Slavlje Španjolaca

 JOSE JORDAN Afp
MOĆNI I BEZ NAJMOĆNIJIH

Španjolska jedva da je sličila onoj u finalu Eura, ali šalje moćnu poruku. Veliki korak već protiv Srbije?

Misija pod nazivom ‘obraniti zlato Lige nacija‘ zasad teče uspješno
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. listopad 2024. 07:24

Pokojni Luis Aragones, režiser europskog zlata iz 2008., volio je govoriti o navici pobjeđivanja. Šteta što nikada nije elaborirao kako je i postići, nego mudro škrtario na detaljima, stoga je taj naoko jednostavan, a ustvari teško objašnjiv pojam uglavnom stanovao u granicama Španjolske. Dugi niz godina vezali smo ga uz reprezentativce, zatim uz onu goropadnu Barcelonu, a proteklih sezona ponajviše uz Real Madrid. Navici pobjeđivanja strahovitom se brzinom približava i momčad Luisa de la Fuentea.

Na korak do četvrtfinala

Pobjedom nad Danskom (1:0), reprezentacija Španjolske stigla je na korak do četvrtfinala Lige nacija. Svladaju li u utorak i Srbiju u Cordobi, osigurali su mjesto među najboljih osam. Momčad Dragana Stojkovića Piksija tada bi ih mogla dostići bodovnim učinkom, ali i ostala ispod zbog lošijeg međusobnog ogleda. U takvom scenariju, Švicarska ne bi prestigla Furiju ni sa svim pobjedama, a Danska ih u najgorem slučaju može odbaciti na poziciju broj dva u A4 skupini, što će i dalje biti dovoljno za plasman i nastavak zasad uspješne misije pod nazivom "obraniti zlato". Skraćeno, nakon subotnjeg slavlja De la Fuenteovih izabranika u Murciji, inače vrlo sretnom mjestu za španjolske reprezentativce jer tamo nikada nisu izgubili (4 pobjede i remi), lakše se diše te plasman u četvrtfinale djeluje samo kao pitanje trenutka.

- Moram odati priznanje ovoj momčadi. Zaista igramo na vrlo visokoj razini, neovisno o tomu tko je na travnjaku. Želio sam da poradimo na izgradnjama šansi, mislim da smo iznova napredovali i tom segmentu, a uspjeli smo se i prilagoditi svim zahtjevima protivnika - kazao je De la Fuente nakon kapitulacije Danaca koji, pak, vjeruju da su oštećeni.

- Ne kažem da Španjolska nije zaslužila pobjedu, ali čini mi se da je neposredno prije presudnog pogotka Zubimendija napravljen prekršaj na našem igraču u našem kaznenom prostoru - ustvrdio je izbornik Lars Knudsen.

image

Igrači Španjolske

JOSE JORDAN Afp

Ključno je, ipak, ostati na tragu De la Fuenteovog zaključka o "visokoj razini neovisno o tomu tko je na travnjaku". Španjolci su nikada ugodnog protivnika, čiji je teži poraz spriječio ponajviše vratar Schmeichel, apsolvirali s nizom rezervista. Premotamo li nakratko film na finale Europskog prvenstva, primijetit ćemo niz razlika u početnom sastavu. Protiv Engleza je Furija istrčala s vratarom Simonom, u defenzivnom redu s Carvajalom, Le Normandom, Laporteom i Cucurellom, u vezi su bili Rodri, Fabian Ruiz i istureni Olmo, a u napadu Yamal, Nico Williams i Morata. U Murciji su startali vratar Raya, braniči Porro, Vivian, Laporte i Grimaldo, veznjaci Zubimendi, Fabian Ruiz i Pedri, na krilima Yamal i Oyarzabal te u špici Morata.

Lepeza alternativa

Dakle, samo četiri ista startera (Laporte, Ruiz, Yamal i Morata) u odnosu na finale Eura. Nije se pritom De la Fuente zaljubio u rotacije, već su Simon, Carvajal, Rodri, Williams i Olmo žrtve ozljeda, a Le Normand crvenog kartona u prošlom susretu. Tek je Grimaldo na mjestu Cucurelle plod rotacijskog segmenta.

Zamislite samo da su Hrvatskoj protiv Škotske uz Kovačića nedostajali Livaković, Gvardiol, Modrić, Perišić i Kramarić. Od prilike je to razina tegobe s kojom su se suočili Španjolci, no ta ista Španjolska ima lepezu alternativnih opcija, koje barem privremeno mogu izgledati kao udarne. Ne u punom smislu, što se ponajviše moglo osjetiti u veznom redu, no u dovoljno dobrom ruhu da se protiv tvrde momčadi i bez nenadoknadivih imena nametne dominacija, da se 25 puta zapuca prema vratima te u konačnici zasluženo slavi na račun dalekometnog udarca neočekivanog strijelca Zubimendija. Suigrač Luke Sučića iz Real Sociedada, kojem je ostao vjeran unatoč premierligaškim ponudama, potvrdio je da Furija drži golgeterska rješenja i u drugom ili trećem planu, pogotovo kada predviđeni strijelci zakažu. To su nam na Euru već natuknuli Ruiz, Mikel Merino, Oyarzabal... Zato ne čudi da De la Fuenteov zaključak ide u samo jednom smjeru.

- Svakom utakmicom pokazujemo da reprezentacija ima niz podjednakih igrača visoke razine. Plan igre uvijek je isti i svi ga mogu uspješno razviti. Pobjeda protiv Danske sjajan je primjer toga.

image

Martin Zubimendi

JOSE JORDAN Afp

Jaki smo i bez najjačih, moćni smo i bez najmoćnijih. To je ključna poruka koju su Španjolci poslali svijetu nakon ‘kiksa‘ u Beogradu (0:0) i 4:1 pobjede nad Švicarcima, stečene igrajući 75 minuta s igračem manje! Španjolska ne zna za poraz od prijateljske utakmice s Kolumbijom u ožujku (otad 11 pobjeda i dva remija), a u službenim od ožujka 2023. i Škota (0:2) u Glasgowu. De la Fuente je u pravu, zaista nije normalno da i dalje zarađuje jednak iznos kao i tijekom izborničke funkcije u U21 selekciji. Dajte čovjeku napokon koju kintu više, zaslužio je...

Linker
14. listopad 2024 07:24