RONALD GORSIC Cropix
UPORNOST SE ISPLATI

Renesansa Vatrenog koji je rekao ‘da smo ga se riješili‘: Dalić ga nije prekrižio i sad mu je itekako bitan

Preporod vatrenog statusa iskusnog defenzivca odlične tehnike i nebeskog skoka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2024. 16:31

Duje Ćaleta-Car postao je bitniji u reprezentaciji nego što je ikad bio, a prije dvije godine mislio je kako više nikad neće odjenuti nacionalni dres. Ovo je priča o igraču koji je dobio dva žuta kartona, a igra i dalje, nešto nalik Josipu Šimuniću. Štoviše, promjenom u formaciju 3-5-2 konačno je došao na svoje, pa ga sada i analitičari i kroničari nacionalne vrste, a ne samo izbornik, vide ozbiljnom snagom Vatrenih. Doduše, Dalić ga je uvijek cijenio, to je pokazao još 2018. godine kad mu je u foto-finišu dao prednost pred Matejom Mitrovićem u izboru četvrtog stopera za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Na Euru igranom 2021. godine namijenio mu je ulogu startera na otvaranju s Engleskom te sa Španjolskom u osmini finala, ali jak je dojam da bi Ćaleta-Car tek sad, s 28 godina, mogao doživjeti zvjezdane trenutke igrajući za Hrvatsku.

Nije ga prekrižio

Bio je 22. rujna 2022. godine. Vatreni su svladali Dansku 2:1 golovima Sose i Majera, ostalo je dobiti Austriju i izboriti Final Four. U Maksimiru se slavilo, ozračje je bilo odlično i poticajno, osjećao se u zraku i miris Svjetskog prvenstva u Kataru, za koje su ambicije samo rasle. Valjala se lijepa priča...

Napuštajući stadion ovom je novinaru sletjela poruka:

- Sad ste sretni jer ste me se riješili.

Adresant: Duje Ćaleta-Car.

image
VLADO KOS Cropix

Na to je dodana i kritika s jasnom ljutnjom zbog teksta koji je taj dan izašao na portalu SN. U njemu je stajalo da izborniku nije dobro sjelo što je Ćaleta-Car u lipnju zakazao vjenčanje u Dubrovniku točno u doba akcije reprezentacije, pa je iz Osijeka, gdje je igrao s Austrijom, letio na jug zemlje, da bi se već sutradan pojavio u Splitu na dvoboju s Francuskom. Dalić mu, međutim, u tri sljedeća nastup više nije dao ni minutu, a zbog toga ga u rujnu za nova dva susreta nije niti zvao. U prvi plan iskočili su Josip Šutalo i Martin Erlić, koji su odigrali svoje prve utakmice u tim dvobojima te je njegov rejting bitno pao.

Odgovorio sam mu kako sam uvjeren da ga Dalić nije prekrižio, da je samo privremeno na ledu te da će dobrim igrama jednog dana ponovno biti u reprezentaciji. Zato što sam to stvarno mislio, ali i da ga pokušam smiriti i dati mu podršku. Ako novinar nekad i napiše nešto što igrač ne voli pročitati, ne znači da ima loše namjere. U tom smo tonu i nastavili dopisivanje...

Katar je prošao, Vatreni su se vratili s broncom, prohujala je i 2023. godina i završnica Lige nacija, Ćaleta-Cara nije bilo, no u proljeće ove godine izbornik ga je prvo stavio na pretpoziv za turnir odigran u Kairu, kasnije ga i priključio nakon ozljede Josip Šutala, da bi tamo ušao na pola sata protiv Tunisa 22. ožujka 2024. Prvi put za Vatrene od 3. lipnja 2022. ili točno godinu i pol dana nakon večeri u kojoj je poslao poruku “da smo ga se riješili”. Toliko mu je trebalo za povratak.

Na Euro ga izbornik nije vodio, međutim, od rujna je krenula renesansa njegova statusa. Pomoglo je slabije lisabonsko izdanje Marina Pongračića kojeg je Dalić kritizirao, da bi uskočio – Duje. U utakmicu i pol koliko je igrao srednjeg od trojice stopera Hrvatska nije primila gol i, što je posebno značajno, s njim je dobila dodatnu kvalitetu.

Zašto se dogodio preporod

U lipnju 2019. godine Ćaleta-Car nije se odazvao izborniku mlade reprezentacije Nenad Gračanu i nije igrao na Europskom prvenstvu. Dalić je bio strašno ljut, dao mu je prvi žuti karton, rekao mu da neće igrati niti u A vrsti toga mjeseca, a potom ga nije zvao za sljedeće dvije akcije. Mnogi su mislili da je dobio crveni karton, međutim, izbornik ga je vratio u studenom za završnicu kvalifikacija za Euro sa Slovačkom kad je ostao bez Dejana Lovrena i Domagoja Vide. Stopere su igrali on i Dino Perić.

Sam će odgovoriti je li i u dubini duše toga rujna 2022. doista smatrao da je doista gotovo, da ga je izbornik definitivno otpisao, da ima drugi žuti, ili je ipak zadržao zrno nade u razočaranju kako se sve rasplitalo, ali poruka je bila jasna. Proteklo je dosta vremena, u tom razdoblju iz Marseillea je otišao u Southampton, pa se vratio u Francusku u Lyon, nije mu niti na klupskom planu išlo sve po željama, a činjenica je da nositelj srebra iz Rusije nema medalje iz Katara i Lige nacija.

Zašto se dogodio preporod? Dalić je zaigrao u sustavu s trojicom stopera koji je Ćaleta-Caru upisan pod kožu. Kad djeluje kao srednji od trojice ne dolazi toliko do izražaja što nije brz jer desno i lijevo čuvaju mu bokove, suparnici ga ne mogu razvući u širinu, a na okomite udare u pravilu ima odgovor iskustvom i duelom. Problemi koji mu se znaju događati tako su bitno smanjeni, dok do izražaja dolaze njegove kvalitete.

Najbolji u skoku

Prije svega Hrvatska s njim jako puno dobiva u skok-igri. Daleko je najbolji od naših u tom segmentu, pred oba gola. Posebice je to bitno u obrani. Dogodi se peh kao nedavno u jednoj utakmici kad je glavom pospremio loptu u vlastitu mrežu što nije bio autogol zbog zaleđa, međutim, Ćaleta-Car moćan je u zraku. Kad se uzme u obzir koliko se nekad primalo pogodaka iz prekida, nije to mala stvar. Osim toga, odličan je u duelu, a zna se da je tehnički vrlo dobar, jak na lopti i u pasu. Kratkom i dugom. Kad obranu čine Šutalo, on i Gvardiol, to je zadnji red koji bi mogao po baratanju loptom igrati u sredini terena. U tekućoj sezoni Ligue 1 igrao je svih sedam klupskih utakmica za Lyon po 90 minuta, ima 61 posto dobivenih duela, od toga čak 76 posto u zraku.

Na kraju dovoljno je tek napisati – sretni smo što je Duje Ćaleta-Car pronašao svoju najbolju ulogu i funkciju u reprezentaciji. U subotu sa Škotima bit će jedan od štitova ispred Dominika Livakovića. Na njemu je da zapne još jače te nastavi igrati koncentrirano i dobro. Pretenciozno bi bilo koristiti metaforu da je uskrsnuo iz mrtvih, ali bude li sve kako treba mediji će pisati o velikom povratniku. Na njemu je da se potrudi da bude tako.

Čačić ga je doživio, Dalić prvi pozvao

Premda ga je u planovima imao već Ante Čačić, za A vrstu debitirao je 3. lipnja 2018. godine s Brazilom pod ravnanjem Zlatka Dalića, pa bi trajao okrugle četiri godine, kad bi mu toga 3. lipnja 2022. doista bio zadnji nastup. Odigrao je 26 utakmica, postigao je jedan gol.

Linker
09. listopad 2024 16:33