Cristiano Ronaldo i Luka Modrić

 DENIS LOVROVIC Afp
VRIJEME JE NEZAUSTAVLJIVO

Ronaldo i Modrić: Istinski velikani svjetskog nogometa prkose biologiji, ali osjećaju teret godina

Cristiano Ronaldo je na pragu četrdesete, a Modrić u ponedjeljak ulazi u četrdesetu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. rujan 2024. 18:13

Jednog dana, a to će biti uskoro, sići će s reprezentativne scene. Možda će to istodobno značiti jednome ili obojici i silazak s nogometne pozornice te prelazak u bivše igrače. Zapravo velikane. Jer, Cristiano Ronaldo i Luka Modrić su velikani svjetskog nogometa, koji su davno prerasli status velikana u svojim zemljama. Pritom treba imati na umu da je Portugalac jedan od najvažnijih igrača u povijesti nogometa, osvajač pet Zlatnih lopti, strijelac “bezbroj” golova u dresu velikih klubova kao što su Manchester United, Real Madrid, Juventus, Sporting Lisabon, odnosno, reprezentacija Portugala. Luka Modrić je, pak, jedan od najvažnijih igrača u povijesti najvećeg svjetskog kluba, Reala, jedan od najboljih veznjaka u povijesti nogometne igre, a koji se, među ostalim, diči i rekordnim dosegom čak 6 Liga prvaka. I posebno time što je predvodio malu zemlju velike reprezentacije 2018. do finala Svjetskog prvenstva, na kojem je proglašen najboljim igračem...

Zajedničke uspomene

Kad jednom zaključe aktivnu karijeru dva će nekadašnja suigrača u Madridu i osvajača 32 odnosno 31 trofeja, od čega je 13 u istom dresu, imati itekako puno memorija, kojima će biti povezani s prošlošću. Odnosno, bit će stalnom niti vezani za kontinuirana evociranja milijuna navijača njihovih momčadi jer su bili protagonistima senzacionalnih natjecateljskih uspjeha. Dok je Ronaldo oduševljavao brzinskim moćima, snagom i prije svega izvanserijskom realizacijom, Modrić je simbolika znanja, situacijske inteligencije i izvanserijske elegancije te lakoće igre. Ono što ih izvan različitosti snažno povezuje to je ekstremna motivacijska razina da se održe na vrhunskim nivoima sve zahtjevnijeg nogometa.

image

Cristiano Ronaldo

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Cristiano Ronaldo je na pragu 40. rođendana, kojeg će obilježiti idućeg 5. veljače. Luka Modrić će između dvije reprezentativne utakmice, s Portugalom i Poljskom, u ponedjeljak 9. rujna ugasiti 39 svjećica na torti. Za razliku od sedam mjeseci starijeg CR-a, koji igra već drugu sezonu (od siječnja 2023.) za Al-Nassr te u El Doradu Saudijske Arabije zarađuje nekoliko stotina milijuna po sezoni, slijedom ugovora koji traje do lipnja 2025., Luka Modrić i dalje je dio Real Madrida. Tamo gdje ga je Ronaldo ushićeno dočekao 2012., i gdje su zajedno šest godina dominirali Europom i svijetom, kapetan Vatrenih još stoluje kao jedna od najvećih legendi najboljeg svjetskog kluba. Uskoro će postati igrač koji je u najstarijoj dobi igrao za klub čija je povijest prebogata legendama. Nitko u njegovoj dobi, na pragu 39. godine, nije dobio novi ugovor. To najjednostavnije dočarava veličinu koju je Modrić dostigao, iako je u Real stigao pred 27. rođendan...

image

Cristiano Ronaldo

HESHAM ELSHERIF Anadolu Via Afp

Cristiano Ronaldo je postao dio Portugala u kolovozu 2003. godine. U dosadašnju 21(!) godinu igranja za reprezentaciju skupio je fantastičnih 212 nastupa, po čemu je nedodirljivi rekorder (jedini iznad 200). Fantastični Portugalac je u životu odigrao 1229 seniorskih utakmica više razine i po tome je jedinstven. Statistika ukazuje učinak od 765 pogodaka i 230 asistencija, a samo za Portugal je nadodao još 212 nastupa i 130 pogodaka uz 45 asistencija. Div!

Kritike bez milosti

Luka Modrić ima, logično, “nešto” skromnije realizatorske brojke u odnosu na njega, ali u globalu, svjetski dojmljive. Odigrao je preko 850 seniorskih utakmica, postigao preko 120 pogodaka uz više od 130 asistencija, kojima se pridodaje izvanredan slijed od 178 reprezentativnih nastupa uz 26 pogodaka i 29 asistencija. Ima jedan momčadski trofej više, a dok Ronaldo ima naslov prvaka Europe, Modrić se diči finalom Mundijala.

image

Luka Modrić

ROBERT MICHAEL Dpa Picture-alliance Via Afp

Dok je Portugalac ušao u 22. godinu reprezentativnog staža, Luka Modrić je 19. “sezonu” u vatrenom dresu. Ronaldo, koji je jedini nastupio na 6 Eura (Modrić 5), imao je 5 izbornika. Naš kapetan je sudbinu dijelio sa 6 izbornika od 2006. godine.
Nakon što je Portugal ispao u četvrtfinalu Eura 2024. godine, a Hrvatska je eliminirana još u grupi, opće raspoloženje prema ovim velikanima se nagnulo u pravcu negativnih doživljaja. Ronaldu šira javnost u domovini poručuje da već duže, a najmanje od odlaska u Saudijsku Arabiju, nije na razini da može biti odlučan za reprezentaciju. Štoviše, forsira se uvjerenje kako je njegova egocentričnost glavni razlog što se reprezentacija ne uspijeva izdignuti na pobjedničke razine. Izbornik Roberto Martinez ne misli tako, i dalje ga poziva i koristi na mjestu “devetke”, svjestan, kao i Ronaldo, da više nema trk za krilnu poziciju.

Prkošenje biologiji

Ronaldo i dalje prkosi biologiji te najavljuje da će igrati sve dok misli da može biti od koristi izborniku i reprezentaciji. Možda baš iz prkosa je preko medija istaknuo da nije odbacio mogućnosti da se pojavi na Mundijalu 2026...

Luka Modrić nije bio dojmljiv u Njemačkoj, ali je unatoč tome umalo bio ključni akter prolaska grupe golom protiv Italije. Modrićev problem, za razliku od Ronalda, jest u tome da nema takav krug europskih zvijezda oko sebe, koji bi preuzeli na sebe odgovornosti i tako mu pomogli da kompenzira svoj manjak moći. Modrić je petnaestak godina bio lider i lokomotiva Vatrenih, a sada, kad je bilo potrebno da ga netko “pokrije”, nije se dogodilo. No, kod nas šira javnost brzo mijenja doživljaje prema (i) najvećima čim nagovijeste da nisu više u top izdanju.

image

Luka Modrić

WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Www.imagephotoagency.it/imago Sportfotodienst/profimedia

Modrić je krenuo u novi ciklus i vidjet ćemo s kojim statusom. Spoznat će se ubrzo i hoće li taj ciklus trajati do raspleta Lige nacija ili kvalifikacija za Mundijal 2026. Uvjerljiv je dojam da Modrić nije na čistu ni sam što mu je raditi te se ne bi trebalo iznenaditi ako se već u ovoj jeseni odluči za kraj reprezentativne priče.

Cristiano Ronaldo i Luka Modrić. Velikani koji prkose biologiji kao rijetki, ali koji ipak osjećaju teret godina. S obzirom na ono što su značili, što su mogli činiti na terenu, stvorili su poseban kriterij prema kojim ih javnost vrednuje. To je sudbina onih najvećih, da sve ispod toga, malo ili više ispod, djeluje očito. Kako god, suvremenici njihovih karijera svjedočili su fantastičnim im učincima i igrama za pamćenje. Kakav god bio finiš, tu veličinu neće moći zasjeniti...

Linker
05. rujan 2024 18:13