Matija Djanjesic / CROPIX
MORAT ĆE BITI BOLJI

LIGA PRVAKA NA VIDIKU 'Moramo se dignuti na višu razinu, na dosta toga treba poraditi' JEDAN SEGMENT NIJE DOBAR 'Nažalost, to još ne možemo učiniti'

LIGA PRVAKA JE NA VIDIKU, SLAŽE SE MOMČAD ZA LJETO 'Moramo se dignuti na višu razinu, na dosta toga treba poraditi' JEDAN SEGMENT NIKAKO NIJE DOBAR 'Nažalost, još nismo u poziciji da to možemo učiniti'
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. prosinac 2019. 22:28

Nogometaši Rijeke otišli su na zimsku stanku na kraju turbulentne polusezone poslije koje dojam nije pokvario ni očekivani poraz kod Dinama na Maksimiru. Jednostavno, štogod tko rekao, najbliže istini je ona Rožmanova rečenica da Dinamo s pristupom iz Lige prvaka svakog suparnika u HNL-u pobjeđuje s tri do pet golova razlike.

- U prvih 15-ak minuta se vidjelo u kojem će smjeru ići utakmica, imali smo s jedne strane peh da je Dinamo praktički iz prva dva udarca postigao dva pogotka, s druge da nismo realizirali dvije dobre prilike kojima smo mogli usmjeriti utakmicu u drugom smjeru. Nismo se raspali, igrači su dali sve što su mogli u tom trenutku, ali Dinamo je u ovom trenutku bolji nego mi i treba im na tome čestitati - rekao je Simon Rožman.

Gledanje pozitive

Trener Bijelih jedva je dočekao zimsku stanku, u kratkom periodu koliko je za kormilom Riječana prošao je kroz bonace i nevere, ali i uspio doploviti do luke iz koje će dobiti priliku mirno graditi svoju Rijeku.

- Bilo je stvarno teško u startu, nov si na sceni, ne poznaješ ligu i igrače iako mi je Bišćan puno pomogao i zahvalan sam mu na tome. Poslije dobrog starta smo rezultatski upali u crnu rupu, ali dečki su vidjeli da ne ide tim putem, da nas ne može voditi pojedinac nego momčad i to se osjetilo u ovom zadnjem dijelu kada smo ostvarili jako važne pobjede. U tome bih gledao pozitivu i rekao bih da smo uspjeli doći do neke nulte točke iz koje ćemo pokušati rasti kako bismo ostvarili klupske ciljeve. Želimo biti u vrhu hrvatskog nogometa, dizati cijenu igrača i davati priliku mladim igračima kada dođu do potrebne razine. Puno je posla pred nama, ali put kojim želimo ići je jasan i na nama je da sve to spojimo kako bi izašlo na najbolji način.

Rezultat, dizanje vrijednosti igrača za prodaju i afirmacija mladih detalji su koje je nerijetko teško spojiti u jednu cjelinu.

- Slažem se da je teško, ali u prošlim klubovima sam radio iste stvari. Meni je bitno da su ciljevi jasni i da se ne mijenjaju iz tjedna u tjedan. Mišljenja sam da zajedničkim radom svih u klubu to možemo dostići, zadovoljan sam kako su igrači prihvatili zahtjeve o putu kojim želimo ići, žele raditi, ali idemo putem koji nije lagan.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Simon Rozman, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Vrlo bitan skauting

Dojam je da ste se u ovom zadnjem periodu opredijelili za rezultat dok su podizanje vrijednosti i afirmacija mladih gurnuti u stranu.

- Rezultat je u ovom periodu bio najvažniji, ako te rezultat na kraju ne nagradi zbog onoga što prikazuješ onda ti nitko ne vjeruje. Puno smo posvetili tom segmentu da na stanku odemo s neke nulte točke. Rezultat je bio prioritet, bit će i dalje jer o tome svi mi ovisimo, ali moramo raditi i ove druge stvari.

Neposredno nakon utakmice protiv Dinama ste istaknuli da sportski direktor puno radi, što će to konkretno značiti za zimski prijelazni rok?

- Skauting je vrlo bitan, ako neki igrač ode treba pronaći zamjene. Nismo u poziciji da možemo odmah ubaciti neke juniore jer nisu još na toj razini, ali i u tom segmentu polako idemo u smjeru da taj prijelaz u seniorski nogomet bude lakši. Bitno je što će se dogoditi u smislu prodaje, kako ćemo zatvoriti tu rupu. Zbog toga je za mene ovo važan prijelazni rok i iz tog razloga puno se pažnje posvećuje tom segmentu.

Slika u glavi

Imate li jasnu sliku oko toga tko bi mogao otići ili je sve otvoreno?

- U ovoj završnici polusezone fokus je bio samo na utakmicama. Sada je period kada ćemo razmišljati o tome kakvu momčad želimo imati i ja o tome već imam sliku u glavi. Igrači koji ne igraju sigurno su nezadovoljni, to je normalno, ali u viziji kluba je bitno razlikovati je li netko nezadovoljan pa ga čekaš ili je nezadovoljan i ne vidi se u klubu. O tome ćemo razgovarati idućih dana.

Koje su vam želje za zimski prijelazni rok, stoper i lijevi bek se nameću kao nužnost?

- To su rupe koje moramo popuniti, ostalo će ovisiti o prodajama, ako nam ode neki od glavnih igrača moramo pronaći svježu krv kojom ćemo ga nadomjestiti. Ja čestitam igračima na razdoblju koje za njih nije bilo lagano, hvala im na dobrom radu i svemu što smo pružili, ali sada krećemo ispočetka jer moramo i možemo biti bolji u nekim segmentima kako bi rezultat sve to popratio.

Rijeka, 061019.
Stadion Rujevica.
Utakmica 11. kolo, 1. HT HNL, HNK Rijeka - Lokomotiva.
Na fotografiji: Simon Rozman, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

U Rijeci je svaki prijelazni rok specifičan, jeste li spremni na mogućnost odlazaka i dolazaka do samog finiša mercata?

- Spreman sam, o tome smo odmah u startu razgovarali. Prihvaćam taj dio, ako si klub koji ovisi o prodajama to je normalna pojava. Za mene kao trenera to nije lako jer pokušavaš uigrati momčad, najteži dio je kada novi igrači dođu pred prvenstvo... Na one koji budu dolazili na pravi način ćemo računati tek za šest mjeseci koliko traje adaptacija na novi klub, trenera, zahtjeve. Moje je iskustvo takvo da nitko prije šest mjeseci nije usvojio ono što se traži, kadroviranje će biti za ljeto, a dovoljno kvalitetan roster već sada imamo.

Kakvu ćemo Rijeku gledati na proljeće odnosno što donose zimske pripreme?

- Kondicijski dio moramo dignuti na višu razinu, pogotovo u smislu prevencije kako bi bilo što manje ozljeda. Kada smo došli prevladavalo je razmišljanje da faza obrane dobro funkcionira pa smo krenuli od napada i onda se lovili. Ono što mene zanima je ispraviti stvari koje moramo u izgradnji kontinuiranog napada i zadržati one koje su bile dobre. Puno vremena nemamo, četiri tjedna nije dugačak period, ali dovoljno da barem u nekom dijelu ispravimo stvari koje sam spomenuo.

Što ćete u smislu rezultata tražiti od momčadi i od samog sebe?

- Za sebe uvijek imam najviše moguće ciljeve i to ću pokušati prenijeti na momčad. Neću govoriti da moramo napraviti sve da budemo drugi jer je Dinamo gotova priča, jer želja mora postojati. A ljestvica će na kraju pokazati gdje je cijeli klub, ne samo trener ili igrači. Na kraju si tamo gdje zaslužiš, a kada kažem vrh mislim na Europu - zaključio je Rožman.

Linker
07. svibanj 2024 12:23