JAVIER SORIANO Afp
PRVE REAKCIJE

Ancelotti: Ne mogu vjerovati!; Apsolutni junak Reala: Morao sam dodati malo poštovanja na svoje ime!

‘Kad pogledamo sve one odigrane utakmice, mislim da smo zaslužili osvojiti ovo natjecanje‘
Piše: DAMIR DOBRINIĆ IZ PARIZA, SNObjavljeno: 29. svibanj 2022. 00:01

Real Madrid okrunio je nevjerojatnu sezonu pobjedom u najvećom finalu. Patio je jako Kraljevski klub, jako je patio, ali još je jednom pokazao svoju veličinu. Kad je najteže, Real je najbolji, ni Liverpool nije uspio prekinuti tu priču. Briljirao je na vratima španjolskog prvaka Thibaut Courtois, apsolutni junak pariškog finala i 14. europske krune u povijesti daleko najtrofejnijeg kluba Starog kontinenta što se najjačeg natjecanja tiče, a Luka Modrić je Hrvatskoj donio nevjerojatni deseti uzastopni igrački naslov u Ligi prvaka i po peti put osvojio Ligu prvaka.

PRVE REAKCIJE

- Ne mogu vjerovati. Bila je ovo teška utakmica, patili smo u prvom poluvremenu, ali na kraju, sa svim onim odigranim utakmicama, mislim da smo zaslužili osvojiti ovo natjecanje. Ovo je fantastičan klub, sjajna momčad s puno kvalitete i mentalne snage, reakcija je Carla Ancelottija u razgovoru za BT Sport.

Oglasio se i apsolutni junak:

- Morao sam za svoju karijeru pobijediti u finalu, morao sam dodati malo poštovanja na svoje ime. Zaista sam sretan i ponosan na izvedbu svoje momčadi. Pobijedili smo najbolje klubove svijeta. City i Liverpool su bili nevjerojatni u ovoj sezoni. Liverpool je odigrao sjajnu utakmicu, ali mi smo imali tu jednu priliku i iskoristili smo je, riječi su Courtoisa koji je nakon završetka utakmice izašao pred kamere BT Sporta.

image
JAVIER SORIANO Afp

Uvod nije bio na razini finala Lige prvaka, uostalom, kao ni sama organizacija utakmice u kojoj je bilo dosta felera. Budimo precizniji - bila je sramotna. Autobus s igračima Liverpoola kasnio je na stadion zbog prometne pariške gužve, tako da su Redsi na Stade de France stigli 20-ak minuta kasnije od Madriđana. No bio je to samo početak kaosa. Desetak minuta prije planiranog početka dvoboja stigla je objava da će zbog zakašnjelog dolaska navijača na stadion početak utakmice kasniti te da kroz 15 minuta stižu nove informacije. Došle su, ali nije ih objavio organizator. Policija je zatvorila jedan od ulaza na stadion pred kojim su bili navijači Liverpoola s plaćenim ulaznicama, njih više od tisuću, potom aktivirala i suzavac nakon što su u gužvi neki navijači rješenje tražili preskakanjem ograde. Ružne scene pred vratima francuskog nogometnog hrama, katastrofalne pogreške u organizaciji dovele su do vrlo opasnih scena i sa zebnjom su se iščekivale vijesti s prilaza stadionu. U 21.06, dakle šest minuta nakon zakazanog početka utakmice, na travnjak su istrčali igrači Liverpoola, ali samo kako bi se zagrijali, a nekoliko minuta kasnije isto je napravio i vratar Reala Thibaut Courtois, kojem su se suigrači pridružili u 21.12. I onda je u 21.13 došla nova obavijest, točnije ponovljena ona stara, sve ćemo znati kroz 15 minuta...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

U 21.16 u svlačionice ponovno su se povukli igrači obje momčadi, a stadionskim zrakom se poput grmljavine prolomilo oduševljenje Realovih navijača, jer je na velikom ekranu prikazan jedan od njihovih najpoznatijih članova, Rafael Nadal. Nekoliko minuta kasnije napokon je sve završilo, u 21.23 krenula je svečanost otvorenja finala, Camila Cabello napravila je show i barem malo zasjenila ružne scene od ispred stadiona. U 21.37 utakmica je napokon počela i taj je zakašnjeli start imao utjecaj na igrače, kojima je trebalo neko vrijeme da uhvate ritam. Uhvatio ga je samo Liverpool, koji je najviše prilika stvorio od 16. do 21. minute. Bio je Thibaut Courtois na strašnim mukama, ali sve je uspio obraniti i ostaviti Real na životu. Najbliže je Liverpool vodstvu bio na početku i na kraju te faze utakmice. Počelo je pokušajem Mohameda Salaha, a završilo udarcem Sadija Manea kojem je Belgijac također obranio pokušaj pa se lopta odbila od vratnice.

Bolji je bio engleski doprvak od španjolskog prvaka, prvih 45 minuta prošlo je bez ijednog Realovog udarca u okvir, ali na kraju prvog dijela zbila se kontroverzna situacija. Karim Benzema bio je u vrhunskoj poziciji, no sve je zakomplicirao, ali Ibrahima Konate i Alisson Becker su se potrudili dati Realu još jednu šansu svojom neprijateljskom suradnjom. Do lopte je došao Federico Valverde i pokušao vratiti loptu do Benzeme, Fabinho je je na putu dirao, no lopta je ipak došla do Benzeme koji je poentirao. Ipak nije, dignuta je zastavica zbog zaleđa, upleten je u priču i VAR. Francuz je bio u zaleđu, no Fabinho je zadnji dirao loptu, španjolski novinari bili su sigurni da će gol ipak biti priznat. Nije se tako rasplelo jer Brazilac nije imao loptu kod kontrolom kad ga je Valverde pogodio i na odmor se otišlo s 0:0.

image
FRANCK FIFE Afp

Real se othrvao Liverpoolovom snažnom zagrljaju na početku nastavka i u 59. minuti je poveo. Brza kontra po desnoj strani, Carvajal pa Casemiro, lopta na bok za Valverdea, prodor i oštar ubačaj na drugu vratnicu pokraj Virgila van Dijka i Fabinha. Trent Alexander-Arnold je po svom starom lošem običaju bio neoprezan, Vinicius mu se zavukao iza leđa i pogodio za vodstvo Reala. Malo je nedostajalo da bude novo zaleđe, ali centimetri su bili na strani Reala. Toliko puta smo to gledali ove sezone, činilo se da su na koljenima, a onda odnekud nađu snagu za taj smrtonosni udarac. Bio im je to prvi, jedini i sasvim dovoljni udarac u okvir vrata u subotnjem finalu.

Salah je u 64. odapeo izvana, Courtois nije dao, u 69. je obranio Egipćaninov udarac iz blizine. U 76. je Real nakon prekida imao novu veliku priliku, ali Casemiro je kiksao, u ključnom trenutku donio je pogrešnu odluku. Spasio je Courtois i u 80. kad je obranio udarac Dioga Jote pa u 82. još jednom uništio Salaha koji je išao sam na njega. Zicer svih zicera da na golu nije Courtois. Bila mu to deveta obrana...

Modrić je izašao uz strašne ovacije navijača Reala, zagrmjela je onda još jednom suprotna tribina s You'll never walk alone... Nije pomoglo, ostalo je 1:0, ludo slavlje moglo je početi.

Linker
25. travanj 2024 16:53