MARIN FRANOV Cropix
UOČI DVOBOJA S VATRENIMA

Škoti spomenuli Dalićevo otkriće pa se upitali: ‘Kako Hrvatska to može, a mi ne?‘

Škotski mediji su zabrinuti zbog izostanka mladih igrača u seniorskoj reprezentaciji
Piše: SNObjavljeno: 09. listopad 2024. 12:12

Kako Hrvatska neprestano proizvodi igrače, a mi ne? To je sukus članka objavljenog na Scottish Daily Mailu uoči utakmice Lige nacija između Hrvatske i Škotske koja se igra u subotu na Maksimiru.

Autor teksta je kao posljednji ‘prototip iz hrvatske tvornice talentiranih nogometaša‘ naveo Igora Matanovića koji se lani kroz drugu Bundesligu, a ove sezone kroz Eintracht nametnuo Zlatku Daliću.

- Hrvatska iznova proizvodi igrače. Imaju mladog napadača koji se tek priključio momčadi i mislim da je on njihova sljedeća zvijezda. Siguran sam da će igrati protiv nas - istaknuo je John Carver, pomoćni trener Škotske koji nema odgovor na pitanje zbog čega Hrvatska neprestano proizvodi mlade nogometaše, a Škotska ne.

image

Igor Matanović je posljednji primjer kojeg Škoti ističu

VLADO KOS Cropix

- Naše države su slične veličine, ali Hrvatska što se nogometa tiče radi neke dobre stvari, struktura je ispravna. Mladi igrači dobivaju priliku igrati u njihovim ligama, ne dovode puno stranih nogometaša da igraju u njihovim lokalnim ligama. Dobivaju priliku razvijati se i igrati, a ono što znam da rade je da ubrzavaju razvoj dobrih igrača - rekao je Carver koji očigledno ne prati najbolje SuperSport HNL i sve ono što se događa oko nje jer bi onda znao da hrvatski prvoligaši ne daju toliko prilike mladim nogometašima koliko on to tvrdi.

No to ga nije spriječilo da nastavi:

- Ako imaš 16 godina i dobar si igrač, ponekad preskočiš drugu momčad i odeš ravno u prvu. Čini se da mi nemamo mnogo takvih primjera, zar ne?

Scottish Daily Mail se u svojem tekstu naslanja na Carterove riječi i ističe kako je budućnost tamošnjeg nogometa mračna i nesigurna. Kao primjer ističu činjenicu da je prvi vratar reprezentacije 41-godišnji Craig Gordon te da su zbog raznih ozljeda priliku da odigraju svoje prve reprezentativne utakmice dobili Nicky Devlin (30) i Liam Lindsay (28). Mladih igrača jednostavno - nema.

- Hrvatska proizvodi igrače - jednostavno će zaključiti Carver.

Linker
09. listopad 2024 12:13