Luka Modrić i Rodri u polufinalu Lige prvaka

 ALBERTO GARDIN/LIVEMEDIA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Alberto Gardin/livemedia/Sipa Press/Profimedia
VATRENI ZASLUŽUJU ZLATO

Tri asa koja su zabijala Hrvatskoj ne igraju, finale rješava okršaj Modrića i novog kandidata za Zlatnu loptu?

Velika momčad velikog izbornika ovoga je puta zaslužila da napokon ode do kraja
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. lipanj 2023. 18:43

Komplet zlatnih medalja zamotan u oblatnu od 11,5 milijuna Uefinih eura smiješi se danas hrvatskoj reprezentaciji u Rotterdamu. U finalu Uefine Lige nacija "vatrene" čeka Španjolska, reprezentacija s kojom je Zlatko Dalić tijekom gotovo šest godina izborničkog mandata imao šarena iskustva. U tri prethodne utakmice preživio je jednu tešku havariju (0-6), iščupao jednu pobjedu (3-2) te jednom poražen napustio terena nakon drame produžetaka (3-5).

- Hoće li ponovno biti golijada? Publika bi se vjerojatno radovala kada bi utakmice završavale rezultatom 8-6, ali to onda baš i ne bi bila neka pohvala trenerima, zar ne? - rezerviran je španjolski izbornik Luis de la Fuente pred ponudom da finale protekne kao nova "run and gun" predstava.

Novac nije kerozin

Premda prva nagrada donosi bogatstvo, novac već dugo nije kerozin na koji bi letjela nacionalna momčad. Igrači su klupskim ugovorima, kako se to nekad govorilo, riješili egzistencije, a onda su rezultatima u reprezentaciji još dopustili i šefovima HNS-a da se tuširaju novčanicama krupnih apoena. Nakrcan nagradnim novcem iz Fifine i Uefine blagajne, Savez je danas oaza blagostanja, ali glad je u Dalićevoj svlačionici veća nego ikad jer apetit raste dok jedete.

image
MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp

Uzmimo za ilustraciju Luku Modrića. Za trofejnu trpezu sjeo je osvojivši Realovu "decimu" 2014. godine i onda više nije ustao od stola. Mateo Kovačić ga je nekoliko godina pratio u Madridu i zatim nastavio zbrajati trofeje na Stamford Bridgeu. Posljednjih sezona trofejne su navike u klubovima brusili i Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Domagoj Vida (osvajač dvostruke krune s AEK-om, prvak u čak četiri različita nacionalna prvenstva), Josip Juranović plus kontingent Dinamovih nogometaša (Livaković, Petković, Šutalo, Ivanušec) u čijim privatnim riznicama ponestaje mjesta za sve medalje državnog prvaka.

S reprezentacijom je društvo primirilo glad osvojivši srebro i broncu na svjetskim prvenstvima, a u Rotterdamu je valjda došao red i na zlato. Osjećaju to i navijači koji su invazijom na De Kuip u polufinalu impresionirali nogometni svijet. U nedjelju će Feyenoordov stadion udomiti više od 20 tisuća hrvatskih navijača i čovjek ne treba biti vidovit da najavi njihovu dominaciju na tribinama. Sve će gorjeti jer velika momčad zaslužuje podignuti važan pehar.

Kakvu će ulogu u meču igrati umor? Iscrpljujuća sezona je na samom kraju, ali istrčane kilometraže u polufinalu pokazuju da visoki ulog gura nogometaše preko granica. De la Fuente podcrtava: igrači su fizički spremni, a umor je više pitanje psihologije jer nakon 60-ak utakmica u sezoni neizbježno dolazi do mentalne potrošnje.

U taktičkom pogledu, kao i u meču s Nizozemskom, "vatreni" će put prema pobjedi graditi igrom veznih igrača. Dalić ovdje u startu natrčava na problem: "La Roja" je vjerojatno najnezahvalniji suparnik za takvu vrstu nogometa jer posjed i kontrola zapisani su u njezin DNK. Sakrit će vam loptu jer bez 500 dodavanja utakmica je obično atletsko razgibavanje. U dvoboju s Marokom na SP-u nogometaši Luisa Enriquea skupili su čak 800 dodavanja...

To što je Španjolska kroz godine izbrusila originalan tika-taka stil, u kojem ponekad nema mjesta za napadače jer golove postižu "lažne devetke", za Dalića je ipak manja briga od činjenice da su Španjolci pobjednici.

Zatečeni Rodri

"Ja osvajač Zlatne lopte?", zateklo je pitanje Rodrija na presici uoči utakmice. "Bilo bi to sjajno, ali puno mi je važnije osvojiti trofej za svoju zemlju. Ova momčad želi njegovati pobjedničku kulturu..."

Pobjedničku kulturu Španjolci su počeli zalijevati s legendarnim Luisom Aragonesom na klupi osvojivši Euro 2008. Dvije godine poslije već su bili na krovu svijeta, a na sljedećem Euru u Poljskoj i Ukrajini otišli su do kraja premda su se u skupini protiv Hrvatske provukli kroz ušicu igle. Hat-trick titula u jednom ciklusu udahnuo je zatim vjetar u leđa španjolskim klubovima pa su Real Madrid i Barcelona zavladali Ligom prvaka, a Sevilla monopolistički preuzela Europsku ligu, ali je reprezentacija posustala.

Drugim riječima, Španjolci su jednako gladni kao i Hrvati, što jamči prvorazredni nogometni spektakl.



Rodri vs. Modrić: Okršaj ‘grande‘ šestice i ‘mejor‘ desetke usmjerit će utakmicu

image

Rodri

JOHN THYS Afp

Bivši osvajač Zlatne loopte protiv favorita za sljedeći Ballon d‘Or. Luka Modrić protiv Rodrija. Otključava li rasplet jednog personalnog dvoboja na sredini terena vrata prema peharu Uefine Lige nacija?

Nije isključeno da će baš ishod okršaja ‘grande‘ šestice i ‘mejor‘ desetke usmjeriti utakmicu, jer tamo oko centra je u pravilu najfrekventnije i najužurbanije. General koji ovlada ovim teritorijem lakše poslije uvodi napadačke snage u posljednju trećinu terena ili tako barem sugerira nogometna teorija. Ona se, međutim, u prošlosti često znala pokazati nevažećom kada bi Hrvatska i Španjolska podijelile teren. Utakmice ‘vatrenih‘ i ‘La Roje‘ obično se u jednom trenutku otrgnu s izborničkih lanaca, polude i na koncu prerastu u nekontroliranu pucnjavu.

Od posljednjeg dvoboja sa Španjolcima u Kopenhagenu prije dvije godine obje su momčadi pretrpjeli izvjesne korekcije. Silom prilika, diktatom ozljeda i umirovljenja, Hrvatska je ostala bez uže obrane, ali je tandem Šutalo i Vida u polufinalu svejedno odradio dobar posao. Dok je u Kopenhagenu jurio za izjednačenjem, Dalić je džokera pronašao u Mislavu Oršiću koji je u međuvremenu nestao s mape.

Novi španjolski izbornik Luis de la Fuente oštrim je kadrovskim rotacijama iz rostera izbacio i trojicu strijelaca s navedene utakmice u Danskoj. Nema među kandidatima Sarabije, Oyarzabala i Ferana Torresa, odjednom se priča vrti oko 33-godišnjeg ‘late bloomera‘ Joselua.

Uslijed tolikih korekcija Dalić se objektivno prilikom skautinga ne treba opterećivati superdetaljima iz protivničkog tabora. Naglasak u pripremi utakmice izbornik stavlja na uigravanje formacije koja je ovjerila ulaznicu za finale. Kralježnica momčadi je na mjestu i u dobroj formi, ova momčad je posljednjih sezona za pojas zataknula skalpove svih velikih reprezentacija i odbrojavanje do finala čeka s velikim samopouzdanjem.

Linker
10. svibanj 2024 10:13