DAMIR KRAJAC Cropix
Dražen Antolić
SVJETLO NA DA LUZU

Vatreni su Lisabon napustili s pokerom pluseva, ali eksperiment s Perišićem ne smije se ponoviti

Izbornik je najavio novi sustav u Osijeku, pa ćemo vidjeti kojim putem će ići reprezentacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2024. 16:12

Ima Hrvatska još klase i kvalitete. Iako poraz nikad nismo prihvaćali kao nešto normalno, Vatreni su odigrali dobru utakmicu na Da Luzu, na kraju stiskali i imali šanse za bod te rezultat 2:1 za domaćina ne trebamo doživljavati kao razočaranje. Pogotovo što jedan negativan ishod neće biti koban, ako se u nastavku dobiju ključne utakmice.

Vatreni su Lisabon napustili s pokerom pluseva koji su nam danas bitniji od rezultata jednog dvoboja jer cilj nije samo četvrtfinale nego prije svega stvaranje nove momčadi i igre. Formacija s trojicom stopera funkcionira. Zlatko Dalić nikad joj nije bio sklon, ali pokazalo se da Hrvatska može tako igrati i da s više treninga, većom harmonizacijom i još bolje posloženim zahtjevima u igri Vatreni imaju potencijal jako dobro funkcionirati na taj način. No, najbolje rješenje nije sustav 5-4-1, koji je posložen i zbog velikog respekta prema Portugalu nego igra s dva napadača što je demonstrirano kad je ušao Igor Matanović.

Utakmica nije imala do kraja natjecateljski karakter, oba izbornika iskušala su nove stvari, a Roberto Martinez je u drugom poluvremenu odgovorio Daliću te i on zaigrao s trojicom stopera. Nije mu se svidjelo što je Hrvatska imala veći posjed. Međutim, niti u toj igri, zasad, završnica nije na visini, treba biti hrabriji, okomitiji i imati dvije špice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Igor Matanović predstavio se kao zanimljiv centarfor koji je kupio Dalićevu naklonost i on je drugi plus. Bio je opasan, zadavao je glavobolje Portugalcima, a komplimenti idu i na račun Petra Sučića, još jednog “novog klinca u kvartu”, koji se u malo minuta “nacrtao” koliki su mu kapaciteti.

Nakon Eura, frustracija i teških pitanja što donosi budućnost, sad je jasno - još Hrvatska ni propala, vjerujemo da niti neće. Itekako ima kvalitete, bez obzira na vidljive deficite. Sad to treba pokazati s Poljskom, što se biti potpuno drugačiji profil utakmice. Ravnopravan posjed s Portugalom, 13 udaraca prema njihovih 15, govore da se može. No, puno je posla... Za reprezentacije koje su radile velike rezultate, nakon izgubljene utakmice nikad ne može biti pretjerano pozitivnih tonova, ali na Da Luzu vidjelo smo svjetlo.

Možda bi rezultat bio bolji da Pongračić nije odigrao lošu utakmicu, netko će kazati zbog sustava koji mu je donekle stran, ali njegove su pogreške bile osnovne, kao i Sosina kod gola za 1:0 kad su im se rivali zaboli iza leđa. Portugal je bolje napadao prostor iza obrane i zato je imao više velikih prigoda (tri), ali Livaković je odlično branio. Martin Baturina nije se predstavio kako smo željeli, no prvi je put startao u utakmici za bodove, a prvi se “mačići u vodu bacaju”. To što je Ivan Perišić igrao desnog bočnog ne bi se smjelo događati, Dalić je dužan na pravi način riješiti sve pozicije jer ovakvi eksperimenti ne odaju dojam ozbiljnosti.

Vatreni su poraženi, međutim danas je bitnije koje smo pokazatelje dobili u ovoj utakmici. Iako, izbornik je najavio novi sustav u Osijeku, pa ćemo vidjeti kojim putem će ići reprezentacija.

Linker
06. rujan 2024 16:12