komentira za SN
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. lipanj 2023. 20:55

Sergije Krešić (76), iskusni poznavatelj nogometnih zbivanja na Pirinejima, godinama i trener niza španjolskih klubova smatra da u nedjeljnom finalu nema izrazitog favorita.

- Otvorena utakmica dviju reprezentacija koje se odlično poznaju, premda je trenutno na djelu nova Španjolska s kojom mediji i javnost i nisu zadovoljni - kazao nam je u startu Krešić objasnivši odmah aktualnu situaciju.

- Mediji su s velikom skepsom dočekali De la Fuentea, novog izbornika Španjolske. Ne znam razlog, ali nisu mu praktički ni ponudili vrijeme za dokazivanje, a već su ga počeli kritizirati. Nakon Enriquea koji je otišao uslijed neispunjenih očekivanja, Luis de la Fuente nije primljen s velikom radošću. Zato držim da je nedjeljno finale utakmica koja španjolskom izborniku najviše znači. De la Fuente se u tom susretu potvrđuje kao trener dostojan mjesta izbornika Furije.

Koliko Španjolcima znači nedjeljno finale, pitanje je na koje je Krešić jednostavno odgovorio zanimanjem navijača za utakmicu s Italijom.

- Ne znam hoće li se do nedjelje nešto promijeniti i hoće li se navijači probuditi, ali Španjolaca je na susretu s Talijanima bilo znatno manje na tribinama. Interes za Ligu nacija nije velik, tim više što Nizozemska nije daleko, niti je nedostupna za Španjolce. Zbog toga također vidim veliku priliku za Vatrene. Ambijent će sigurno biti bonus za Dalića i njegove igrače, premda sam i dalje mišljenja da bi nam u finalu više odgovarala Italija nego Španjolska.

image

Sergije Krešić

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Zašto Italija, a ne Španjolska?

- Zato što Španjolci traže zgoditak kroz igru. Nizozemska je također pokušavala preskakanjem igre doći do pogotka, ali Španjolci su druga priča. Imaju tehnički potkovanu reprezentaciju i bez obzira što više nema velikih imena, igrači poput Joselua iz budućeg drugoligaša Espanyola, koji je postigao zgoditak za pobjedu protiv Talijana, pokazuju da vrijede više nego li to govore imena klubova iz kojih dolaze.

Kako će se Španjolci odrediti prema Modriću? Odlično ga poznaju iz Real Madrida, znaju svaki njegov pokret.

- Tu dolazimo do jedne pomalo apsurdne situacije, jer Real je kroz sezonu čuvao Modrića da bude pravi za najveće utakmice. I to ne samo ove sezone, zadnjih godina se često događalo da Modrić iz igre izlazi u zadnjih 15-20 minuta da bude svjež za sljedeću utakmicu. Osjetljivi su Španjolci prema Modriću, sačuvali su ga tako i za Ligu nacija, ali nemojte misliti da će posebnu pozornost posvetiti Modriću. Uostalom, kako čuvati našeg kapetana kada je on stalno u pokretu, kada stalno presijeca lopte, dijeli ih napadačima. Modrić igra na pamet, a ne na fizičku dominaciju. Neće imati čuvara ni igru za Modrića, jer za Modrića nema recepta kako ga zaustaviti.

Što će donijeti prevagu, gdje se utakmica "lomi"?

- Ne vjerujem u dvoboj s puno pogodaka, jednostavno ne vidim da će netko previše riskirati i otvoriti karte. Posebno u prvom poluvremenu. Jedan pogodak bi mogao odlučiti utakmicu. Vatreni imaju jednu karakteristiku koja se ne može jednostavno objasniti, kako je to u Kataru rekao jedan engleski komentator. Čini vam se da ne igraju ništa, a igraju sve. Hrvatska može svakog dobiti svojim momčadskim pristupom, a ključ utakmice u našem je veznom redu.

Što je slaba točka Španjolske?

- Rekao bih obrana, zadnja linija je njihovo "meko tkivo". Kao da ne polažu dovoljno koncentracije na obrambeni segment. Više su okrenuti građenju igre, traženju prostora prema naprijed.

Gledajući rostere dvaju finalista, očekivanja scenarija utakmice idu u smjeru da će Španjolska uzeti posjed, a Hrvatska presingom oduzimati loptu i napadati.

- Takav se scenarij može naslutiti, ali znate kako jedan nepredviđeni detalj može utakmicu odvesti u nekom sasvim drugom smjeru. Klasična je španjolska igra "ja tebi, ti meni". Drže loptu, njihov je izum igra koju je kroz Barcelonu implementirao Cruyff, a nastavili Guardiola i Xavi. Međutim, vjerujem da ćemo imati rješenje za takav pristup Španjolaca. Modrić, Kovačić i Brozović zajedno s Perišićem, to je kvartet koji po mom sudu odlučuje utakmicu. Četvorica naših najiskusnijih igrača stvaraju prevagu u dvoboju koji u startu ima omjer 50:50. Nikome ne bih dao prednost, jer utakmica će imati velike taktičke zahtjeve. Zato, osim našeg veznog reda, veliki doprinos očekujem od obrane, Šutala i Vide. Ono što mi pruža vjeru i optimizam jest činjenica da Hrvatska ima pobjednički mentalitet.

Španjolci su vladali europskim i svjetskim nogometom u razdoblju od 2008. do 2012. godine kada su dvaput postali europski i jednom svjetski prvaci. Ali, od tada nema trofeja ni rezultata na dva najveća natjecanja.

- Španjolci još od Europskog prvenstva u Poljskoj, kada su podignuli pehar europskog prvaka, traže izbornika i reprezentaciju za veliki rezultat. Za razliku od Hrvatske koja u tom razdoblju bilježi najbolje rezultate. Je li zbog odličnog kadra, je li zbog izbornika Dalića koji zna iskoristiti sav potencijal momčadi, možemo nizati pitanja, ali Vatreni jednostavno znaju kako se pobjeđuje na velikim natjecanjima. Nadam se da će nam to potvrditi i u nedjelju u Rotterdamu, u jednoj važnoj i zahtjevnoj utakmici.

Koga je Krešić vodio u Španjolskoj

Burgos (1987-1988)

Marbella (1989-1993)

Betis (1993-1994)

Merida (1994-1997)

Valladolid (1997-1999)

Las Palmas (1999-2001)

Mallorca (2001-2002)

Huelva (2003-2004)

Valladolid (2004-2005)

Murcia (2006)

Numancia (2008-2009)

Las Palmas (2009-2010)

Linker
06. svibanj 2024 14:52