‘DOBRO IGRAŠ, A IZGUBIŠ‘

Prosinečki zavapio nakon šokantnog poraza: ‘Pet, šest stopostotnih šansi, dva puta okvir gola, ziceri...‘

‘Normalno da me opterećuju četiri poraza u nizu. Imali smo i problema, ali opterećuju svakako‘, rekao je
Piše: M. KovačevićObjavljeno: 10. rujan 2024. 20:51

Priželjkivao je da može osvojiti četiri boda, realno se nadao makar trima, pesimistično bi prihvatio dva - a na kraju nula, bio bi kratki rezime učinka Roberta Prosinečkog i njegovih Hrabrih sokolova na početku natjecanja u ligi B Lige nacija.

Crna Gora je poražena i nadigrana od Islanda u gostima. U Nikšiću je gostujućem Walesu, kako se žargonski kaže, dala “dva gola fore za 150 sekundi”, ali ih nije uspjela anulirati. Imat će Prosinečki dosta muke da sa svojim stožerom analizira što se događalo u te dvije i pol minute, što ih je prikovalo za dno ljestvice skupine 4.

- Kad u trećoj minuti gubiš s 0:2, jako je teško poslije toga igrati. Zato moram čestitati svojim momcima jer su baš odradili kako treba, osim te tri minute. Jer kad kreneš s 2:0, to obično ide na 5:0. Ali momci su vratili, odigrali kako treba. Na kraju nismo postigli pogodak i ostaje žal za dobrom utakmicom u kojoj je falio još makar gol. No, moramo se okrenuti dalje i misliti na listopad - bila je prva impresija crnogorskog izbornika nakon meča.

Očajni uvjeti za igru

Crna Gora je zaista odigrala dobru utakmicu u očajnim vremenskim uvjetima, s kišom koja je lila sve vrijeme i protivnikom koji je lako došao do prednosti. Da je bilo malo više koncentracije Nikole Krstovića, te da je Stevan Jovetić umjesto vratnice, šutem s pedesetak metara, lobao istrčalog Karla Darlowa, u 15. minuti rezultat je mogao biti izjednačen.

- Jesmo izgubili, ali smo stvorili jako puno šansi, 5-6 stopostotnih, dva puta okvir gola, ziceri... Momci su izvanredno odigrali i mogu im samo čestitati. Poslije 1:2 probali smo i izjednačiti, ali nije išlo. Najgore je što kad dobro igraš, kad imaš puno šansi - izgubiš - rezignirano će izbornik Prosinečki.

Crna Gora je ova dva meča odigrala bez polovice startera. Osjetilo bi se to u igri Argentine ili Španjolske, a kamoli reprezentacije koja ima tako skroman fond nogometaša. Nedostajali su ozlijeđeni stoperi Stefan Savić i Igor Vujačić, desni bočni Marko Vešović, tandem u sredini Marko Janković i Edvin Kuč. U drugom poluvremenu protiv Walesa, zbog ozljeda su zamijenjeni Adam Marušić i Andrija Vukčević... Prosinečki to niti jednom nije iskoristio za opravdanje.

- Kroz cijeli ciklus imali smo dosta problema... Mislim da je ovo dobar predznak, makar se izgubilo, da Crna Gora hoće igrat ofenzivno.

Slijede teška gostovanja

Igrali su nogometaši Crne Gore ofenzivno. Imali su posjed (51 %), više udaraca u okvir gola (4-3) i izvan gola (10-5). Izveli su duplo više udaraca iz kuta (11-5), bili opasni... Ali zbraja se konačan rezultat, a on nije bio povoljan. Kieffer Moore i Harry Wilson zabili su za goste u 1. i 3. minuti, a Driton Camaj je u 73. samo ublažio poraz.

Nakon dvije početne pobjede u pripremnim mečevima, Prosinečki je nanizao četiri poraza, dva u prijateljskim te dva u kvalifikacijskim utakmicama.

- Normalno da me opterećuju četiri poraza u nizu. Imali smo i problema, ali opterećuju svakako. To je jednostavno tako. Moramo dalje raditi. Imamo dvije utakmice u desetom mjesecu. Istina da su teška gostovanja, ali vidjet ćemo što će biti tamo - ne gubi nadu Robert Prosinečki.

Neće mu biti lako u listopadu jer s Crnogorcima odlazi u goste Turskoj pa Walesu, glavnim favoritima za osvajanje dva prva mjesta u skupini (prvo vodi direktno u elitni razred, drugo u doigravanje za njega, treće u doigravanje za ostanak, a četvrto u niži rang), koja s četiri osvojena boda trenutačno i drže.

Linker
10. rujan 2024 20:51