Slavlje nakon prvog pogotka Igora Matanovića u dresu Hrvatske

 RONALD GORSIC Cropix
IZBORNIK JE POGODIO

Riješio je najtežu situaciju i napokon doživio emociju u dresu Hrvatske. Dalića neće boljeti glava

Lopta nagradi bespoštednu borbu, a upravo se to dogodilo novom velikom adutu Hrvatske
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. listopad 2024. 22:57

Tako to ide u nogometu, pogotovo kada su napadači u pitanju. Odigraju vrlo dobre utakmice ali se podosta više priča o propuštenim šansama ako se nisu upisali u listu strijelaca. Onda se dogodi utakmica koja je bitno manje dojmljiva, ali postignu gol i odmah je to "prava priča".

Igor Matanović je protiv Škotske postigao prvi pogodak u dresu reprezentacije. Bio mu je to treći nastup, od čega je prvi startao s klupe u Portugalu, a u drugom je bio u početnoj jedanaestorici s Poljacima u Osijeku. Trebalo mu je 134 minute da nakon više šansi u kojima je bio, napokon (?) doživi emociju pogotka u reprezentativnom dresu.

image

Igor Matanović

DAMIR SENCAR Afp

Igor Matanović je igrač koji snaži optimizam oko reprezentativne perspektive. Iako je već sada, u tri nastupa (ukupno 169 minuta, prosjek 56), dojmljivog doprinosa Dalićevoj vrsti. Zanimljivo je da je pogodak u 36. minuti, nakon odlične asistencije Perišića, možda bila i najteža situacija od svih koje je imao u prethodnim utakmicama. Način na koji je zaključio akciju Gvardiol-Perišić ukazuje da će Matanović biti vrlo dojmljiv (i prije svega) egzekutor u Vatrenom napadu.

Na planu igre je bio korektan, manje uvjerljiv nego u pola sata s Portugalom te 69 minuta s Poljskom, kada je prštio od energije, skakao visoko, ulazio u žestoki fajt sa suparničkim stoperima te bio u više šansi. No, lopta nagradi bespoštednu borbu prije ili poslije, a upravo se to dogodilo Matanoviću u Maksimiru. Jer do pogotka imao je samo 10 kontakta s loptom i nije mu bilo lako izboriti se za pozicije pored stamenih stopera gostujuće reprezentacije.

image

Statistika: Sofascore

Sofascore

U idućih 35 minuta, dok ga nije zamijenio Budimir, Matanović je imao još manje dodira s loptom, tek 8. I sve ostale brojke ukazuju da je u odnosu na dvoboj s Poljskom imao manje šuteva, dobivenih duela i prilika za gol. No, ponavljamo, Matanović je ovaj put postigao pogodak i ostavio svoj pečat na natjecateljski značajnu pobjedu reprezentacije.

Dalićeva potvrda Matanovića kao startne devetke, ovaj put samostalne špice s dva polušpica iza sebe, za razliku od Poljske kada je igrao u tandemu s Petkovićem, jasan je znak velikog povjerenja u napadača Eintracht Frankfurta. Treba imati u vidu da je Matanović još mlad igrač (ima tek 21) te se tek prilagođava ritmovima Bundeslige. O tome vode računa u klubu, gdje ga postupno opterećuju. U prvih šest kola Bundeslige Matanović je bio starter samo u jednoj, prosječno je igrao 29 minuta. U Euroligi je bio dva puta u početnoj jedanaestorici. Ukupno je prosječno igrao 39 minuta, i ima skor od dva pogotka uz jednu asistenciju.

image
DAMIR SENCAR Afp

Nedvojbeno je da će novi dril, pogotovo uz reprezentativne obveze i napore, tražiti od Matanovića maksimalne fokuse. I kako to obično ide s mladim igračima u procesu igračkog rasta, bit će oscilacija, faza bez svježine i manje doprinosa momčadi. No, kod napadača je uvijek pogodak najbolje pokriće i manjem učinku u igri, i kao podstrek za dalje. U svakom slučaju reprezentacija je u njemu dobila veliki potencijal i to na poziciji gdje se htjelo mlađeg, moćnijeg i pokretljivijeg centarfora. Uz Budimira, koji je ipak drugačiji, a posebno je drugačiji Petković, Dalić ne bi trebao imati glavobolja oko devetke.

Linker
13. listopad 2024 22:59