REUTERS
'OVU SEZONU SMO US**LI'

AJAXOVI KLINCI OKRENULI MADRID NAOPAČKE, REALOVI SENATORI U ŠOKU! 'Uopće ne znam kako objasniti ovaj odvratan osjećaj, sve je propalo u tjedan dana'

KRAJ JEDNE EPOHE Ajaxovi klinci zaključili 'eru Real'
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 06. ožujak 2019. 00:52

De Ligtu je 19, Mazraoui, De Jong i Van de Beek su 21-godišnjaci dok su Onana i Neres samo godinu stariji. Ziyechu je 25, već afirmirani Tagliafico ima 26, a Blind (28), Tadić (30) i Schone (32) već su 'veterani' za fenomenalne klince iz Ajaxa koji su senzacionalno razbili Real usred Madrida (1:4) te stavili 'točku na i' jedne tofejne nogometne ere. Erik ten Hag (49) predvodi Nizozemce s trenerske klupe, očito je pokupio mnogo toga dok je vodio drugu momčad minhenskog Bayerna (2013-2015).

Mentor Guardiola sigurno je ponosan, od njega je učio na Allianz Areni. U 180 minuta njegova momčad, prosječno stara 24,2 godine, nadigrala je trostrukog uzastopnog osvajača Lige prvaka!

- Vjerovali smo u sebe, znali smo da im možemo nametnuti svoju igru. Uostalom, vidjeli ste to u Amsterdamu. Sretni smo zbog pobjede i prolaza u daljnju fazu, ali ne želimo stati na ovome. Mislim da nas nakon ovoga nitko ne želi u ždrijebu – kazao je kapetan De Ligt.

Da, Real je ove sezone u kaotičnoj situaciji zbog mnoštva razloga, ali... Real je svjetski gigant, no gigant na koljenima koji je jučer u svom dvorištu pometen te je praktički završio natjecateljsku sezonu. Nepošteno bi bilo da tekst nismo otvorili sa zasluženim pohvalama četvrtfinalistu Lige prvaka nakon povijesne pobjede, no ispadanje branitelja ipak je glavna vijest prve uzvratne večeri Lige prvaka, natjecanja koje je proteklih godina bilo slamka spasa. Ne i ove sezone, ne bez Cristiana Ronalda, ne bez Zinedinea Zidanea.

- Uopće ne znam kako objasniti ovaj odvratan osjećaj, sve je propalo u tjedan dana. Čestitam rivalu, bili su bolji od nas u dvije utakmice. Pogodak za 0:3 nas je dokrajčio... Ne mislim da je ovo kraj ciklusa, imamo mladu momčad s prostorom za napredak, no ovu sezonu smo us..li – iskren je bio Dani Carvajal.

'Planet Real Madrid' već je dulje vrijeme u kaosu, no domaći porazi od Barcelone (0:3, 0:1) dodatno su podigli duhove na Bernabeuu. Tribine zvižde Baleu kojeg suigrači nazivaju 'golferom', klub tjera trenera juniora (Benito) koji vrijeđa prvotimce, Kroos je na žestokom udaru kritičara, Solari je još 'rookie' u trenerskim cipelama (Marca ga je sinoć titulirala „promašajem stoljeća“), Vinicius Jr. je dijamant, ali još u obradi, Ramos namjerno dobija žuti karton, Marcelo je više ozlijeđen nego zdrav...

Svježi i odmorni Ajax (nisu igrali za vikend, savez im je odobrio odgodu) nakon prvog je dijela vodio 0:2 zahvaljujući prije svega Tadiću koji je radio 'dar-mar' na lijevoj strani obrane, pa s dvije asistencije poslužio Ziyecha i Neresa, a mogao je voditi više da je Neres (22) bio precizniji, odnosno da Courtois (Tadić 25, Ziyech 33) nije obranio ono što mora obraniti. Istina, domaćini su dvaput pogodili okvir gola (Varane, Bale), sreća je u tim trenucima bila na gostujućoj strani, za razliku od dvoboja u Amsterdamu. Solari je već do poluvremena bio primoran izvršiti dvije promjene (Bale za Vasqueza, Asensio za Viniciusa), ali nisu ozljede odlučile utakmicu.

Znajući da mora zabiti, Real je u nastavku krenuo po gol, a zapravo potpuno raširio linije i ostavio posljednju četvorku na udaru što je maestralno iskoristio Tadić u 62-oj minuti. Pogodak Asensija (70) bio je labuđi pjev jer je Schone odmah vratio tri pogotka prednosti sjajnim 'slobodnjakom'.

Četvrti domaći poraz Blancosa zaredom, takvo što nije se dogodilo od 2004. godine. Međutim, kako smo počeli, vrijedi i završiti. Kapa dolje, bravo, naklon i pljesak nizozemskim mladićima te treneru Ten Hagu! De Jong već se prodao (Barcelona), tko je idući?

Reakcije nakon utakmice

Nakon poraza protiv Ajaxa u osmini finala Lige prvaka o kojemu će se još dugo pričati, brojni su igrači i uglednici madridskog Reala bili u potpunosti razočarani prikazanim. Branič Reala Nacho Fernandez u završnici je susreta dobio i drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton:

"U potpunosti smo slomljeni. Nismo navikli da se u ovo doba godine ne borimo za neki trofej. Prvenstvo je za nas gotovo pa izgubljeno, ispali smo iz Kupa, a sada i iz Lige prvaka. Smatram da je ovo trenutak u kojemu će klub morati krenuti u nekom novom smjeru. Ovo se moralo dogoditi prije ili kasnije. Nitko od nas večeras nije bio na potrebnoj razini."

Legenda Real Madrida i proslavljeni as Emilio Butragueno svjestan je težine ovakvoga poraza u osmini finala Lige prvaka:

"Čestitao bih igračima Ajaxa na sjajnoj pobjedi. Žao mi je navijača, ali u ovome je susretu jednostavno sve bilo protiv nas. Naši su nogometaši dali sve od sebe, ali ponekad to nije dovoljno. U posljednjih tjedan dana dogodio nam se najcrnji mogući scenarij, izgubili smo sve što smo mogli."

24,2 godine je prosječno bila stara prva 11-orka Ajaxa u Madridu

4 uzastopna domaća poraza Real Madrida, 15 godina je prošlo od posljednjeg takvog negativnog niza

9 uzastopnih pogodaka postigli su gosti na Bernabeuu prije pogotka Asensija u 70. minuti

Linker
04. svibanj 2024 10:45