DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
MARIO GAVRANOVIĆ ZA SN

‘Ako pomislimo da su dva gola prednosti dovoljna, neće biti dobro. Možemo li do LP? Nećemo se lagati...‘

Najuspješniji dinamovac na Euru, strijelac najvažnijeg pogotka Švicarske, pred sudar s Omonijom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2021. 19:48

Gavro nazionale! Tako bi ga mirne duše mogli nazvati Švicarci jer im je donio najveći uspjeh na velikim natjecanjima, njegov pogodak za izjednačenje protiv svjetskih prvaka Francuza, te kasniji pogodak u raspucavanju jedanaesteraca odveo ih je u četvrtfinale Eura. Posljednji put su u četvrtfinalu bili na Svjetskom prvenstvu 1954. godine koje se održavalo u njihovoj zemlji. Mario Gavranović (31) je bio najuspješniji dinamovac na Europskom nogometnom prvenstvu.

U petak je pak zabio prvi pogodak u modrom dresu ove sezone, to je bio onaj treći protiv Hrvatskog dragovoljca u Maksimiru. Sjajno je to izgledalo, promiješao je cijelu obranu i onda zakucao. Onako, “gavranovićevski”... Majstorski. Obično, kad zabije prvi u sezoni, onda mu se otvori, pogoci cure kao iz slavine. Hoće li tako biti i ove sezone?

- Drago mi je da sam zabio prvi pogodak u sezoni. Ne stvaram si neki pritisak kad su u pitanju pogoci. Prošla sezona je bila fantastična, moja statistika je bila jako dobra. Europsko prvenstvo je također prošlo izvrsno za mene. Primarno ove sezone želim dati svoj doprinos momčadi, a pogoci i brojevi će doći sami po sebi - kazao nam je Gavro u uvodu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dobro, sigurno u glavi imate neki cilj koliko pogodaka biste željeli zabiti ove sezone? Prošla je bila najučinkovitija u vašoj karijeri. S 31 godinom ste zabili najviše, svaka čast. Bili ste najbolji strijelac Modrih u HNL-u sa 17 postignutih pogodaka, dodali ste je po jedan u Europi i Kupu. Zabili ste 8 pogodaka za reprezentaciju, dakle, brojka se zaustavila na - 27 pogodaka!

- Naravno da želim zabijati što je više moguće, tu nema nikakve dvojbe. Moram biti maksimalno koncentriran i koristiti svaku šansu koja mi se ukaže. Nadam se da ova sezona koja je počela može biti još bolja od protekle koja mi je po brojkama bila najbolja u karijeri. Ali ponavljam, najvažniji je učinak momčadi, tu želim najviše pomoći.

Važna rola u Švicarskoj

Na ljestvici od 1 do 10, u kakvoj ste sada formi?

- Iskreno, nije bilo odmora, a sezona je bila dugačka. Malo je teži oporavak između utakmica. Ali isto tako nisam puno izgubio od forme, jer nisam bio dugo na odmoru. No činjenica jest da će trebati neko vrijeme da uhvatim maksimalnu formu, da stignem, da tako kažem, u normalu. Ovo vrijeme nije jednostavno, nije lako trenirati i igrati po ovakvim vrućinama. Ali ja sam zadovoljan i mislim da ću brzo doći do stopostotne forme.

Jeste li ponosni da ono što je Švicarska napravila na Euru?

- Jesam naravno! Ispisali smo povijest plasmanom u četvrtfinale. Svi u Švicarskoj su ponosni na nas, a mi smo ponosni na to što smo napravili. Šteta što smo u četvrtfinalu ispali od Španjolaca u raspucavanju jedanaesteraca, mogli smo još jedan korak dalje. Nažalost, kod izvođenja jedanaesteraca nedostajalo je malo koncentracije i lucidnosti. Ali izbacili smo svjetske prvake Francuze, to je velika stvar.

Jeste li bili sretni svojom minutažom i igrama na Euru?

- Apsolutno sam zadovoljan svojim igrama i minutažom. Istina jest da niti jednu utakmicu nisam igrao od početka, ali kad god sam ušao, napravio sam nešto. Igrao sam važnu rolu u reprezentaciji, švicarska javnost je to prepoznala. Zabio sam možda najvažniji pogodak u povijesti Švicarske. Zaista sam ponosan na sebe i na sve što smo napravili, nadam se da ću i dalje biti dio reprezentacije Švicarske.

Očekujete li nastup Švicarske na Svjetskom prvenstvu u Kataru iduće godine?

- Nadam se da ćemo se plasirati, te da ću i dogodine biti švicarski reprezentativac. Imamo europske prvake Talijane kao konkurente, samo prvi iz skupine ide izravno na prvenstvo, tako na neće biti lako. Ali nadam se da ćemo se plasirati.

Sve mirno privesti kraju

Krenimo na klupsku priču, ovu Dinamovu. Tu je Bruno Petković, došao je Duje Čop. Nadate li se da ćete imati dovoljno minuta u modrom dresu ove sezone?

- Nije na meni da određujem koliko ću minuta dobiti i kad ću igrati. Konkurencija u Dinamu jednostavno mora biti velika. Gledam sebe, što će biti u ovoj sezoni sad ne mogu kazati, ali zaista sam sretan kako mi je išlo u prošloj, te kako se trenutačno osjećam. Dokle god budem u Dinamu, želim biti važna karika za klub!

Danas izjutra putujete na Cipar na uzvrat 2. pretkola Lige prvaka protiv Omonije? Jesu li dva pogotka prednosti dovoljna za plasman u 3. pretkolo?

- Ako pomislimo da je sve gotovo i da su ta dva pogotka prednosti dovoljna, neće biti dobro! Omonia je u Maksimiru pokazala da je vrlo ozbiljna momčad koja zna igrati i ima nekoliko dobrih pojedinaca. Ozbiljno ćemo ući u tu utakmicu, uopće je nebitno kakva nas vrućina čeka u Nikoziji. Da, dobra je vijest da je utakmica pomaknuta za sat kasnije, dobro je da je pomaknuta, ipak će biti lakše igrati kad neće biti tako vruće. Ali na kraju krajeva, kako nama, tako i njima. Nebitno je u koliko sati se igra, na nama je da odigramo najbolje bez obzira na vrućinu. Želimo da mirno sve privedemo kraju i igramo u 3. pretkolu Lige prvaka.

Može li Dinamo do Lige prvaka, može li ponoviti prošlu sezonu i opet uhvatiti europsko proljeće?

- Nećemo se lagati. To je naš cilj ove sezone. Nakon sjajne prošle, jasno da nam je cilj ulazak u Ligu prvaka. Ali ne samo to, i u Ligi prvaka želimo napraviti dobar rezultat. No trebat ćemo ići od utakmice do utakmice, jer je konkurencija u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu iznimno jaka. No, mi smo zadnjih godina pokazali da smo ozbiljna momčad i nadamo se da ćemo ostvariti naš cilj.

Svi novi igrači su dobri

Kako vam se sviđaju novi dečki koji su došli u Dinamo? Tko je na vas ostavio najbolji dojam?
- Tko god dođe u Dinamo, znači da vrijedi, te da će biti pojačanje kad tad. Ne mogu svi koji dođu u ovako jakom rosteru očekivati da će odmah biti u prvom planu. Svi su dobri dečki, ali nikoga sad neću posebno isticati. Doći će vrijeme za svakog od njih za pokazati priliku zašto je doveden u najveći klub u Hrvatskoj.

Borba za naslov bit će žestoka

A domaće prvenstvo? Hoćete li se jako namučiti kako biste obranili naslov prvaka? Tko je najveći konkurent?
- Bit će ovo zanimljiva i jako teška sezona. Međutim, to je dobro za hrvatski nogomet. Nadam se da će svi naši klubovi ući u skupine Konferencijske lige. Da, borba za naslov prvaka Hrvatske bit će jaka i žestoka. Mi naravno želimo obraniti titulu uz što manje muke. E sad, teško je kazati tko će nam biti glavni konkurent. Osijek je prošle sezone pokazao da je postao vrlo ozbiljna momčad, Hajduk se pojačao, a Rijeka je uvijek dobra. A i Gorica će biti dobra. Definitivno će biti zanimljivo prvenstvo, maksimalno uzbudljivo i kvalitetno - zaključio je Gavranović.

Gavranovićeve seniorske sezone

2006./07. Lugano 2 utakmice, 0 golova
2007./08. Lugano 22 utakmice, 8 golova
2008./09. Yverdon 22 utakmice, 8 golova
2009./10. Xamax 20 utakmica, 10 golova
Schalke 2 utakmice, 0 golova
2010./11. Schalke 10 utakmica, 2 gola
2011./12. Schalke 2 utakmice, 2 gola
Mainz 6 utakmica, 0 golova
2012./13. Zürich 36 utakmica, 15 golova
2013./14. Zürich 39 utakmica, 17 golova
2014./15. Zürich 13 utakmica, 1 gol
2015./16. Zürich 22 utakmice, 4 gola
Rijeka 15 utakmica, 7 golova
2016./17. Rijeka 36 utakmica, 18 golova
2017./18. Rijeka 29 utakmica, 15 golova
Dinamo 17 utakmica, 9 golova
2018./19. Dinamo 40 utakmica, 12 golova
2019./20. Dinamo 31 utakmica, 7 golova
2020./21. Dinamo 40 utakmica, 19 golova
2021./22. Dinamo 4 utakmice, 1 gol

Linker
26. travanj 2024 17:45