Roberto Martinez i Cristiano Ronaldo

 PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
OMJERI NA STRANI DOMAĆINA

Portugalska perspektiva djeluje bitno pozitivnija od hrvatske, no što će ponuditi Da Luz?

Vatreni su na reproduktivnim poljima u značajno inferiornom statusu u odnosu na današnje domaćine
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. rujan 2024. 07:26

Što nam kaže pogled u povijest, kao prilog promišljanju što nosi bliža i dalja perspektiva Portugalu i Hrvatskoj?

Uzmemo li u obzir veliku razliku u godinama “staža”, oko 70-k godina, onda bismo mogli zaključiti kako je u kontekstu plasmana na velika natjecanja Hrvatska kontinuiranija. U tri desetljeća, od 1996. godine, nastupili su na 13 od 15 velikih turnira i to na 7 od 8 EP-a i 6 od 7 SP-a. Pritom su kao debitanti osvojili broncu (Francuska ‘98.) i jednom se “ponovili” (Katar ‘22.), a imaju i srebro (Rusija ‘18.) te u manjem natjecanju (Liga nacija 2022./23.) još jedno srebro.

Niz mladih zvijezda

Portugalci su izborili nastup na 11 od 22 SP-a i na 8 od 17 EP-a. Bili su debitanti na SP 1966. i poput Hrvatske odmah osvojili brončanu medalju. Na Euru su debitirali 1984., a 32 godine kasnije su osvojili prvi kontinentalni naslov u Francuskoj. Između su bili domaćini Eura 2004. te su poraženi u finalu od Grka. Portugal je i tri puta bio polufinalist EP-a.

Zanimljivo je da je Portugal bitno uspješniji na europskom nego svjetskom prvenstvu, iako je po općim procjenama kontinentalni turnir teži.

Otkako su stalni sudionici (od 1996., a igrali su s Hrvatskom, 3:0) Portugalci su samo jednom bili ispod dosega četvrtfinala i to prije četiri godine (osmina finala). U ostalih sedam uzastopnih izdanja bili su najmanje četvrtfinalisti (3), polufinalisti (2) te finalisti (2).

Vidljivo je da je portugalska reprezentacija na prijelazu u treći milenij napravila natjecateljski iskorak i stabilan je sudionik svih Mundijala i Eura...

Kuriozitet je da je Portugal najgori rejting FIFA imao 1998. godine kad je bio 43. (bez plasmana na SP), a kad je Hrvatska bila na trećoj poziciji. Ta treća pozicija je i najbolji ranking Portugala, koji je već desetljećima stabilno u top deset.

Uzimajući u obzir i neke osnovne parametre (vrijednost reprezentativnog kadra Portugala 986 milijuna eura, a Hrvatske 267 milijuna eura, tri puta više registriranih igrača, tri puta više stanovnika, nemjerljivo konkurentnije klubove u Europi...) jednostavno je zaključiti da Portugalci imaju (i) u ovoj fazi bitno pozitivnije dojmove za perspektivu nego što ih trenutačno imaju Hrvati.

Selekcija koju vodi Roberto Martinez je mlađa, s nizom svjetskih zvijezda, koje kroz ime, više nego kroz aktualne sposobnosti, simbolizira velikan Cristiano Ronaldo.

Što je još važnije, portugalske su reprezentacije mladih kategorija stabilni u nastupima na kontinentalnim smotrama te pripremaju igrače za starije selekcije...

Hrvatska je na svim tim “reproduktivnim” poljima u značajno inferiornom statusu u odnosu na Portugalce, otuda je u stalnom porastu bojazan od epohalnog pada vrijednosti reprezentativnog nogometa.

Linker
05. rujan 2024 10:32