KENZO TRIBOUILLARD Afp
FANTASTIČNA SEZONA

Španjolac koji je briljirao protiv Hrvatske postaje jedan od najvećih favorita za Zlatnu loptu

Uz sve vrhunske kvalitete koje posjeduje, Rodri se profilirao u igrača svjetske klase
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 19. lipanj 2023. 14:10

Premier liga, Liga prvaka, FA kup - i sada Liga nacija. To su trofeji kojima se ove sezone može pohvaliti sjajni veznjak "La Roje" Rodrigo Hernández Cascante, ili kako ga svi znaju, Rodri.

Zadnji vezni Manchester Cityja okosnica je momčadi Pepa Guardiole, a osim toga igra i ključnu ulogu u španjolskoj reprezentaciji nakon odlaska Sergija Busquetsa. Rodri je možda i jedini igrač na svijetu koji tako dobro preslikava karakteristike legendarnog Barceloninog veznjaka, od njegovog postavljanja, čitanja igre, taktičke inteligencije, percepcije prostora, kao i same uloge u izgradnji napada sa svojom vrhunskom tehničkom sposobnosti.

Uz sve te vrhunske kvalitete Španjolac se profilirao u igrača svjetske klase, a kao ‘šlag na tortu‘ ističe se i njegov odličan udarac, s kojim je svojem klubu donio naslov Lige prvaka protiv Intera. Okrunjen je trofejem igrača utakmice, kasnije proglašen i najboljim igračem Lige prvaka, a u nedjelju navečer i MVP-jem Final Foura Lige nacija. Sa svime time dodatno je pojačao argumente za jednog od glavnih kandidata za osvajanje Zlatne lopte.

image

Rodri s trofejom najboljeg igrača Final Foura Lige nacija

JOHN THYS/Afp

- Bilo bi sjajno, nevjerojatno - rekao je Rodri na konferenciji za novinare prije utakmice s Hrvatskom na pitanje o Zlatnoj lopti.

Prije toga slijedi i glasovanje za Uefinog najboljeg igrača sezone, a u slučaju da uspije u tom pothvatu postao bi tek drugi Španjolac s tom nagradom nakon Andresa Inieste, koji je 2012. godine nakon španjolskog trijumfa na Euru i dominacije s Barcelonom pokupio tu nagradu.

U igri za Zlatnu loptu nalazi se naravno i klupski kolega Erling Haaland, s nevjerojatna 53 klupska pogotka, od čega 36 u Premier ligi. Haaland se ne može pohvaliti nacionalnim trofejem Lige nacija, ali Norvežanin se nije imao ni priliku natjecati u tom natjecanju zbog statusa Norveške, koja je drugom rangu turnira - Ligi B, a nisu se plasirali niti na Svjetsko prvenstvo.

Sljedeći kandidat je možda i najveći favorit. Iako se Svjetsko prvenstvo nekima čini daleko, ono se također odigralo u tekućoj sezoni, a Messijev pothvat s Argentinom sigurno neće ostati zanemaren u borbi za Zlatnu loptu. Na putu do finala Messi je zabilježio pet pogodaka i tri asistencije, a može se pohvaliti i superlativom najboljeg igrača prvenstva. Argentinac je možda sada potpisao s američkim Inter Miamijem, ali to ne umanjuje njegov uspjeh s PSG-om gdje je uzeo naslov prvaka i francuski superkup - a poznavajući naklonost odabranih glasača prema Messiju, njegove šanse su sigurno velike.

image

Lionel Messi

Juan Mabromata/AFP/profimedia

Unatoč mnogim sjajnim godinama španjolskog nogometa, niti jedan Španjolac od 1960. godine na dalje ne može se pohvaliti podvigom Zlatne lopte, kada je pobjednik postao Luis Suárez, tadašnji igrač Barcelone. Suárez je također dva puta završio kao drugoplasirani i jednom je došao na treće mjesto. Amancio je osigurao treće mjesto 1964., a Butragueño je također stigao do postolja 1986. i 1987. Zatim je tu bio Raúl koji je završio drugi 2001. nakon tijesne borbe s Owenom, dok je Torres osvojio treće mjesto 2008.

U zlatnom razdoblju između 2009. i 2012. godine Xavi je tri puta završio na trećem mjestu, 2009., 2010. i 2011. godine, dok je Iniesta 2010. bio drugi i 2012. treći.

Možda je upravo sad vrijeme za novog Španjolca na tronu. Rodri se već isprofilirao kao novi lider u reprezentaciji a ovakav podvig bi samo ojačao njegov status. U Manchester Cityju također je jedan od najkarakternijih, najsigurnijih igrača i sigurno nezamjenjiv kotač u perfektno nauljenoj mašineriji Pepa Guardiole.

Linker
07. rujan 2024 03:13