DAMIR SENCAR Afp
REZIME NAKON ŠKOTA

Tri izdvojene priče Vatrenih: jedan se muči, drugi emotivno ispražnjen, ali treći je u najboljoj fazi karijere

Rješenja ofenzivca Vatrenih su lucidna i, da se ne zanemari, zna biti efikasan
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. listopad 2024. 07:14

Vatreni su u subotu na Maksimiru s 2:1 svladali reprezentaciju Škotske. Poveli su gosti pogotkom Ryana Christieja, no za preokret su se pobrinuli Matanović i Kramarić.

Izbornik Dalić nije bio do kraja zadovoljan pristupom unatoč osvojenim važnim bodovima u grupi 1 Lige nacija. Trojica su se, pak, reprezentativaca posebno izdvojila svojom predstavom na travnjaku.

image

Mario Pašalić

RONALD GORSIC Cropix

MARIO PAŠALIĆ

Kao šestica neće iskoračiti

Vidljivo je da Dalić želi nagraditi njegov uvijek maksimalan i profesionalan pristup, neovisno kakav mu je status u danom trenutku. On je igrač kojeg izuzetno cijeni inače vrlo strogi trener Atalante Gasperini, i potiče klub na produžetak ugovora sigurnom osloncu kakav je Pašalić. Splićanin ima jedan peh kao posljedicu svojeg pristupa. Treneri ga šetaju po pozicijama, kako im taktički treba, što je za njih i momčad pretežito dobro, ali dugoročno nije dobro za igrača. Protiv Škotske Dalić ga je postavio na šesticu, koju će odraditi, ali na kojoj poziciji neće iskoračiti. Štoviše, pogriješio je kod gola Škota, jer je izgubio loptu na sredini, tipično onako kako ne bi smio (za kontru), a što je posljedica da nije navikao na takvu kombinatoriku u malom prostoru.

image

Luka Sučić

RANKO SUVAR Cropix

LUKA SUČIĆ

U klubu se emotivno ispraznio

Puno se stvari dogodilo ovom talentiranom igraču u posljednje vrijeme. Vrh godine bio je transfer u Real Sociedad, gdje se u početku prilagođavao sasvim drugoj stvarnosti nogometa u odnosu na Salzburg i Austriju. Kad je dobio priliku, zgrabio ju je i izazvao veliku pažnju kako svojih navijača i struke u klubu, tako i šire javnosti. Luka Sučić ima posebnu eleganciju igre, lijevu nogu kojom "mazi" loptu u igri, ili je tako snažno opali da su mu šutevi razorni. Protiv Atletico Madrida jedan takav spoj tehničkog i snažnog rezultirao je europogotkom. U Sociedadu je odigrao dobro kao vezni, u oba pravca. I zna da neće biti u postavi ako ne odrađuje i defenzivne obveze. Očito se emotivno ispraznio u tom drilu nametanja u novom klubu, a u Maksimiru protiv Škotske djelovao je i bez fizičke svježine. Tipične oscilacije za mladog igrača.

image

Andrej Kramarić

RANKO SUVAR Cropix

ANDREJ KRAMARIĆ

U najzrelijoj je fazi karijere

Novom taktičkom postavkom (varijacije 3-5-2) favorizirana je pozicijski njegova vrlina u igri. Sjajno se snalazi u gustom prostoru pred suparničkim blokom, može primiti loptu između linija, zaljuljati suparničku obranu i stvoriti suigraču poziciju za šut. Ako se sam ne odluči na završnicu. Kramarić je odigrao solidno, a prije zamjene postigao je svoj 30. pogodak u reprezentaciji. Nekome to izgleda lagano, s 3-4 metra, ali s obzirom na loptu koja pada nakon odbijanja, a prilično je "mekana" treba je znati pospremiti u mrežu pored dva braniča. Kao druga špica odnosno "polušpica" (dva takva iza sidruna) Kramarić ima više slobode u kretanju i posljedično kreiranju napada. Njegova su rješenja lucidna i, da se ne zanemari, zna biti efikasan. Uvjerljiv je dojam da je Kramarić u najzrelijoj fazi svoje karijere, ne samo po igri nego i po pristupu.

Linker
14. listopad 2024 07:15