Luka Modrić

 MARIN FRANOV Cropix
USUSRET LIGI NACIJA

Vatreni mogu napraviti strašnu stvar, ali i sve zakomplicirati. Dalić ima slatke brige i neriješenu poziciju

Dobro je što su mnogi na okupljanje stigli u formi, velika većina igra standardno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. listopad 2024. 12:16

Listopadske utakmice Lige nacija mogu riješiti našu A skupinu Lige nacija, ali je i totalno zakomplicirati. Ako Vatreni svladaju Škotsku u subotu u Zagreb, te potom Poljsku 15. listopada u Varšavi, a i Portugal dobije utakmice protiv istih suparnika, sigurno smo u četvrtfinalu. U tom slučaju nije potrebno raditi dodatne kalkulacije. Ako se dogode loši rezultati sve je otvoreno, pa i borba za ostanak u eliti.

Škoti treći put dolaze u Zagreb, a to im je drag grad jer su s dva postignuta gola iz njega odnijeli šest bodova, jedan još 2000. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (1:1), a ostale (0:1) 2013. također u izlučnom ciklusu za Mundijal. Ovog časa imaju dva poraza, te dolaze bez bodova, ali oba su bila minimalna od Poljske 3:2, a Portugala 2:1.

Prvi trening u Maksimiru

Zlatko Dalić okupio je Vatrene u Sheratonu, a prvi trening odrađen je već u ponedjeljak u Maksimiru. Izbornik, koji nije širio stručni stožer, te nije tražio zamjene za otišle Ivicu Olića i Marija Mandžukića, na popisu ima 26 igrača. Do tolike liste došlo se naknadnim uvrštenjem Marca Pašalića. Kako su neki ozlijeđeni pitanje je koliko će igrača točno kandidirati za nastupe. Marko Pjaca pojavio se na okupljanju, no zbog problema s kvadricepsom dvojbeno je njegovo sudjelovanje, a Ivan Perišić dobio je jak udarac i modricu na lijevoj nozi zbog čega je izašao na poluvremenu utakmice njegova PSV-a. Više informacija o njemu tek se očekuje... Na pretpozivima Dalić ima Vlašića, Prpića, Ljubičića, Fruka i Labrovića, bude li našao potrebu da nekog pridoda.

image

Ivan Perišić

VLADO KOS Cropix

Pozvani su golmani Livaković, Kotarski i Ivušić, obrambeni Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol, Erlić i Pongračić, bočni igrači Sosa, Perišić, Oršić, Marco Pašalić, Pjaca i Jakić, vezni Modrić, Kovačić (koji nije došo na okupljanje, ali bi trebao konkurirati), L. Sučić, P. Sučić, Ivanušec, Mario Pašalić, Baturina i Moro, te napadači Kramarić, Budimir, Petković i Matanović.

Jasno se vidi da i dalje da nema originalnog rješenja za desni bok. Hrvatska je u rujnu prešla na formaciju čija je baza 3-5-2, ako tako nastavi, a logično bi bilo da nastavi, Marco Pašalić bi bio kandidat za desnog bočnog, kao i Pjaca, koji je upitan, i Jakić koji je to igrao u Portugalu. Vidjet ćemo hoće li Dalić ići dalje s jednakim povjerenjem mladima jer u Lisabonu je startao Baturina, a u Osijeku Petar Sučić i Matanović. Njihove igre i razvoj karijere govore da im može vjerovati, a jasno da izbornik ima i druga rješenja. Kadar koji sada okuplja temelj je za Svjetsko prvenstvo 2026., međutim, do Amerike sigurno će biti još novih reprezentativaca. Pritom Mundijal prvo treba izboriti u kvalifikacijama. Vatreni su u tranziciji, takvo je to doba...

Rijetka prilika

Škotska je prioritet, igra se na Maksimiru, treba pokazati kvalitetu i autoritet, kao što su im ga Vatreni demonstrirali u Glasgowu 2021. u trećem kolu skupine Eura kad su dobili 3:1. Što je bila prva pobjede protiv tog suparnika u povijesti. Izbornik i stožer imaju povoljnu okolnost što se igra u subotu, pa će moći odraditi četiri prava treninga, te na njima dotjerivali detalje u formaciji, kako bi taj sustav što bolje funkcionirao. Rijetka je prilika da reprezentacija dobije toliko vremena za uigravanje i valja je iskoristiti. Očito je već sada da Dalić ima slatke brige u sredini terena, sve veći broj klasnih igrača, ali pojedine su druge pozicije manjkave.

image

Slavlje hrvatske reprezentacije

MARIN FRANOV Cropix

Dobro je što su mnogi na okupljanje stigli u formi, velika većina igra standardno, a napadači su raspucali jer zabijali su Budimir, četiri gola u La Ligi u četiri posljednje utakmice, Matanović, Petković, Kovačić, Baturina, Petar Sučić... pa i Nikola Vlašić na povratku utakmicama, s bijele točke u subotu, iako on nije dobio poziv. Ako ga Dalić ne aktivira naknadno. Itekako će trebati pogoci, jer u pet službenih utakmica, računajući Euro i početak Lige nacija, Vatreni su dali samo pet golova, od toga Modrić dva, dva su bila autogolovi, a jedino je još strijelac Kramarić. To je loša praksa koju bi trebalo prekinuti i popraviti saldo golova.

Iz crnog u ružičasto, no...

U 1. kolu Hrvatska je poražena na gostovanju u Portugalu 2:1, a potom je u Osijeku dobila Poljsku 1:0 pogotkom Modrića iz slobodnog udarca. Ako bi svladala Škotsku lakše bi išla na put u Varšavu, gdje u utorak 15. listopada ima ogled s tamošnjim domaćinom. Dogodili li se da Hrvatska i Portugal slave po dvaput, u studenome bi međusoban susret u Splitu mogao odlučiti tek o tome tko je prvi, a tko drugi u skupini, a oba idu dalje.

image

Zlatko Dalić

DAMIR KRAJAC Cropix

No, za plasman među dva veliki bi posao, premda ne i konačan, bio svladati Škote i donijeti bod iz Poljske. U odnosu na Poljake Hrvatska bi bila u velikoj prednost jer imala bi omjer 4:1 u bodovima u međusobnim susretima, a kako su Škoti doma pali od Poljske oni bi loše stajali. Tako je želja listopada uzeti šest bodova, a cilj koji bi zadovoljio su četiri, pritom je svejedno kojim redoslijedom, tri sa Škotima i jedan u gostima ili obrnuto, no za atmosferu, za nastavak pozitivne priče bilo bi izvrsno matirati Škote pred domaćom publikom i u lijepom atmosferi otputovati u Poljsku.

Hrvatska bi strašnu stvar napravila da to sad riješi sa šest bodova i plasmanom u četvrtfinale. Lišila bi se stresa, znala da je sto posto sigurno nositelj u ždrijebu kvalifikacija za SP, te na proljeće igrala za novi Final Four. Nakon crnog Eura sve bi izgledalo ružičasto. No, treba to učiniti...

Linker
08. listopad 2024 12:17