Luka Modrić

 DAMIR KRAJAC Cropix
POSEBNA, JEDINSTVENA GRUPA

Raritet u hrvatskoj skupini Lige nacija: Modrić rame uz rame s velikim legendama, ovo će se teško ponoviti

Tri nogometna superstara u borbi za dva mjesta koja vode dalje u četvrtfinale
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. rujan 2024. 10:18

Hrvatska ovaj put u skupini Lige nacija igra s Portugalom, Poljskom i Škotskom i svi će kazati da je to po kvaliteti suparnika najslabija konkurencija. Nitko neće tvrditi da je loša, ali nije tako žestoka kao u tri prethodna ciklusa Vatrenih, kad su za protivnike imali Španjolsku i Englesku u prvom slučaju, potom Francusku, Portugal i Švedsku te na kraju Francusku, Dansku i Austriju, preko kojih su prošli i izborili Final Four.

No, to je zbog pogleda na imena Poljske i Škotske, koje nemaju velike rezultate - Poljaci su zadnji domet s kojim su zadivili svijet napravili 1982. godine na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj kad su osvojili brončanu medalju, a Škoti nikad nisu bili tako visoko. Međutim, iz jedne druge perspektive ova skupina je zlatna, sasvim posebna, jedinstvena i neponovljiva. Čak raritetna.

Nagrade FIFA-e, međunarodne nogometne organizacije, pod imenom The Best, otkako se osamostalila od Zlatne lopte dodjeljuje se od 2016. godine. Prva dva puta dobio ju je Cristiano Ronaldo, potom 2018. godine Luka Modrić, a kasnije još po tri puta Lionel Messi i u dva navrata Robert Lewandowski. FIFA ima samo četiri osvajača, jedan je iz Južne Amerike (Argentina), a sva tri europska su i dalje aktivna u nacionalnoj vrsti i igraju međusobno u ovoj našoj skupini Lige nacija.

image

Cristiano Ronaldo

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Počelo je tako što je Ronaldo zabio gol protiv Hrvatske, slavio svoj 900. pogodak u karijeri i pobjedu nad Modrićem, a nakon osječkog sraza Vatrenih i Bijelo-crvenih bit će još itekako dvoboja do studenoga.

Mislimo da se više nikad neće dogoditi da svi dobitnici nagrade The Best igraju u istoj skupini Lige nacija, osim što Messi nije u prigodi natjecati se s Europljanima u kontinentalnim okvirima. Možda će jednom ponovno svi aktivni dobitnici tog trofeja biti u jednoj skupini jednog službenog natjecanja, ali svi koji su ikad postojali mogli su se okupiti sad i bilo bi pravo čudo da se to ponovi.

Dakako, danas su u nogometu u fokusu igrači poput Kyliana Mbappea, Erlinga Brauta Haalanda, Judea Bellinghama, pa Rodrija, čak i 17-godišnjaka iz Barcelone, Laminea Yamala, slavni i veliki trojac već je u godinama u kojima mnogi ne igraju ako nisu toliko zdravi i motivirani, no imena Ronalda, Modrića i Lewandowskog zvučat će za sve vremena, a oni i danas imaju glavne ili neke od glavnih uloga u svojim reprezentacijama.

Prije toga nagrade FIFA The Best i Zlatna lopta od 2010. godine bile su dio zajedničkog projekta i skupa su se dodjeljivale, a FIFA je još ranije uručivala priznanje za igrača godine od 1991. do 2009. godine. Nitko od tih starih majstora više ne igra, ali otkako se samostalno dodjeljuje pod imenom The Best, eto, svi su još aktivni i svi u našoj skupini Lige nacija. Ronaldo je dvaput imao taj trofej u godinama kad su The Best i Zlatna lopta bili zajedno, tada ga je dobio 2013. i 2014. godine. Isto tako je 2008. godine imao trofej FIFA igrač godine te Zlatnu loptu.

image

Robert Lewandowski

ANDY BUCHANAN Afp

Od trojca Ronaldo - Modrić - Lewandowski prva dvojica su bili dobitnici i Zlatne lopte, a jedino je to pobjeglo Poljaku i to zato što France Football nije organizirao glasovanje u godini Covida kad je on zavrijedio biti na tronu. Tada je s Bayernom osvojio Ligi prvaka, a Eura te 2020. nije bilo. Od aktivnih europskih nogometaša Zlatnu loptu ima i Karim Benzema, ali on već neko vrijeme, ponovno, ne igra za francusku reprezentaciju...

Ronaldo, Modrić i Lewandowski, tri zlatnika, tri velikana, tri superstara iliti tri tenora, na okupu u borbi za dva mjesta koja vode dalje u četvrtfinale Lige nacija također daju dodatnu dimenziju tom natjecanju, koje iz ciklusa u ciklus ima sve veće poštovanje, kao što se i moglo očekivati. Između ostaloga i zbog toga što daje dobru sliku europskog nogometa, svatko zna na kojoj je razini. Od prve do četvrte...

Linker
09. rujan 2024 12:14