JOHN THYS Afp
DRAMA U NIZOZEMSKOJ

VIDEO: Hrvatska saznala protivnika! Španjolska šokirala Italiju u zadnjim trenucima i izborila finale

Džoker s klupe donio je trijumf Furiji s kojom ćemo u nedjelju igrati u Rotterdamu veliki finale
Piše: Gradimir Đukarić/SNObjavljeno: 15. lipanj 2023. 22:39

ŠPANJOLSKA - ITALIJA 2:1 (Pino 4., Joselu 88./Immobile k.u. 11.)

ŠPANJOLSKA: Simon - Navas, Le Normand, Laporte, Alba? - Rodri, Merino (od 74. Ruiz) - Pino⚽(od 74. Fati), Rodrigo (od 46. Asensio), Gavi?(od 68. Canales) - Morata?(od 84. Joselu⚽)

ITALIJA: Donnarumma - Acerbi, Bonucci (od 46. Darmian), Toloi - Di Lorenzo, Barella, Jorginho (od 60. Cristante), Frattesi (od 76. Verratti), Spinazzola (od 46. Dimarco) - Zaniolo, Immobile⚽?(od 60. Chiesa)


>>> POGODAK ZA 1:1 POGLEDAJTE OVDJE.

>>> POGODAK ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE.

>>> POGODAK ZA 2:1 POGLEDAJTE OVDJE.

Hrvatska će u finalu Lige nacija igrati protiv Španjolske koja je tek u završnici utakmice slomila otpor Talijana.

Početak je bio furiozan, u uvodnih desetak minuta pala su dva pogotka, a onda su mreže mirovale sve do 88. kada je iskusni Joselu zabio pogodak vrijedan utakmice za trofej.

Odluka Roberta Mancinija da u reprezentaciju uvrsti i veterana Leonarda Bonuccija nakon, blago rečeno, ne pretjerano uvjerljive sezone izazvala je dosta nezadovoljstva među talijanskim navijačima. A to nezadovoljstvo otišlo je novu razinu nakon nekarakteristične nonšalancije i pogreške iskusnog braniča.

image
JOHN THYS Afp
Igrala se četvrta minuta kada je Bonucci neoprezno izgubio loptu ispred vlastitog šesnaesterca, točnije uporni Pino ju je oduzeo, a onda hladnokrvno iskoristio poklon. Talijanska obrana nije ulijevala pretjerano sigurnosti, a Bonucci je njezina najslabija karika. Zbog toga je već na poluvremenu i zamijenjen. Za europske prvake polufinale nije moglo gore početi, no brzo su se vratili u igru.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Već u 10. minuti utakmica je opet bila u egalu. Nakon udarca Zaniola lopta je u kaznenom prostoru u ruku pogodila Le Normada. Ciro Immobile rutinski je zabio, poslao je vratara u jednu, a loptu u drugu stranu. Napadaču Lazija to je bio 16. pogodak za reprezentaciju čime se izjednačio sa Gianlucom Viallijem i Lucom Tonijem na ljestvici strijelaca nacionalne vrste. Inače, još od Ikera Casillasa u četvrtfinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva 2010. niti jedan španjolski vratar nije obranio kazneni udarac u regularnom vremenu.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Od tada su Španjolci primili 11 golova s 11 metara. "Furija" je očekivano dominirala u posjedu, ali je istovremeno španjolska obrana imala velikih problema s dugim loptama talijanskih veznjaka koji su iza njihovih redova tražili svoje napadače. A jedna takva situacija umalo ih je skupo koštala. Jorginho je u 20. sjajno izbacio Frattesija, ovaj je zabio za potpuni rezultatski preokret, ali mu je prvijenac za reprezentaciju poništen zbog zaleđa.

Nastavak je odmah donio dvije velike šanse Španjolaca u jednoj akciji, ali prvo je udarac Merina refleksno obranio Donnarumma, a onda je Morata iz neposredne blizine tukao pored vratnice. Stisnula je Furija u uvodnim minutama drugog dijela, Rodri, a potom i Morata bili su u dobrim šansama koje nisu iskoristili. Trebalo je Talijanima dvadesetak minuta da naprave nešto konkretno, a odmah je Frattesi imao šansu utakmice, ali Simon je spektakularno zaustavio loptu koja je išla pod gredu.

image
JOHN THYS Afp

A kada je već izgledalo kako će se igrati produžeci, ukazao se Joselu. Iskusni napadač Espanyola u igru je ušao u 84., a u 88. zabio za pobjedu. Inače, 33-godišnjem nogometašu bio je to treći pogodak u trećem nastupu za reprezentaciju.

Hrvatska i Španjolska do sada su se devet puta sastajali, od čega pet puta u službenim utakmicama. Crvena Furija zabilježila je pet pobjeda, tri su utakmice otišle na stranu Hrvatske, a jedna je završila bez pobjednika.

A ako je suditi po atmosferi na tribinama, ponove li izdanje iz utakmice protiv Nizozemaca hrvatski navijači "pojest" će u finalu Španjolce.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! Španjolska će biti suparnik Hrvatskoj u finalu Lige nacija koja će se igrati u nedjelju u Rotterdamu.

90. - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88. - GOOOL! Džoker s klupe Joselu zabija za 2:1! Našao se ispred gola, nakon što je od bloka lopta došla do njega i iz blizine matirao Donnarummu.

84. - Nakon što je zaradio žuti karton, Moratu je zamijenio Joselu.

80. - Ponovno refleksnom reakcijom Donnarumma spriječava pogodak Morate koji je ispratio povratnu loptu Ruiza i gađao donji lijevi kut.

74. - Izašli su Merino i Pino. Na terenu će posljednjih 15 minuta regularnog dijela provesti Fati i Ruiz. Kod Italije je pak izašao Frattesi, a umjesto njega ušao je Verratti.

73. - Dobra kombinacija Italije! Dimarco je primio dodavanje Zaniola, a onda na drugoj stativi tražio Di Lorenza ispred kojega do lopte dolazi Alba i izbija u korner.

68. - Nova izmjena kod Furije. Umjesto Gavija ušao je Canales.

65. - Zaniolo je prizemnom loptom pronašao Frattesija koji puca ispod grede, ali fantastičnom obranom Simon brani ovaj, prvi pokušaj Italije u nastavku.

60. - Još jednom dvostruku promjenu radi Mancini. Chiesa je ušao umjesto Immobilea, dok je Cristante zamijenio Jorginha.

52. - Opet dosta sreće za Talijane. Ovoga je puta nakon jednog prekida lopta došla do Rodrija koji efektno škaricama puca tik iznad grede nakon nespretne reakcije Donnarumme.

49. - Dvije velike prilike za Španjolsku! Najprije je Donnarumma obranio udarac Merina ispred gola, a onda je na odbijenoj lopti, Morata iz okreta udaljen svega pet metara od gola pucao pored vrata.

46. - Roberto Mancini napravio je dvije izmjene za nastavak susreta. Ušli su Dimarco i Darmian umjesto Bonuccija i Spinazzole.Nije ni izbornik Španjolske ostao miran. Umjesto Rodriga na teren je poslao Asensija.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

43. - Ponovno je Morata u središtu zbivanja. Gavi mu je podvalio loptu u kazneni prostor, ali imao je Jorginha na leđima pa nije uspio uputiti snažan udarac u okvir gola.

37. - Upravo je Immobile postao i vlasnik prve javne opomene na utakmici nakon što je nagazio Laportea. Vinčić nije propustio kazniti ovaj prekršaj.

35. - Loše je Italija iskoristila priliku iz polu-kontre. Bili su u situaciji 3 na 1, ali je Immobile poslao prejaku dugu loptu na drugu stranu za Barellu koji do nje nije stigao.

29. - Immobile je gađao glavom nakon dobrog centaršuta iz slobodnog udarca, ali nedostajalo je preciznosti. Lopta je otišla desno od gola.

27. - Morata je svojim udarcem natjerao Donnarummu na intervenciju. Napadač Furije opalio je snažno po sredini gola.

21. - Zabio je Frattesi za potpuni preokret Talijana u prvih 20 minuta, ali ipak ništa od pogotka. Veznjak Azzurra bio je u nedozvoljenoj poziciji kad je dočekao loptu Jorginha i poentirao za 2:1. Vinčić je nakon kratke konzultacije s VAR-om poništio zgoditak.

13. - Otkako su primili pogodak na startu, Talijani kao da su se ‘resetirali‘, trenutno su opasnija momčad na terenu.

11. - GOOOOL! Poslao je Immobile Simona u jednu, a loptu u drugu stranu i nakon samo sedam minuta vodstva Španjolske vratio stvari na ‘nulu.‘

10. - Penal za Talijane! Pogodila je lopta u ruku Robina Le Normada nakon udarca Zaniola, a Vinčić je pokazao na 11 metara. Izvest će to Ciro Immobile.

4. - GOOOL! Španjolska nakon četiri minute vodi 1:0. Bonucci je izgubio loptu ispred vlastitog šesnaesterca, a Pino je njegovu pogrešku kaznio pogotkom.

1. - Već na startu utakmice bilo je gusto pred golom Talijana. Lopta je došla do Rodrija koji puca visoko iznad grede.

1. - Slovenski sudac Slavko Vinčić označio je početak drugog polufinalnog susreta Lige nacija između Španjolske i Italije.

Linker
02. svibanj 2024 06:56