Sebastian Szymanski i Scott McTominay

 ANDY BUCHANAN Afp
POBJEDA BEZ EUFORIJE

Poljaci detektirali probleme: ‘Od njega smo napravili Zidanea, što kad dođu Modrić i senzacionalni Hrvat?‘

Poljski novinari kažu da bi unaprijed potpisali remi u Osijeku, a sve drugo bio bi spektakl
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 07. rujan 2024. 16:32

Poljska u nedjelju stiže u Osijek i Vatrene će gledati s vrha tablice. "Otvaranje iz snova", "pogled kao iz bajke", vrište naslovnice tamošnjih medija nakon što su Poljaci prvi put nakon 44 godine porazili Škote na gostovanju, preciznije 3:2 na Hampden Parku, i to u sedmoj minuti nadoknade vremena realizacijom drugog im kaznenog udarca na utakmici. Vrišteći naslovi imaju funkciju privući, ali ne otkrivaju sve. Istina, Poljska će gledati Dalićeve izabranike s vrha skupine, ali svisoka - nikako.

- Kada su ovakve utakmice u pitanju, igra se na rezultat. Možete vidjeti da moja momčad poprima pravi oblik i da mnogi igrači napreduju. Isto tako, svjesni smo da griješimo. Ne možemo imati 2:0 na poluvremenu pa onako loše odigrati drugo. Kako bilo, pohvaljujem igrače jer su se borili do samog kraja. Sretni smo i krećemo se pripremati za Hrvatsku - poručio je pobjednički izbornik Michal Probierz.

Problem u veznom redu

Probierz je preuzeo Poljake tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo i jasno naznačio svima: "Nije nam cilj igrati lijepo, nego učinkovito". Tog postulata držao se i u Glasgowu, gdje je u formaciji 3-5-2 igrao bez ijednog defenzivno orijentiranog veznjaka. Urbanski, Zielinski i Szymanski činili su središnji trojac, svaki od njih spretnije djeluje ispred tuđeg nego vlastitog 16-erca, što se u potrebitim trenucima branjenja uvelike osjetilo. Oba pogotka Poljska je primila nakon izgubljenog posjeda u središtu vlastitog dijela terena, pritom su iznenađeni veznjaci ekspresno izgubili sinkronizaciju s braničima, i Škotska je školski mogla završiti akcije. Zato su poljski analitičari istaknuli izostanak prave "šestice" kao vodeći problem na Hampden Parku.

image

Scott McTominay

ANDY BUCHANAN Afp

"Zielinski nema nikakve obrambene navike, loše odluke na sredini terena, a posebice u fazi obrane, rezultirale su time da Scott McTominay izgleda poput Zinedinea Zidanea. Ovo je bila samo Škotska. Što će se dogoditi u Osijeku, kada poljske veznjake preuzme Luka Modrić s Mateom Kovačićem ili senzacionalnim 21-godišnjim Martinom Baturinom?", upozoravaju novinari tamošnjeg portala Sport.

Solidna "šestica" postoji, to je Jakub Moder iz Brightona, no tek lovi prava izdanja nakon ozljede. Ipak, dočekali su Poljaci drugog junaka - Nicola Zalewski, lijevi bočni, izborio je dva kaznena udarca i realizirao presudni, vjeruju Poljaci da se 22-godišnjak potvrdio kao rastuća vrijednost reprezentacije. Napucao je Zalewski samopouzdanje uoči dolaska u Osijek, a bilo mu je to i više nego potrebno. Mladić ovih dana teško živi u Romi, navijači Vučice konstantno mu zvižde jer, tko zna zašto, sumnjaju da prosljeđuje interne klupske informacije medijima... Pitate li Wojciecha Kowalczyka, bivšeg reprezentativca Poljske koji je 1992. proglašen najboljim igračem zemlje, Zalewski je jedina svijetla točka prezentacije u Škotskoj, a nogomet Lige nacija nikako mu se ne sviđa.

image

Nicola Zalewski

ANDY BUCHANAN Afp

- Odvratno mi je sve ovo gledati. Stil se ne gradi igrom na rezultat. Što je naš sustav, što je naš stil, tko su naši glavni igrači? Na rezultat igrate na velikim turnirima poput Eura... Pobjeda u Glasgowu? Bila nam je prijeko potrebna, no vidio sam klasu samo jednog igrača. Ne smijemo to smetnuti s uma.

Očekuju se promjene u prvih 11

Pokoji hvalospjev zaradio je strijelac i asistent Sebastian Szymanski te vječni miljenik Robert Lewandowski, ali i "packe" se dijele bez ikakvih zadrški. Prije svega na ime Jakuba Kiwiora, braniča koji je već na poluvremenu izašao iz igre. Loš tajming, pogrešne odluke, dezorijentacija... Po svemu je vidljivo da Kiwior ove sezone još uvijek nije odigrao ni minute jer se ne nikako ne može nametnuti Mikelu Arteti u Arsenalu. Poljski mediji stoga su uvjereni da Kiwior neće startati, a moguće ni zaigrati kontra Vatrenih jer im je bio "veća prijetnja nego sami Škoti".

image

Robert Lewandowski

ANDY BUCHANAN Afp

U napadačkom dijelu baš ništa nije pokazao Krzysztof Piatek, pa ni njega ne očekuju kao prvotimca u Osijeku, a mišljenja su i da će se dogoditi rošada među vratnicama. Marcin Bulka u dva reprezentativna nastupa mnoge nije uvjerio da kvalitetno može zamijeniti sada umirovljenog i, držimo, strogo podcijenjenog Szczęsnyja, pa bi na gol-liniju trebao stati iskusniji Lukasz Skorupski.

Događalo se Poljacima isto što i Vatrenima u Lisabonu - "curilo" je na desnoj strani. Lensov adut Przemyslaw Frankowski igra ispod prosjeka, no Probierz nema boljeg na poziciji desnog boka, osim ako će šansu dati drugoligaškim nogometašima. Frankowski ništa nije donio u obrani (dueli 0 od 4, 13 izgubljenih posjeda), niti ubačajima (0 od 4), a niti dugim loptama (0 od 4). Upravo bi Frankowski, ponovi li u Osijeku nešto slično, mogao biti najslabija točka nadolazećih nam protivnika...

Inače, bila je ovo tek treća pobjeda Poljaka na gostovanjima otkad se igra Liga nacija, uspješne izlete ranije su zabilježili jedino u Walesu i Bosni i Harcegovini. Vodeći se tim podatkom, može se pretpostaviti da im svijetla Opus Arene neće odgovarati, a još manje tempo Vatrenih ako Kovačić i ekipa zadrže energiju iz prvog poluvremena ili posljednjih 20-ak minuta s Portugalcima. Tamošnji mediji već sada naznačuju bi unaprijed prihvatili remi u Osijeku, a sve više od toga bilo bi mi ravno - spektaklu.

Linker
07. rujan 2024 16:32