DAMIR KRAJAC Cropix
SN U POLJSKOJ

Pogledajte čudo od 450 milijuna eura kakvo Hrvatska može samo sanjati, pa ovo bi trebalo biti u - Zagrebu

Suparnici Vatrenih ponose se svojim Nacionalnim stadionom, imaju i zbog čega
Piše: Dražen Antolić iz VaršaveObjavljeno: 14. listopad 2024. 14:40

Kako monumentalno i raskošno, koliko različito od hrvatske stadionske bijede. Čovjek se osjeća kao da je na Europskom prvenstvu svaki put kad dođe ovdje. Poljaci su napravili Nacionalni stadion s kojim se imaju razloga ponositi. Jedan njihov novinar "bocnuo" je slavonsku prijestolnicu u kojoj su gostovali prošli mjesec, naravno da Varšavu i Osijek ne treba uspoređivati, ali taj stadion... Pa on bi trebao biti u Zagrebu, hrvatska reprezentacija ga zaslužuje. Neka se ne naljute Poljaci, više nego njihova, poljska. No, to ne govori o našem nogometu nego o politikama, Gradu i državi.

Za novinare toliko komfora, takav golem medijski centar, sve kao 2012. kad se održala kontinentalna smotra za koju je izgrađen. Za ostale uvjeti kao na Wembleyju. Vani kvadrati crvene i bijele boje, što je kolorit domaćina, a vizura zapravo tako bliska nama. Nad njim krov, stoga vremenske prilike ne igraju veliku ulogu. Otvoren 2012. koštao je oko 450 milijuna eura.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Ovdje igra samo nogometna reprezentacija. Nitko više. I održava se finale Kupa - kazao nam je kolega Hubert Bugaj s TVP-a, nacionalne televizije, dok smo zajedno motrili trening Roberta Lewandowskog i kolega, dodajući:

- Ima koncerata, ima i speedway utrka...

image

Robert Lewandowski

DAMIR KRAJAC Cropix
zie

Poljska već neko vrijeme igra skroman nogomet, u tri kola Lige nacija ima tri boda, iako su oni s Eurom zadovoljni. U Njemačkoj su u skupini bili zadnji s jednim bodom, međutim, ostao im je pozitivan dojam. Vjeruju da će Hrvatska biti prekretnica, da će konačno skinuti jedan skalp, koji bi ih izbavio iz osrednjosti. Ili samo govore da vjeruju, to će se vidjeti u utorak navečer.

- Imamo šansu proći dalje i to želimo učiniti. Poljska ide po drugo mjesto u skupini - odlučan je izbornik Michal Probierz.

U subotu su na istoj lokaciji izgubili od Portugala 1:3, osjeća se da vidaju rane, ali takvi znaju biti najopasniji. Teško im je pročitati govor tijela. Zvijezda i ikona Robert Lewandowski djelovao je kao da mu je svega preko glave, i reprezentacije, i njezinog mediokritetstva, kao da se pita "što meni ovo treba"? Ali, neki drugi baš su nabrušeni da se iskupe...

Na press-konferenciji izbornik je "šiban" zbog 20-godišnjeg zadnjeg veznog Maxija Oyedelea iz varšavske Legije, kojem je dao da debitira. Mast su mu vadili zašto je to napravio, pet-šest pitanja bilo je o njemu. Probierz se požalio da protiv Vatrenih neće biti kompletni.

- Imamo problema. Otpali su nam stoper Sebastian Walukiewicz i veznjak Jakub Piotrowski. Prvi je morao uzeti antibiotik, a drugi ima ozljedu ligamenta. Razmišljali smo o zamjenama, ali nismo mogli nikoga dovesti... Osim toga, još jedan-dvojica nisu posve spremni, vidjet ćemo koga staviti u igru od prve minute.

Kolega Hubaj se na to referirao:

- Očekujem pet-šest promjena u startnoj postavi u odnosu na Portugal. Formacija će ostati s trojicom stopera, a u napadu bi mogao igrati samo Lewandowski - ponudio je svoje viđenje komentator TVP-a.

Dobili smo šansu pogledati samo zagrijavanje, energično smo zamoljeni da izađemo nakon petnaest minuta. Što li sprema Probierz?

- Niti sam nisam odlučio do kraja, moram odvagnuti neke pozicije - ostao je zagonetan.

Stao je u obranu mladog Maxija...

- On mora shvatiti da je život u sportu težak, uvijek će biti kritika, jednom će te hvaliti, drugi put se žaliti na tebe. No, zaboravljamo da generacijski mijenjamo reprezentaciju, uvodimo mlade. S Portugalom smo imali jako dobrih trenutaka, a detalji su odlučili što smo izgubili. S tim igračima treba malo strpljenja. Igramo s najboljima u Europi, dobivamo lekcije, igramo ofenzivno, idemo u presing. Istina, ne ide nam to, ali nakon promjena ne može nam odmah biti genijalno. Moramo raditi na novoj momčadi. Nismo htjeli uključiti pojedine igrače iz U21 jer igraju kvalifikacije za Euro. Moramo biti mirni, a ne davati tako negativne ocjene. Portugal se valorizira samo preko rezultata, ali da je bio kazneni udarac, završilo bi 2:2. No, nisam ja sudac...

Kako planira igrati s Hrvatskom? Što je ideja?

- Moramo isključiti da Hrvati drže posjed, imaju jako dobre igrače za to, ne smijemo im dati da kontroliraju utakmicu. Luka Modrić je svestran i zna puno. Isto tako, ekipno trebamo biti konsolidiraniji u fazi obrane. Gol kao prvi s Portugalom ne bi se smio dogoditi. Konačno, trebamo bolje završavati akcije, s Portugalom smo došli u brojne situacije za postići pogodak, ali nismo ih iskoristili.

image

Michal Probierz

DAMIR KRAJAC Cropix

Nekad smiješno djeluje kad Bijelo-crveni visoko napadnu presingom. Portugalci su ih preskakali kao od šale, izlazili su iz njega elegantnije nego manekenke na pistu.

- Točno je to - priznao je izbornik.

Ipak, traži alibi...

- Portugal je spremna reprezentacija, oni uvijek igraju isto, samo mijenjaju igrače, a sve ostalo što treba imaju napravljeno. Mi tek dovodimo nove dečke, tražimo različita rješenje. Ne bih prekrižio nikoga, tako ni Maxa.

S Portugalom je bio kao na trampolinu kraj terena, vikao "zatvori ga, nemoj ga pustiti", a protivnik je svejedno pobjegao.

- To je kvaliteta igrača. Igrajući s vrhunskim ekipama, kad gledamo kako to funkcionira, možemo se nositi s Nizozemskom, Francuskom i Portugalom, barem donekle, to su dobri koraci. Zaboravljamo da prolazimo veliku transformaciju.

Kako misli iskoristiti Lewandowskog? Nerijetko nema potporu.

- Ako uvodimo mnoge nove igrače, to govori da gradimo momčad. Robert nije imao puno lopti, ali radimo na tome i želimo iskoristiti svakog igrača koji je ovdje. Isto tako se raspravlja zašto ne igramo s četvoricom u obrani, ali nastojimo izvući najbolje od igrača. Dobili smo bitnu lekciju od vrhunskih momčadi. Želimo četvrtfinale Lige nacija, no najbitnije je Svjetsko prvenstvo 2026. Važno nam je da se dečki razvijaju u klubovima, da igraju, tada će dobiti šansu. Tako će ovaj put na golu biti Marcin Bulka - otkrio je Probierz.

Radi se o 25-godišnjem čuvaru mreže Nice koji ima samo dva nastupa za momčad s orlom na prsima. Prvi vratar je inače Lukasz Skorupski iz Bologne.

Na jedno pitanje odgovorio je kako bismo mogli zamisliti da čujemo od Zlatka Dalića. Novinare je zanimalo razmišlja li vratiti igru obrane s četvoricom?

- Ako ćemo imati vrhunska krila, kao nekad, u tom slučaju da. Ukoliko nećemo, ne treba siliti.

image

Michal Probierz

DAMIR KRAJAC Cropix

Pričao je kako asistenti i on gledaju utakmice poljske lige u potrazi na novim rješenjima.

- Radimo previše individualnih pogrešaka, to proizlazi iz tempa igre. Na fizičkom planu sam zadovoljan, imamo više sprinteva i trke od protivnika, ali nije to dovoljno.

Jedan od onih koji su nestali je 25-godišnji veznjak iz Brightona Jakub Moder. U aktualnoj sezoni nema niti jedan nastup u Premier ligi, na travnjaku je proveo tek 71 minutu u EFL kupu.

- Iznenađen sam što ne igra u klubu. U reprezentaciji ima dobrih trenutaka, teško mi je reći zašto ne igra. Koliko ga možemo pripremiti za tjedan dana? Nisam siguran da može dugo izdržati.

Najavio je nešto što bismo mogli staviti pod egidu "napast ćemo Hrvate od prve minute"!

- U subotu smo odigrali jako dobro prvih desetak minuta i to želimo ponoviti, ali i produžiti na cijelu utakmicu. U redu, ne može trajati baš cijelu, no što duže...

Bit će zanimljivo u utorak navečer.

Kako je moguće da su Poljaci slavili gol Cristiana Ronalda!?

Robert Lewandowski nije zadovoljan. Kazao je da trebaju potjerati obranu desetak metara prema centru, da su previše povučeni...

- Ne bih to komentirao. Imali smo dovoljno napada, ali još jednom kažem - morate znati protiv koga smo igrali.

Zašto bi mogao početi samo jedan napadač? Je li Karol Swiderski napravio smrtni grijeh kad nije dodao Lewandowskom za priliku...

- Dogodi se to na terenu. Karol je uzeo loptu i mogao je dati gol. Kod poraza ima frustracija igrača, pa se sve negative potenciraju. Ne mogu se veseliti, ljuti su kad izgube, ali to ujedno znači da su odlučni napraviti više.

Nacionalni stadion, službeno PGE Narodowy, bit će pun ili jako dobro popunjen, Poljaci obožavaju nogomet, ali ne prave vruću atmosferu. Ovdašnji novinari ostali su šokirani što se dogodilo kod pogotka Cristiana Ronalda.

- Radost je bila skoro kao da su Poljaci dali gol. Kako je to moguće, kako poboljšati navijanje? - čudio se jedan od kolega.

Što to govori o Poljacima? Ne vjeruju previše u reprezentaciju?

- Ma ne, nije tako. Poljaci daju pravu podršku svojoj nacionalnoj momčadi, ali ljudi vole zvijezde. Htjeli su vidjeti Cristiana. On je legenda, možda u Poljskoj više nikad neće igrati. Zato su tako oduševljeno popratili njegov pogodak. Svatko navija za koga želi, no nije stalno takvo navijanje. Vjerujem da ćemo protiv Hrvatske imati moćnu, pravu potporu - ustvrdio je izbornik Probierz. (da)

Nema šanse da će Probierz dobiti otkaz ako izgubi

Krenuo je trač da bi izbornik Michal Probierz mogao dobiti otkaz ako izgubi od Hrvatske u utorak navečer?

- Ne, to je laž. Nema šanse. Javnost nije dovoljno senzibilizirana i nezadovoljna da bi se to dogodilo. Može u miru pripremati ekipu. Reprezentacija je ostavila pozitivan dojam na Europskom prvenstvu, a fokus je zapravo na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. To je ključno - jasan je bio kolega Hubert Bugaj s TVP-a.

Na EP-u je Poljska od Nizozemske izgubila 1:2, od Austrije 1:3 te u trećem kolu s Francuskom igrala 1:1. (da)

Linker
14. listopad 2024 14:48