JAVIER SORIANO
DUBOKA KRIZA KRALJEVA

270 minuta Zidaneove istine! Realu prijeti nezapamćena katastrofa, Modrić i staro društvo bez pomoći...

Nakon pada forme i sada ozljede Urugvajca, prebacili su se na ‘novog Modrića‘, Norvežanina Odegaarda
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. prosinac 2020. 17:28

Svaka dvojba o slabostima ovosezonskog Reala pala je u Kijevu. Tamo gdje je u lipnju 2018.godine Real Madrid upisao povjesnu treću uzastopno titulu prvaka Europe, a trener Zinedine Zidane obogatio svoju karizmu i legendu u kraljevskom klubu, tamo se eto zatvorio krug te priče. Velebne i raskošne sa europskim titulama, koje su taštim Realovim članovima praktično najvažnije, ali baš sa europskim posrtajima ta priča potvrđuje zbilju o jedinoj stalnosti, a to su mijene...


Muka po Realu dogodila se u nekoj vrsti ponavljanja iste sudbine. U prvom dijelu igraju dobro, u nastavku padnu u ritmu. Ukoliko povedu onda više ili manje uspješno održe taj plus. Ukoliko ih suparnik prvi načne tada slijede teški stresovi. Šahtar je u, po općem mišljenju najtežoj grupi Lige prvaka, postigao 5 zgoditaka. Svih pet završilo je u mreži Reala, za dvije pobjede (3:2, 2:0), plus jedan remi bez golova sa Interom. Šahtar je Real dočekao u Kijevu nakon dva meča sa Borussiom Monchengladbach u kojima je inkasirao čak 10 pogodaka. Šest na "domaćem" terenu u Kijevu, 4 u gostima. Kako takva momčad može onda dva puta dobiti Real? Recept Ukrajinaca bio je jednostavan.

image
MIGUEL MEDINA

U prvoj utakmici uništavali su domaći Real u kontri, i mogli su im dati i više od tri pogotka u prvom poluvremenu. U Kijevu Šahtar je prvi dio kontrolirao inicijativu Reala, a čim se ukazala prilika, naravno iz kontranapada, dva su puta matirali Courtoisa. I to uz obilatu pomoć obrambenih igrača (Mendy, Varane), ali opći taktički nered Realove postave u drugom dijelu. Kao da je nervoza što se ne može postići gol okidač da se krene grlom u jagode i raspadne kompozicija momčad.

Kijev je bio samo stresnija potvrda onog što se već duže prepoznaje u drugoj eri Zinedine Zidanea. Brojke su neumoljive. U prvoj eri (siječanj 2016-lipanj 2018) Real je pod vodstvom Zidanea imao 16 poraza u 149 utakmica. U drugoj eri tih 16 poraza dogodili su se nakon samo 77 utakmica. Od 11% do 21%, praktično duplo. U Ligi prvaka Zidane je sa Realom u prvoj eri osvojio tri naslova (12% poraza). U drugoj eri unutar 13 utakmica upisao je već 5 poraza (42%). Od serije 3 euro naslova prešlo se na dva ispadanja u osmini finala (Ajax, City). Da stvari mogu biti i gore ukazuje aktualna situacija. Realu se prvi puta u povijesti može dogoditi da ne prođe grupu Lige prvaka! Katastrofa!


Da sve nije tako crno nakon gostovanja u Kijevu pobrinuli su se već otpisani igrači Intera. Oni su u Monchengladbachu iznenađujuće svladali domaćine sa 3-2, predvođeni odličnim Lukakuom i Brozovićem, te zakomplicirali odnose u grupi. Sva 4 suparnika može proći ovisno o epilozima dvoboja Real-Borussia i Inter-Šahtar. Real je zahvaljujući Interovom uspjehu došao u poziciju da sam odlučuje o svojoj sudbini, jer pobjeda nad Borussiom garantira čak i prvu poziciju u grupi. To bi nakon svega bio bingo za Zidanea i Real.

No, pitanje je ima li snage u ovom Realu, desetkovanom ozljedama, korona virusom i gubitkom samopouzdanja, da preskoči velike prepreke na putu do kraja godine. Idući tjedan biti će tjedan istine kako za Real i njegove ambicije u Europi i Španjolskoj, tako i za sudbinu Zinedine Zidanea. Madridski mediji otvoreno sugeriraju da će u slučaju pada u Ligi prvaka (iduće srijede) Francuz biti smijenjen, odnosno da će mu sudbinu odrediti i epilozi prvenstvenih dvoboja u Sevilli (iduća subota) te gradski derbi sa Atleticom (subota 12.prosinca). Tri super teška dvoboja koji će, sukladno porazima ove jeseni, definirati i sudbinu Reala u La Ligi kao i u Europi. Bilo bi strašno za klub takve ambicije, koji je ove godine u minusu preko 250 milijuna eura zbog posljedica pandemije, da već u prosincu zaključi natjecateljske ciljeve sezone.

Osim gubitka prestiža to je i financijska drama za klub, zbog čega predsjednik Florentino Perez živi na teškoj muci. Nakon što je zatražio od igrača da prihvate smanjenje plaća za 20-30%, za sada bez uspjeha, novi izostanak prihoda bio bi dramatičan. Perez međutim nije tretiran u medijima kao žrtva trenerove aktualne neuspješnosti, nego je označen i kao odgovoran što se Real nije odgovarajuće pojačao. Ta priča traje još od Kijeva 2018., odnosno od dana kada je Cristiano Ronaldo objelodanio da napušta Real. Perez je kupio Hazarda, koji je drugačiji tip igrača, koji isto čini razliku u igri, ali nije strijelac. Što je najgore Hazard je stalno ozlijeđen i prerasta u jedan od većih promašaja Realovih mega kupnji. Nesretni Belgijac je silno frustriran što ne može igrati, a medijsko bubnjanje o "100 milijuna eura bačenih u vjetar" samo mu otežava život u Realu.


No, najveći u niski problema je očita neefikasnost Reala. Iako mediji, pogotovo Marca koja je bliža vodstvu kluba, stvaraju famu oko niza mladih igrača koji će biti predvodnici nove trofejne ere, ta priča postala je teret u svakodnevici. Viniciusa su proglasili fenomenom, a 20.godišnji Brazilac teško nosi teret očekivanja i oscilira u formi. Rodrygo (19) je ljetos tretiran kao novi mladi fenomen, ali igra odveć promjenljivo kako je i logično za njegove godine. Prije svih su nasljednikom Modrića proglasili Valverdea (22), a onda su se nakon pada forme i sada ozljede Urugvajca sada intenzivnije prebacili na "novog Modrića", Norvežanina Odegaarda (21).

Niti jedan nije profil igrača kao Realova desetka, a o razinama tehničke kvalitete suvišno je debatirati. Problem Zidanea je što su mu i dalje najvažniji veterani, Ramos (34), Varane (27), Benzema (32), Modrić (35), Kroos (30), Casemiro (28), Carvajal (28), pa kad netko od njih ne igra, ili nije u formi, onda im alternative ne pokazuju snagu da kompenziraju učinke. Jedino je Valverde od mlađih doista pokazao pravu energiju i moć kojom je ojačao momčad. Sada kada je on, uz Hazarda, Ramosa, Carvajala i do Kijeva Benzeme izvan stroja, Real posrće. Dvoboj protiv Intera u Milanu bio je izvanredno odrađen, ali umorni dio momčadi koji stalno igra nakon toga nije dobio odgovarajući doprinos mlađih igrača. Je li problem u njima ili treneru koji ih ne zna dovesti na višu razinu učinka, a kako su to plasirali madridski analitičari?


Dojam je da u Realu nema jednog krivca jer su problemi složeniji. Uprava nije osigurala željene selekciju igrača, Zidane luta u odabirima sastava i vođenju utakmice (u Kijevu tri izmjene tek u posljednjih 15 minuta), a igrači ne uspijevaju slabije pojedinačne forme i izostanke kompenzirati pojačanom borbenošću i taktičkom disciplinom.


Od subote će, u iduće tri utakmice unutar 7 dana, pokazati gdje ide ovaj Real, a posljedično kakva će biti trenerova i njihova sudbina od iduće godine (sezone)...

Linker
18. travanj 2024 21:28