SPORTPIX/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
SLJEDEĆI SUPARNIK

Tko za vikend prijeti Vatrenima? Ligu nacija igraju u najjačem mogućem sastavu, ali bez svog rekordera

Hrvatskoj nakon Portugala slijedi osječki dvoboj s Poljskom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. rujan 2024. 07:02

Poljski izbornik Michal Probierz, poput većine svojih kolega, nema običaj otkrivanja početne postave uoči utakmica. Navodno svoj udarni sastav skriva i od samih igrača, sve do polaska momčadi na stadion. Ipak, očekuje se da će novi ciklus Lige nacija Poljaci odraditi u najjačem sastavu, bez većih iznenađenja u kadru. Za jučerašnje gostovanje u Škotskoj otpali su Mateusz Kowalczyk, Mateusz Wieteska i Mateusz Bogusz. Oni su bili višak, a isto tako i vratar Bartosz Mrozek, koji je pozvan samo radi popune broja na treningu. Stoga u Glasgowu za Poljsku nije nastupio niti jedan debitant...

image

Poljski izbornik Michal Probierz

AXEL HEIMKEN Afp

Bogusz je kasno stigao na okupljanje, propustio je i prvi trening nakon dugog putovanja. Za Kowalczyka je vjerojatno zaključeno kako je još uvijek prerano za njegov debi u seniorskoj vrsti, a to je ujedno i poruka izbornika i njegovog stožera - eksperimenata ne bi trebalo biti, Poljaci će u Ligi nacija igrati u najjačem mogućem sastavu. Doduše, s obzirom na dvije utakmice unutar svega četiri dana, nakon Škotske se mogu očekivati određene kadrovske promjene na gostovanju kod Hrvatske u Osijeku, barem tako najavljuju poljski mediji.

Dva centarfora

Očekuje se da će poljska reprezentacija igrati s trojicom stopera, pritom su izbornikovi glavni aduti Jan Bednarek, Pawel Dawidowicz i Jakub Kiwior. Svoju će priliku za dokazivanje čekati Przemysław Frankowski i Nicola Zalewski, dobri su izgledi da nekog od njih vidimo kao alternaciju u Opus Areni. Kad je u pitanju vezni red, postoje određene dvojbe vezane uz sustav igre. Opcije su 3-5-2 i 3-4-3, a izbornikov je problem taj što se Jakub Moder i Kacper Urbanski tek vraćaju u formu nakon oporavka od ozljeda. Međutim, s obzirom na to da je Moder jedna od dvije “šestice” u momčadi, on je vjerojatno bliži udarnoj postavi u odnosu na Bartosza Slisza.

Piotr Zielinski prešao je ljetos iz Napolija u Inter i ostao bez pune minutaže, u novom klubu zasad ima status pričuve, ali on je uz Roberta Lewandowskog jedan od lidera poljske nacionalne vrste i malo je vjerojatno da bi se Probierz odrekao njegovih usluga.

image

Robert Lewandowski

FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Jakub Piotrowski jedan je od kandidata za vezni red, isto tako i malo ofenzivniji Sebastian Szymanski. Kad je u pitanju napad, vjerojatno će se poljski izbornik odlučiti za dva centarfora. Uz nedodirljivog Lewandowskog, za pogotke bi trebao biti zadužen Krzysztof Piatek, koji je odlično započeo sezonu u turskom Basaksehiru.

Poljska se inače baš i nije proslavila svojim rezultatima na nekoliko posljednjih velikih natjecanja. Na zadnja dva Eura ispadali su već u skupini, zauzevši 21. i 23. poziciju, bez ijedne pobjede. Sudjelovali su i na oba posljednja Svjetska prvenstva, u Rusiji su završili na 25. mjestu nakon ispadanja u skupini, dok su u Kataru prošli grupu, no zaustavljeni su u osmini finala i na kraju su se plasirali na 15. mjesto.

Marcin Bulka brani protiv Hrvatske?

Jedna velika era je završila, Wojciech Szczesny zaključio je profesionalnu karijeru nakon raskida ugovora s Juventusom te više neće nastupati za reprezentaciju Poljske. U reprezentaciji je bio od 2009. godine, skupio je 84 nastupa te je rekorder s 34 utakmice bez primljenog pogotka. Na startu novog ciklusa Lige nacija izbornik Probierz vjerojatno će rotirati vratare. Za ogled sa Škotskom na golu se očekivao Lukasz Skorupski iz Bologne, dok bi protiv Hrvatske u Osijeku trebao braniti Marcin Bulka iz Nice.

MEĐUSOBNE UTAKMICE

Hrvatska - Poljska 0:0

(12. II. 2003. - prijateljska utakmica)

Hrvatska - Poljska 0:1

(3. VI. 2006. - prijateljska utakmica)

Hrvatska - Poljska 1:0

(16. VI. 2008. - Europsko prvenstvo)

Linker
07. rujan 2024 07:03