RONALD GORSIC Cropix
TEŽAK ZADATAK ZA ŠKOTE

‘Protiv Hrvatske je bilo kao iz Hitchcockovih filmova, gledatelji uvijek moraju maksimalno patiti‘

Škotski cilj u drugoj polovici natjecanja u ovoj skupini je pokušati izbjeći posljednje mjesto
Piše: Toni RoićObjavljeno: 15. listopad 2024. 13:52

Škotska je sva tri poraza u skupini A1 Lige nacija doživjela s minimalnim pogotkom razlike, a crnu seriju pokušat će na Hampden Parku prekinuti protiv stopostotnog Portugala, koji grabi prema sigurnom prvom mjestu i četvrtfinalu. Sigurno da je vrlo težak zadatak pred ozljedama desetkovanom vrstom izbornika Stevea Clarka, ali vidjelo se i u subotu u Zagrebu da se Škoti nikad i ni u kakvim okolnostima ne predaju, te su uz malo više sreće mogli zaraditi i bod protiv Hrvatske (poništen izjednačujući gol u sudačkoj nadoknadi).

Njihov cilj u drugoj polovici natjecanja u ovoj skupini je pokušati izbjeći posljednje mjesto, koje nosi ispadanje u B ligu, a izbornik Clarke za ovaj dvoboj prvi put je pozvao veznjaka Connora Barrona iz Glasgow Rangersa. U Zagrebu je, pak, debitirao 18-godišnji krilni napadač iz Liverpoola Ben Doak i odmah bio jako dobar, a nakon njegovog centaršuta je Ryan Christie došao u poziciju postići vodeći pogodak u 32. minuti, kojeg su poslije anulirali Matanović i Kramarić. Doak je za Škote najveći dobitak iz zagrebačkog dvoboja, neosporno talent za velike stvari u budućnosti.

image

Ben Doak (sredina)

RANKO SUVAR Cropix

“Kad god je došao u suparničku zadnju trećinu, bio je opasan”, tako su škotski analitičari opisali Doakovu igru, a pokušava izbornik Clarke pronaći zamjene ponajprije za tri najvažnija igrača koja mu izostaju (Gunn, McGinn, McKenna). Za dvoboj s Portugalom nastojat će dodatno zgusnuti sredinu terena i pokušati onemogućiti stalni portugalski pritisak i kontrolu posjeda lopte s kojim oni u pravilu lome suparnika slabije kvalitete.

- Primili smo gol u 90+7. minuti za poraz protiv Poljske, Portugal nam je zabio u 88. minuti za pobjedu, a u 90+4. minuti nam je poništen gol u Zagrebu za 2:2. Bilo je to kao iz filmova Alfreda Hitchcocka u kojima gledatelji uvijek moraju maksimalno patiti. Nismo zaslužili sve te poraze, ali moramo dignuti glave i ponovno izvući najbolje od sebe - s velikom dozom rezigniranosti je kazao škotski izbornik Steve Clarke, koji u zadnjih 15 ogleda ima samo jednu pobjedu i to onu protiv Gibraltara.

- Borba je naša jedina nada i premda Portugal na Hampden Park dolazi kao favorit, uz pomoć naših navijača pokušat ćemo mu pomrsiti računicu - zaključio je Clarke.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Za razliku od njega, portugalski izbornik Roberto Martinez živi mnogo bolje dane. Razočaranje s Europskog prvenstva porazom u četvrtfinalu od Francuske polako pada u drugi plan, a tri pobjede u Ligi nacija potvrđuju kvalitetu i snagu njegove momčadi. U subotu u Varšavi bila je to potpuna kontrola utakmice, dva postignuta pogotka, a onda malo spuštanje gasa i primljeni gol, no u završnici još autogol Poljaka za konačnih 3:1. Nije bilo straha za Portugalce, Cristiano Ronaldo i u 39. godini i dalje zabija, najnoviji protiv Poljske bio mu je 133. u dresu reprezentacije, a motivacija da tako i nastavi i dalje je maksimalna.

- Imamo više igrača i rastemo u konkurentnosti u odnosu na ono na čemu radimo. Još smo spremniji nakon iskustva s EURA u Njemačkoj i to je važno. Nije bilo nimalo lako u Varšavi, ali odigrali smo jako dobro. Sada nas opet čeka vruća atmosfera i pun stadion u Glasgowu, Škotska je bolja momčad nego bi sugeriralo njihovo stanje u redoslijedu skupine bez bodova, ali vjerujem da ćemo opet biti na nivou dovoljnom za osvajanje tri boda - kazao je portugalski strateg Roberto Martinez, koji nema većih muka oko sastava, a ozlijeđen je tek centralni branič Goncalo Inacio.

Martinez kaže da bi mogla biti pokoja promjena u početnih 11, a u odnosu na Varšavu najbliži startu su Diogo Jota, Nelson Semedo i Joao Felix.

Linker
15. listopad 2024 13:53