Bernardo Silva

 DAMIR KRAJAC Cropix
NAJAVA VELIKOG OKRŠAJA

Zvijezda Manchester Cityja: ‘Hrvatska se promijenila, ali imate igrača na kojeg sam ponosan‘

‘Igramo protiv jako dobre i organizirane momčadi‘
Piše: Dražen Antolić iz LisabonaObjavljeno: 04. rujan 2024. 20:04

Portugalski savez diči se svojim domom u kojem su uoči dolaska Hrvatske dominirale dvije teme – Cristiano Ronaldo i njegova najava pohoda na Svjetsko prvenstvo 2026. godine te Geovani Tcherno Quenda, dečko rođen 30. travnja 2007. godine kojeg je Robert Martinez pozvao u A reprezentaciju. Ogled s Vatrenima bio je tek na trećem mjestu po razini medijskog zanimanja.

- Sjajan talent, goleme perspektive, ali zamislite što za njega znači kad dođe u reprezentaciju i tamo vidi Cristiana Ronalda. Mladiću od 17 godina. Sjećam se kako je meni bilo kad sam prvi put dobio poziv u A vrstu, ma jedva sam čekao, san mi je bio trenirati zajedno s Ronaldom – komentirao je Bernardo Silva koji je skupa s Martinezom imao dan za medije.

- Hrvatska? Hrvatsku su samo mali detalji dijelili da odigra veliki turnir u Njemačkoj. Vrlo dobro je igrala sa Španjolskom, a izgubila je 3:0. U nekim utakmicama nije imala svoj momentum, kao da je nedostajao pobjednički osjećaj, tako je na kraju nesretno ispala remijem s Italijom. No, to ništa ne mijenja u mojem mišljenju o Hrvatskoj koja ima sjajan mentalitet, tehničku vještinu. Zlatko Dalić je izbornik skoro sedam godina i ima momčad koja je tehnički na najvišoj razini. Oni mogu kontrolirati igru i loptu kao nitko drugi – komentirao je izbornik Martinez.

Djelovao je opušteno iako se iz pojedinih pitanja novinara vidjelo da je meta. Nezadovoljni su nastupom i rezultatom na Euru. Kako živi pod pritiskom?

- Jedini bitan pritisak je onaj koji dolazi iznutra, koji si sam stvoriš, a vanjski pritisak me ne opterećuje. Navijači su nekad zadovoljni, nekad te kritiziraju.

Taj portugalski kamp nalik je na UEFA-ino sjedište kraj Ženevskog jezera. Portugal je podigao Grad nogometa otvoren 2016. godine, to je kuća ovdašnjega saveza i trening kamp svih reprezentacija. Nedaleko od starog stadiona Jamor, na kojem je Hrvatska svladala Selecao u lipnju 2:1, brojni su terenu za trening, zgrade sa sportskim i zdravstvenim sadržajima, uredi federacije, a sve 14 kilometara od centra Lisabona.

- Portugal želim vidjeti punog energije, koji će napadati - govorio je Martinez.

image

Roberto Martinez

DAMIR KRAJAC Cropix

- Pred nama je zanimljiv test. Naša ekipa ima ambicije i čim izađe na teren to će pokazati kako bi zadovoljila navijače. Liga nacija je bitno natjecanje, igramo dvaput u 72 dana, zato ću razmisliti o sastavu. Hoće li biti iznenađenja? Što su iznenađenja? Imamo puno dobrih igrača, a prije svega od njih želim vidjeti gard i stav na terenu. Dakako i kapacitete. Radimo izvrsno i to očekujem da se pokaže na rezultatu. Navijači traže više? I mi želimo sve, igrati dobro i pobjeđivati. Želimo osvojiti svaki turnir Euro i SP, ali detalji odlučuju. Jedan od njih su i jedanaesterci. Pokazali smo osobnost, kontrolirati smo utakmicu s Francuskom na Euru, odigrali naš najbolji susret na turniru, ali ispali smo udarcima s bijele točke. Ne tražim alibije, ja sam odgovoran. Ispričavam se za ono što nije bilo dobro, nije uopće pitanje ispričavam se ili ne.

Tko je taj Quenda? Rođen je u Gvineji Bisau, od 2021. igra za Sporting, prije je bio u Benfici. Kad već Zlatko Dalić govori da igrači ne bi smjeli prebrzo i lako ulaziti u reprezentaciju, njegov prijatelj Martinez dao je šansu klincu koji ima samo četiri prvoligaška nastupa, niti jedan gol, jednu asistenciju, a napadač je.

- Jako je dobar, odigrao je izvrsno na Euru U-17, imao odličan karakter i spreman je za reprezentaciju – rekao je Martinez.

- Vidim da ima izvrsnu energiju, odlično se osjeća s nama, nije on kao svaki drugi igrač – dodao je Bernardo Silva.

Veznjak Manchester Cityja također se referirao na Vatrene. Portugal je izgubio u lipnju, što će sad biti drugačije? Tko je bolji?

- Na toj vrhunskoj razini obje ekipe mogu dobiti, ali i izgubiti. Nismo bili sretni svojom igrom prije Eura, ali sada Hrvatska nije ista, Marcelo Brozović više ne igra. Ovo je start i želimo da bude najbolji što je moguće.

image

Bernardo Silva

DAMIR KRAJAC Cropix

Navijači žude za boljom igrom nego što su je ponudili na Euru.

- Niti momčad nije sretna s rezultatom, imali smo veće ambicije. To je nogomet, što reći. Mnogi žele osvojiti Euro, samo jedan uspije. Moramo igrati bolje, ali suparnici su visoko kvalitetni. Nadam se da ćemo u sljedećim susretima pokazati napredak i da ćemo biti bolji u budućnosti.

Što očekujete od Lige nacija?

- Ambicija je da budemo pobjednici kao na Euru 2016. i u Ligi nacija 2019. godine. Navijači to traže od nas, i mi to želimo, no nije to lako. Niti jedna ekipa nije sretna ako ranije ispadne iz natjecanje. Moramo ići utakmicu po utakmicu. Želimo pobjeđivati, želimo otići na SP i osvojiti SP. Imamo najveće ambicije, međutim i Hrvatska ima ambiciju pobijediti nas u ovoj utakmici. Igramo protiv jako dobre i organizirane momčadi. Što ćemo biti bliže limitima, bit ćemo i bliže pobjedama.

Na upit kao je vidio hrvatski nastup na Euru te kako gleda na ulazak u sezonu Kovačića i Gvardiola, kolega iz Cityja, kazao je:

- Hrvatska na Euru? Razočaravajuće za njih, očekivao sam ih dalje u natjecanju, nakon Svjetskog prvenstva, na kojem su bili jako dobri. Oni najbolje znaju tko snosi odgovornost za to. Što se tiče Joška Gvardiola on je prošlu sezonu nevjerojatno završio, vrlo je bio dobar, nitko nije mogao očekivati da će toliko golova zabiti i tako igrati. Mateo Kovačić sada igra na novoj poziciji jer mora zamijeniti nezamjenjivog Rodrija, a to radi fantastično, odigrao je nekoliko sjajnih utakmica. Ponosan sam na njega. Jako smo dobri prijatelji, sretan sam zbog njega. Obojicu jedva čekam vidjeti na terenu, drago mi je što ponovno dolaze k name, nadam se da će ovaj put biti drugačije je zadnji put prije nekoliko mjeseci su nas pobijedili.

Grad nogometa doprinosi i lokalnom gospodarstvu. Kroz organizaciju događanja i partnerstva, FPF je Grad nogometa pretvorio u ekonomski održiv kompleks, koristeći snagu nogometa za nastavak ulaganja, uključujući novu dvoranu za futsal... U startu nam izgleda veće i raskošnije od HNS-ovog projekta u Velikoj Gorici, ali samo da konačno i Hrvatska dobije kamp. Na terenu ima respekt, što se vidi iz izjava Portugalaca.

Linker
05. rujan 2024 10:33