Robert Lewandowski

 FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
VELIKA OPASNOST

Vatrenima prijeti najbolji strijelac u Europi, zabio je 11 golova u 12 utakmica

U kolovozu je napunio punih 36 godina, ali igra kao u najboljim danima
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 13. listopad 2024. 15:50

Nakon tri prve odigrane utakmice u Uefinoj Ligi nacija, hrvatski nogometaši u Varšavi na stadionu Narodowy igraju ponovno protiv Poljske koju su u utakmici u Osijeku golom Luke Modrića iz slobodnog udarca pobijedili s minimalnih 1-0. Žele li u nastavku natjecanja zadržati realne izglede za plasman u četvrtfinale, solidan rezultat u Varšavi sam se po sebi podrazumijeva. S druge strane terena nalazit će se moćna reprezentacija, naravno, ne s takvim rezultatima kakve je postigla Hrvatska, no s druge strane će biti Robert Lewandowski, trenutačno najbolji strijelac u Europi, čovjek, koji je u prvih devet utakmica u španjolskoj La ligi postigao 10 pogodaka, dok je ukupno u ovoj sezoni u svim natjecanjima stao na brojci 11 u 12 odigranih utakmica.

Čovjek koji je u kolovozu napunio punih 36 godina, igra kao u najboljim danima i ako je za suditi po onome što sada radi u dresu Barcelone u koju je prešao 2022., Poljak će ostvariti najbolju sezonu u dresu katalonskog kluba te proživljava novu nogometnu mladost. Barem sada na početku sezone nameće se kao legitimni kandidat za titulu najboljeg strijelca u Europi. U 9. je kolu Lewandovski protiv Alavésa u pobjedi 3-0 postigao hat-trick, te je suparničku mrežu tresao u ukupno šest od devet ligaških utakmica.

image

Robert Lewandowski

CESAR MANSO Afp

Dva je gola zabio na startu sezone Valeciji isto kao i Villarrealu u 6. kolu, a po jedan je dodao Athletic Bilbau, Valladolidu i Getafeu. Upravo zahvaljujući njegovom učinku, Barcelona je vodeća u prvenstvu s osam pobjeda. Koliko je veliko to što "Lewa" trenutačno ostvaruje, ovaj igrač Barcelone, danas "težak" samo 15 milijuna eura, pokazao je time što se više nego itko uspio približiti impresivnom učinku Lionela Messija u njegovim najboljim danima u Barceloni. Mundo Deportivo i ostali najveći španjolski mediji Lewandowskog su pohvalili jer tim svojim učinkom u prvih devet utakmica u sezoni zaostaje samo za jedan gol u odnosu na najbolji učinak malog velikog Argentinca, koji ih je u prvih devet kola u sezoni 2017.-2018. zabio 11. S obzirom da je Messi tada u toj svojoj najboljoj "seriji" tih 11 golova raspoređene u samo četiri utakmice kad je bio posebno raspoložen, ispada da je Lewandowski češće u golgeterskom "moodu", nego što je tada bio Messi. Još jedan zanimljivi statistički detalj koji uspoređuje njih dvojicu je to što je Messi još pet puta u tom periodu pogodio vratnicu i bio blizu gola, dok je to Lewandowski učinio četiri puta. Premda po godinama vrlo blizu zalasku karijere, 36-godišnji veteran igra svoju najbolju sezonu nakon što se nekoliko sezona mučio postići statistiku po kojoj se nekad isticao u Bayernu i redovito se u tom segmentu natjecao s najboljima - s Messijem i Cristianom Ronaldom.

Ako se već godinama "gurao u istu rečenicu s dva najveća igrača 21. stoljeća koji su sada ipak izvan najjačih nogometnih tokova u Europi, Lewandowski to i sada čini - trenutačno je uz bok s istim brojem postignitih pogodaka i s najvećom zvijezdom svjetskog nogometa Erlingom Haalandom koji ima isti taj ulčinak u Manchester Cityju. Njegova je forma ključ uspjeha i jamstvo uspjeha za momčad novog trenera Hansija Flicka s kojim je savršeno surađivao dok je ovaj obnašao ulogu trenera Bayerna te im je suradnja u Barceloni svojevrsni "reunion." Poljak dijelom i tome zahvaljuje što ga je u Barceloni krenulo nakon nekoliko slabijih sezona:

- Što se tiče Hansija Flicka, prilagodio se ekipi koju ima. Iskustvo mu pomaže u upravljanju igračima, a većina nas ima s njime takav odnos da ponekad ne moramo ni puno razgovarati, a svejedno znamo što nam je za činiti i što on očekuje od nas. To se posebno odnosi na mene. Svi zbog toga izgledamo bolje na terenu, a ja mam više dodavanja od suigrača i onda je normalno da iz toga proizlaze golovi. No, ipak smo svi čvrsto na zemlji; sezona je duga. Želimo održati formu i poboljšati je, a kad se još neki dečki vrate nakon ozljeda, možemo biti još jači. Trener će imati veći izbor.

image

Robert Lewandowski

CESAR MANSO Afp

Otkako je još 2008. debitirao za poljsku reprezentaciju, Lewa je u 154 odigrane utakmice zabio 84 pogotka i namjera mu je završiti u elitnom "klubu 100", među igračima koji su zabili troznamenkasti broj pogodaka za svoje reprezentacije.

Još uoči međusobne utakmice Portugala i Poljske u Ligi nacija upitan je i za usporedbu sa Cristianom Ronaldom kojeg smatra jednim od najvećih u povijesti:

- U potpunosti shvaćam što je Cristiano Ronaldo postigao tijekom svoje karijere i kako je svojim rekordima oblikovao povijest nogometa. Njegovo će ime ostati velikim slovima urezano u povijest nogometa. On i danas, sa 39 godina, već blizu 40, još uvijek pokazuje nevjerojatnu ambiciju. Iako više ne igra na najvišoj razini u velikoj europskoj ligi, još uvijek pokazuje nevjerojatnu glad i u Saudijskoj Arabiji igrajući za Al-Nassr.

image

Robert Lewandowski

CESAR MANSO Afp

Dok u Barceloni razvaljuje, Lewandowski je nešto slabiji u reprezentaciji, zapravo puno slabiji te je u 2023. i 2024. zabio samo sedam golova (Moldaviji, Farskim otocima, Latviji, Francuskoj na EP-u te u Ligi nacija Škotskoj. Daleko je od svjetskog rekordera Ronalda kojeg hvali (132 gola u 214 utakmica). U Europi su ispred njega i u njegovom rangu samo još Romelu Lukaku (85/119) i Ferenc Puskás (84/89). Nema sumnje da će uskoro samo još nedodirljivi CR7 biti ispred njega...

Linker
13. listopad 2024 15:50