Slavlje Hrvatske

 RANKO SUVAR Cropix
POGLED NAKON ŠKOTSKE

Pamić o Vatrenima: ‘Zašto se o njemu uopće raspravlja? Strašan je, meni bi igrao svaku utakmicu‘

‘Uvjeren sam da ćemo u utorak "razbiti" Poljsku!‘, rekao je hrvatski trener
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 13. listopad 2024. 15:10

Činjenicu da je u Ligi nacija Škotska obje utakmice izgubila u završnici (protiv Poljaka u sudačkoj nadoknadi, a od Portugala u 88. minuti), hrvatski nogometaši nisu shvatili kao upozorenje. Doživjeli su to prije kao nebitnu informaciju... Igru u prvom dijelu najizravnije je ilustrirao detalj iz 24. minute. Izgubivši strpljenje zbog neučinkovitosti hrvatski su navijači "zagrmjeli" s tribina maksimirskog stadiona: "hoćemo pobjedu"! U tom trenutku posljednja linija gostiju bila je locirana oko centra, uz dojam da su Škoti nametnuli svoju igru. A to se hrvatskim navijačima nimalo nije dopalo...

- Mi Hrvati kada gledamo nogometnu utakmicu često zaboravljamo da u njoj sudjeluje i protivnik. Istina, očekivali smo puno dinamičniju i organiziraniju igru naše momčadi, poglavito u napadačkom dijelu, ali nešto se u svemu pita i suparnik. Za razliku od Poljaka, koji su nam se suprotstavili bojažljivo, Škoti su ušli drsko i beskompromisno. Našoj momčadi to očigledno nije odgovaralo. Kada pričaš o nogometu u kontekstu Brazila, onda je normalno da si protiv njih inferioran. Ali, kada igraš sa Škotskom tada u igri Hrvatske očekuješ dominaciju i superiornost. Ove subote to je izostalo. Pobijedili smo za 15 centimetara. Ali, smo ipak pobijedili. A to je najvažnije - zaključio je nekadašnji napadač Dinama i hrvatske reprezentacije, Igor Pamić.

image

Igor Pamić

NIKSA STIPANICEV Cropix

Tradicionalno, Hrvatska ima problem sa Škotima. Način igre, koji preferira agresivnost i energičnost do ruba fanatizma, nikako ne odgovara hrvatskim nogometašima. Škoti borbenošću sputavaju hrvatsku dominaciju u kvaliteti. Međutim, kada su gosti poveli u 33. minuti (nakon velike pogreške Luke Sučića) morali smo konstatirati da je vodstvo škotske momčadi plod njihove racionalnije i bolje igre. Ostala je dvojba - je li problem hrvatske prezentacije bio u nefunkcionalnom sustavu (3-5-2) ili u lošem pristupu utakmici?

- Ne mislim da je problem bio u pristupu. Štoviše, rekao bih da je pristup bio fenomenalan. Nije problem niti sustav igre. Ne treba tražiti dlaku u jajetu. Škotski je izbornik sigurno znao kakvim će sustavom igrati hrvatska reprezentacija i tako je pripremio svoju momčad. Najveći je naš problem bila priprema za ovu utakmicu. Koliko sam istu hvalio protiv Portugala i Poljske, sada moram konstatirati da nije bila dobra. Možda je naš stožer očekivao kako Škoti 90 minuta neće izaći iz svog šesnaesterca. Međutim, iako mu je nedostajao značajan broj igrača njihov se izbornik odlučio u Maksimiru hrabro nadigravati. Škoti su opravdali svoj nadimak - "Braveheart"!

image

Igor Matanović

RANKO SUVAR Cropix

Dalić je "vagao" između Budimira i Matanovića za poziciju središnjeg napadača. Iako statistika recentnih nastupa ide u korist Budimira, odlučio se za Matanovića. Kao bivši centarfor kako komentirate Dalićev odabir?

- Hrvatska ima izbornika, koji je bio drugi i treći na svijetu. Ne vidim zašto bi netko sa strane uopće komentirao njegove prosudbe. Osobno i meni bi Matanović igrao svaku utakmicu. Iako je mlad meni je on već sada strašan napadač. Imat će on svoje amplitude u igri i formi, ali deplasirano je o Matanoviću raspravljati.

Pobjeda, ma kakva ona bila, ipak je poticaj za nastavak natjecanja i predstojeći susret protiv Poljske.

- Nismo protiv Škotske blistali, ali mene fascinira svaki uspjeh hrvatske reprezentacije. Štoviše, uvjeren sam da ćemo u utorak – "razbiti" Poljsku!

Linker
13. listopad 2024 15:11