ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia
KAPETAN ORANJA

‘Ovo je bitna i velika utakmica, Hrvatska je težak protivnik. Penali? To je posebna filizofija, vježbali smo‘

‘Već smo sudjelovali u polufinalima, prema tome razina energije će valjda biti viša nego u nekim slučajevima ranije‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. lipanj 2023. 16:07

Virgil van Dijk je kapetan Oranja i najveće ime aktualne reprezentacije. Iza njega je prosječna sezona koju želi zasladiti osvajanjem Lige nacija na domaćem terenu. Uoči polufinalne utakmice s Hrvatskom izašao je pred novinare i kazao kako ogled s Hrvatskom vidi kao veliku utakmicu u kojoj moraju ponuditi svoje najbolje lice.

- Igramo jako bitnu utakmicu. Sjećam se dobro 2019. godine kad sam s Liverpoolom bio prvak Europe, a s Nizozemskom sam izgubio u finalu Lige nacija. Tada je u Liverpoolu bilo golemo slavlje, dugo smo čekali taj rezultat i navijači su to zaslužili, volio bih tako nešto doživjeti i s reprezentacijom - rekao je čuvani stoper.

O raspoloženju i stanju svoje momčadi rekao je:

- Na kraju sezone će možda biti određenih poteškoća jer se uložilo puno toga, da bi nam ostale tako velike utakmice za kraj.

Osjećaju li njihovu težinu?

- Već smo sudjelovali u polufinalnim utakmicama velikih natjecanje, prema tome razina energije će valjda biti viša nego u nekim slučajevima ranije. Motiv i energija na treningu bili su jako visoki pa me to puni samopouzdanjem.

image
MAURICE VAN STEEN Afp

Nizozemska je bila prvak Europe 1988. godine, a u Ligi nacija je izgubila finale od Portugala. Je li vrijeme da ponovno nešto osvoji? Pogotovo kad se zna da je poražen i triput u finalima svjetskih prvenstava...

- Tada, kad smo premijerno bili u finalu Lige nacija, to je natjecanje bilo u povojima, sada ljudi znaju što se to igra i za što. Želimo biti prvaci, ali bit će teško jer Hrvatska je težak protivnik, to smo primijetili prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Jeste li trenirali jedanaesterce?

- Jesmo.

Hoćete li pucati ako do njih dođe?

- Vidjet ćemo. Neću govoriti unaprijed što će biti - ostao je zagonetan Van Dijk koji je dobio i pitanje o pojačanju Liverpoola Alexisu McAllisteru, igraču pristiglom iz Brightona.

- Jako je dobar igrač, igrao sam često protiv njega, tako i s Nizozemskom protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu. Bit će dobar, želimo se vratiti tamo gdje smo bili pa nam trebaju i druga pojačanja. Vjerujem da ćemo ponuditi novo lice Liverpoola u sljedećoj sezoni.

Nizozemska je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva poražena od Argentine udarcima s bijele točke što je vjerojatno dodatan razlog da iz penala rade veliku priču, a Hrvatskoj idu, barem pod okriljem FIFA-e. Zanimljivo, jedini put kad ih je izvodila u UEFA-inom natjecanjima izgubila je od Turske u Beču 2008. godine. Dojam je da se Oranje boji jedanaesteraca.

- Udarci s bijele točke imaju svoju posebnu filozofiju i psihologiju te je teško nešto unaprijed govoriti - kazao je Van Dijk.

Linker
02. svibanj 2024 21:22