Borna Sosa, Petar Sučić i Joško Gvardiol

 SERGEI GAPON Afp
HRVATSKA OD IDILE DO HORORA

Taj Vatreni će biti svjetska klasa, ima Brozovu trku i tehniku Prosinečkog, Kramarić nije bio ni sjena sebe...

Dalić će razmišljati kako popraviti defenzivnu igru i Hrvatsku učiniti ozbiljnijom ekipom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. listopad 2024. 09:07

Hrvatski navijač na kraju se osjećao kao da ga je netko tukao sat vremena, ali se nekako iščupao i sada stavlja obloge na rane i modrice te dok mu se po glavi vrte filmovi strave, ipak odahne i kaže - dobro je!

Kakva je bila godina, kakav je bio Euro, niti ne čudimo se previše viđenim u Varšavi, sreća je što je bod rezultat koji bismo potpisali i prije početka. Kad igraš obranu klecavo i propusno na sve strane niti 3:1 nije dovoljno vodstvo. Kako idilu umalo pretvoriti u horor Hrvatska je demonstrirala na grub način, ali na kraju nije propala u novu dramu. Rezultat 3:3 nije obavljen posao, čeka nas napeti studeni, ali pozicije je odlična i to je jedna od dvije stvari kojima se veselimo.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Drugo je što smo na djelu vidjeli odličnog Petra Sučića, a i Martin Baturina zabio je prvijenac. Sučić je još jednom pokazao kakav je potencijal, zadnji vezni kojeg je pun teren, kad još dotjera neke taktičke stvari može postati svjetska klasa. Zabio je, asistirao, zatvarao i razigravao, igrač koji ima trku Brozovića i tehniku Prosinečkog. Iako mu je Modrić često morao čuvati leđa. Osim toga Borna Sosa pamtit će volejčinu, kod 3:2 imali smo šanse za četvrti pogodak, ali Vatreni su imali i previše loših i nikako se nisu uspjeli organizirati i ustabiliti.

image

Zlatko Dalić

DAMIR KRAJAC Cropix

Bila je to i dobra škola jer defenzivno su postojali evidentni problemi koji dijelom proizlaze iz formacije s trojicom stopera u kojoj se Hrvatska tek uhodava, ali bilo bi dobro da je to samo do sustava igre. Cijela obrana odigrala je nesigurno i labavo, a niti napadači nisu bili na razini. Dobar je bio samo vezni red, no i on je trebao bolje čuvati prilaze našoj zadnjoj liniji. Događa se kao česta pogreška ako bočni igrači na odrade defenzivni posao da stoper ide spašavati.

Šutalo je kod prvog gola domaćina izašao do aut-crte, a Zielinski se ubacio i pogodio, a to nije bio jedini propust... Kod drugog pogotka pokazalo se koliko je bitno da se ide čvrsto i da svatko odradi svoje. Zadnja linija s tri igrača morala bi se bolje i sinhroniziranije kretati lijevo-desno i nikad ne ostavljati sredinu šesnaesterca nepokrivenu, pod cijenu da je rupa na strani...

Isto tako Igor Matanović dobio je samo pet od petnaest duela, nije mogao zadržati loptu nakon čeg je Poljska znala biti opasna, a Andrej Kramarić nije bio ni sjena sebe u stotom nastupu. Je li ga smantala ta brojka?

Nakon što su se borbeni i trkački bolji domaćini izvukli iz ambisa, pa još Livaković dobio crveni bili smo na rubu katastrofe. Izbornik će imati o čemu razmišljati kako popraviti defenzivnu igru i Hrvatsku učiniti ozbiljnijom ekipom koja ne pada tako lako kao što se to događa cijele ove 2024. Igrala ona prije sa četvoricom u obrani ili sada s trojicom.

Linker
16. listopad 2024 09:11