ANTE CIZMIC Cropix
NETKO MORA OTPASTI

Problem za Dalića uoči velike objave, novi popis Vatrenih danas ne ovisi samo o hrvatskom izborniku

Vatreni pobjedom u Glasgowu mogu sami kolo prije kraja potvrditi plasman u četvrtfinale
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2024. 09:47

Neobična je situacija s Dominikom Livakovićem. Izbornik Zlatko Dalić danas (ponedjeljak) objavljuje popis igrača na koje računa za utakmice Lige nacija sa Škotskom 15. studenoga u Glasgowu i Portugalom tri dana kasnije u Splitu. HNS obično nakon podneva objavi izbornikovu listu, a ako do tada ne stigne konkretna informacija iz Nyona, Livakovićev status ostat će u zraku.

U nedjelju nam je iz Saveza potvrđeno kako nije objavljena kazna za golmana koji je isključen u Varšavi. Pravila UEFA-u kažu da je automatski suspendiran na jednu utakmicu, a njezino Etičko i disciplinsko tijelo odlučuje treba li sankcija biti i veća. Ako bi ostao samo jedan susret, izbornik bi mogao računati na njega u Splitu s Portugalom.

image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/Afp/Profimedia

U listopadu je pozvao trojicu golmana - Livakovića, Kotarskog i Ivušića, a kasnije je zbog problema Kotarskog s leđima, koji su bili manje prirode te brani za PAOK, dodao i Labrovića, koji je ušao kao zamjena u Poljskoj. Hoće li sada staviti na popis svu četvoricu ili što će napraviti? Djelovalo bi ozbiljnije da se definitivno zna kolika je kazna za Livakovića, jer ako bi bila dva susreta ne bi imalo smisla niti da dolazi. Ovako se možemo nadati da će izostati samo u Škotskoj.

Na Dalićevoj listi ne očekujemo previše pretumbacija. Nikola Vlašić igra za Torino, a Lovro Majer vratio se u momčad Wolfsburga, te njih dvojica proširuju izbor. Jasno da će ponovno zaigrati Mateo Kovačić, kojem se rodila kćer, što ga je udaljilo iz prošle akcije. Za Josipa Stanišića znalo se da neće biti spreman do studenoga, a ovaj vikend još se od ozljeda nisu vratili utakmicama Marin Pongračić i Josip Juranović. Izbornik je, doduše, spomenuo kako bi Juranović mogao biti fit, no treba imati u vidu da ga odavno nema.

U listopadu je osim spomenutih golmana kadar bio: obrana - Gvardiol, Ćaleta-Car, Šutalo, Erlić, veza - Sosa, Perišić, Jakić, Pjaca, Modrić, Mario Pašalić, Ivanušec, L. Sučić, P. Sučić, Moro, Baturina, te napadači: Kramarić, Petković, Oršić, Budimir, Marco Pašalić i Matanović.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ulaskom Kovačića, te budu li na listi i Vlašić i Majer, netko će morati otpasti. Zna se tko malo igra i nije u prvom planu. Činjenica je da profilno nedostaje stopera, te bi bilo logično da izbornik pozove još jednog, jer ako ne računamo Pongračića ima samo četvoricu, a istodobno igraju trojica. O desnom boku ovaj put nećemo... Prpić, kojeg je prošli put upisao na pretpoziv, je ozlijeđen. Nije za očekivati da bi zvao nekoga iz mlade vrste jer trebaju Ivici Oliću, čija U-21 reprezentacija igra s Gruzijom dvije odlučujuće utakmice za plasman na Europsko prvenstvo. Dalić u svojem kadru ima nekoliko igrača koji imaju pravo nastupa za U-21, ali prioritet bi morala biti A vrsta kad se radi o dečkima koji već u njoj imaju veliku ulogu. Iako, možda za uzvrat koji je kod nas 19. studenoga...

Vatreni pobjedom u Glasgowu mogu sami kolo prije kraja potvrditi najmanje drugo mjesto i plasman u četvrtfinale. U tom slučaju s Portugalcima bi se borili samo za prvo mjesto. Dovoljan će biti i bod u Škotskoj za drugu poziciju ako Poljska ne dobije Portugal na gostovanju.

Linker
28. listopad 2024 09:47