Privatni album
NESTVARNA SCENA

VIDEO: To mogu samo ‘ludi Škoti‘! Popili 4000 piva, pogledajte što su onda izveli u centru Zagreba

Tartan Army je još jednom pokazao izvrsnu organizaciju, kao i u prethodna dva navrata
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. listopad 2024. 13:50

Tartan Army u petak je dominirao centrom Zagreba, njihova hrvatska podružnica predvođena Dejanom Lukežom MacGregorom rezevirala im je Ritam grada na uglu Trga bana Jelačića, a fešta je trajala od poslijepodneva do sitnih sati.

Navratili smo oko ponoći, atmosfera je bila luda, u tom času nestalo je hladnog piva...

- Ne mogu piti ovo, pretoplo je – počeli su se žaliti.

Pan je tekao u potocima, dobili smo informaciju da je do ponoći popijeno četiri tisuće piva, čija je cijena četiri eura, a koliko tek škotskog whiskeya....

U Zagreb je na utakmicu stiglo oko dvije tisuće Škota, vjerojatno je većina navratila barem na jedno piće, iako smo mnoge viđali i na drugim gradskim lokacijama, posebno u Tkalčićevoj.

Ozračje je bilo prijateljsko, Ritam grada posjetila je i policija, trojica mladića...

- Kontroliramo je li sve pod kontrolom. Vidimo da vlada prijateljska atmosfera. Tako i treba biti – komentirali su.

Po središtu Zagreba bilo je puno policijskih vozila, ono što smo vidjeli bez posla. Tartan Army je još jednom pokazao izvrsnu organizaciju, kao i u prethodna dva navrata kad su gostovali u Zagrebu, a već su bili na istoj lokaciji 2013. godine, u istom klubu. I tada su okitili balkon svojim zastavama, kao i ovaj put.

Zanimljivo je bilo pratiti to društvo, obožavaju pjevati No Scotland no party, u toj su pjesmi stihovi koji ih najbolje opisuju "Nitko ne kaže da ćemo pobijediti, znamo da nismo Argentina", pritom u najnovijoj verziji ide "ali mi imamo Johna McGinna (koji u Zagrebu neće igrati zbog ozljede)... Bez Škotske nema zabave" sa završetkom refrena "Steve Clarke‘s Tartan Army".

Čovjek bi rekao da ih barem deset posto nalikuje na izbornika Clarkea, koji je pravi narodski čovjek, a posebno impresionira DJ. Po njegovim godištu reklo bi se da je puštao glazbu očevima možda, možda i djedovima većine današnjim navijača, valjda dok su umjesto McGinnu i Clarkeu pjevali Kennyju Dalglishu, Archibaldu Gemmilu i izborniku Allyju MacLeodu.

image

Tartan Army Croatia

PRIVATNA ARHIVA Privatna Arhiva

No, vidjeli smo i takve za koje opravdano sumnjamo da tu stog DJ-a učlanili u Tartan Army. Okupile su se sve generacije, mnogi u njihovim tradicionalnim klitovima, jedino što bismo možda očekivali više žena. DJ je bio u velikoj formi, vjerojatno je nudio najbolju glazbu te večeri u gradu.

Večer im je bila naporna, lako je bilo zaključiti i po sanitarnom čvoru da su neki pretjerali s alkoholom, no oni žive za – party.

- Koji će biti rezultat utakmice? Možda ćemo inkasirati tri-četiri komada, ali nekad znamo i pobijediti – komentirali su u takvom "ozračju".

Tko kaže da su Škoti škrti? Čini se da je to ipak samo izmišljotina Engleza

Navečer je Zagreb oprala i kišica, taman da se osjećaju kao doma. Na dan utakmice okupljanje je dogovoreno za 12.30. Sreća što je utakmica zakazana u 18, pa će škotska fešta, neovisno o rezultati, krenuti opet od 21 sat. Gdje god dođu oni svoju pobjedu u provodu i navijanju uvijek imaju, a tek što ponudi...

Hrvati stižu u Glasgow za mjesec dana, priča će ići dalje, a Celtic gostuje kod Dinama u Ligi prvaka 10. prosinca. Ima li među Škotima koji putuju na reprezentaciju navijača Celtica? Ima, ali klupska je priča nešto drugačija.

Spektakl nije stao sinoć, nego se nastavio i na dan utakmice. Navijači Škotske su preuzeli Tkalčićevu ulicu gdje su svojim instrumentima i pjesmom napravili atmosferu za pamćenje.

Linker
12. listopad 2024 14:04