ANTE CIZMIC Cropix
DOJAM

Vatreni će i dalje biti kraljevi produžetaka, poraz protiv Španjolske tu titulu neće im oduzeti

Pobjeđivali smo velesile na jedinstven način, Španjolska je još jednom bila kobna u dodatnom vremenu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 19. lipanj 2023. 00:02

Dok je Hrvatska u proteklih pet godina teškom mukom zaradila epitet "kraljeva produžetaka", Španjolska je jedina u tom periodu uspjela pronaći "protuotrov" za "hrvatski recept". U proteklih 12 hrvatskih dvoboja koji su mogli otići u produžetak, susreti naše reprezentacije devet su puta odlazili u dodatnih 30 minuta, a šest puta izašli smo kao pobjednici. Iako, dotad, prijašnja iskustva nisu bila obećavajuća.

Prije negoli je Zlatko Dalić uskočio na klupu budućih viceprvaka svijeta, a zatim i vlasnika brončanih medalja iz katarskih pustinja, priča o dugometražnim, dvosatnim spektaklima počela je u bečkoj noći 2008. Na sutrašnji dan prije točno 15 godina gledali smo bolne scene iz austrijske prijestolnice. Ivan Klasnić bacio nas je u delirij u 119. minuti, da bi Semih Şentürk tri minute kasnije režirao početak noćne more za hrvatske navijače. Iz jedne krajnosti u krajnost. Uslijedila je prva serija udaraca s bijele točke u povijesti "vatrenih", a promašaji Luke Modrića, Ivana Rakitića i Mladena Petrića rezultirali su suzama na licima Bilićevih izabranika.

Na novi odlazak u dramu čekali smo osam godina. Nakon što je Čačićeva momčad na Euru 2016. preskočila skupinu, put ždrijeba u osmini finala spojio nas je s Portugalom. Ivan Perišić uzdrmao je vratnicu u foto-finišu, a onda je uslijedila munjevita kontra koju je pogotkom okončao Ricardo Quaresma. Cristiano Ronaldo i njegova družina u konačnici su kroz "hrvatski recept" stigli do titule europskih prvaka, odigravši produžetke u tri od četiri utakmice nokaut faze.

Neslavna povijest dopratila je hrvatsku reprezentaciju do idućeg izazova u produžecima. Modrićev promašaj s bijele točke potkraj produžetaka protiv Danske odveo je utakmicu u raspucavanje. Kasper Schmeichel nastavio je "izluđivati" naše nogometaše, ali još pribraniji bio je Danijel Subašić. Nakon što je naš vratar zaustavio tri danska pokušaja, Ivan Rakitić potvrdio je prvi hrvatski trijumf nakon produžetaka. Kao i protiv Danaca, isti je igrač zapečatio pobjedu protiv Rusije i plasman u polufinale. U dvoboju protiv Engleza poštedjeli su nas drame, Mario Mandžukić riješio nas je dodatnih živaca, zabivši u 109. minuti povijesni pogodak.

Španjolska je po nas bila kobna i na posljednjem Euru, doduše, bez raspucavanja s bijele točke. Prije odlaska u Rotterdam, dodatno iskustvo u produžecima "vatreni" su skupljali u Kataru, a tada se miris samopouzdanja širio hrvatskim ulicama. Na sklisku stepenicu zvanu "Hrvatska u produžecima", okliznuli su se i Japan i Brazil, a isti epilog svježe je doživjela i Nizozemska u svom domu. Unatoč nesretnom raspletu u finalu Lige nacija, Hrvatska će i dalje imati vrlo uzvišen status po pitanju produžetaka...

Linker
19. svibanj 2024 08:57