MATIJA DJANJESIC Cropix
USUSRET UTAKMICI ODLUKE

Ante Čačić u Maksimiru mora mijenjati formaciju! Mora biti hrabar, vrijeme je za rizik i - modrog španera!

Dinamo sljedeći tjedan protiv Salzburga igra svoju najvažniju europsku utakmicu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. listopad 2022. 14:44

Nakon Milana, za Dinamove navijače opet je jutro nakon gostujuće utakmice u Ligi prvaka bilo tužno, samo što se ovoga puta radilo o Salzburgu. Naša mala novinarska ekipa bila je smještena u jednom hotelu blizu Red Bull Arene u kojem je spavalo mnogo Dinamovih drukera. Jučer ujutro prije povratka za Zagreb, vladala je tiha misa. Isti ti navijači koji su u srijedu raspjevani odlzaili na utakmicu, u četvrtak su bili tihi. Naravno da su komentirali događaje s prekrasnog stadiona u Salzburgu. Bilo je različitih mišljenja.

Jedni su tvrdili da se Ante Čačić odlučio za kukavičku taktiku, drugi da Dinamo nije imao sreće, treći su za sve okrivili Moharramija i njegov skrivljeni jedanaesterac, četvrti su plakali za Drmićevom promašenom šansom...Navijači kao navijači, takvi su svuda na svijetu, jasno jest da imaju različita mišljenja, svatko neku svoju teoriju. Ali svakako treba respektirati taj nogometni narod koji na europskim gostovanjima prati Dinamo, prolazi stotine i tisuće kilometara, troši svoj novac samo da bi navijao, bodrio, bio podrška svom voljenom klubu. Nogometni narod ne voli poraze, kad stignu, onda je namrgođen.ljut, oboružan teškim rečenicama. Srećom, plavi dečki nisu puno gubili pod vodstvom trenera Čačića, ovo im je bio tek treći poraz, sva tri su europska, sva tri na gostovanjima, Dinamo je kleknuo pred Bodo/Glimtom, Milanom i Salzburgom.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je u Salzburgu izgubio važnu utakmicu. To jest definitivno tako. Porazom se našao na dnu ljestvice i sad europsko proljeće u Euuropskoj ligi ili Ligi prvaka izgleda mnogo dalje nego li je to bilo prije okršaja u Red Bull Areni. No Dinamo je još debelo u igri za ‘oba‘ proljeća. U Salzburgu su se izgubili bodovi, al ne i nada koja je itetako živa. No ta nada može živjeti samo od idućeg tjedna kad se u Maksimiru igra uzvrat s Bikovima. Pobjeda se nameće kao imperativ, jer bi svaki drugi rezultat vjerojatno bio zbogom europskom proljeću. Teško će se europski cilj ostvariti u posljednja dva kola protiv Milana i Chelseaja. Skupina je bodovno zgusnuta, svakome će očito trebati bodovi, a velikani poput Milana i Chelseaja znaju ih osvajati kad najviše treba. Zato je fokus Dinama isključivo na Salzburgu, na trijumf sljedeći tjedan.

Ono što će svakako biti zanimljivo vidjeti jest što će odlučiti Ante Čačić. Kakvom će se taktikom suprostaviti Bikovima u Maksimiru? Hoće li zadržati formacciju 3-5-2 koja ga je proslavila protiv Chelsea, alii ostavila na cjedilu protiv Milana i Salzburga? Ili će ipak zaigrati u formaciji koju voli, a je 4-2-3-1, možda 4-4-2 što je igrao kad je gubio u Red Bull Areni. Kad je nakon primljenog gola u napravio izmjene i promijenio sustav Dinamo je izgledao kudikamo bolje, opasnije, konkretnije, a tada smo se mogli uvjeriti i da je obrana Salzburga ranjiva, a u nekim trenucima bila je i puna panike. Međutim, takva formacija donosi i rizike, kad se igra protiv jakih europskih momčadi kakav je Salzburg. Red Bull Salzburg je mlađa, brža, hitrija momčad od Dinama, previše ofenzivnog nogometa moglo bi u Maksiniru donijeti previše defenzivnih problema. No, čini se da Čačić u Maksimiru neće imati izbora, morati će napasti Salzburg. Igrati ‘na nulu‘ kao što se igralo u srijedu neće imati smisla, jer je zaista samo pobjeda istinski vrijedna i održava nadu u europsko proljeće.

Iako su mnogi navijači i prijatelji Dinama bili pomalo razočarani onime što su Modri prezentirali u Salzburgu, Čačić je zapravo posložio dobro svoje dečke. Taktički je smislio dobru priču, jer do greške Moharramija Salzburg praktički iz igre nije stvorio niti jednu priliku. Jedan je stigla, ona Šeškova, nakon kornera. Utakmica je mirisala ‘na nulu‘. I vjerojatno bi tako završila da se Irancu nije dogodio ‘black out‘. Konačno tih 3-5-2 je zaista odlično izgledalo protiv Chelseaja, jednim dijelom i u Milanu. Da je protiv Salzburga promijenio formaciju, pa da je izgubio, primio dva-tri ‘komada‘ onda bi se u eter pustile kriitke zašto je mijenjao ono što je bilo dobro.

No Dinamo više nema prava igrati ‘na nulu‘ protiv Salzburga. Na Maksimiru će Čačič morati mijenjati formaciju, vjerojatno i neke figure unutar momčadi. Dinamu će za pobjedu biti potrebna kreacija, više vica u igri, maštoviosti. Ova radna momčad iz Salzburga nije imala te komponetne, ona u Zagrebu će ih morati imati.

Navijači će od starta tražili modre napade, pobjedu, opet bi se mogli čuti neugodni glasovi s tribina kao protiv Ludogoreca ako Dinamo neće pokazivati napadačko lice. A kad smo kod novih lica, nije li vrijeme u uzvratu za Martina Baturinu? Njegovi vršnjaci ili tek nešto stariji već su ‘face‘ i ključni igrači u Salzburgu. Martin u uzvratu može biti ‘španer‘ koji je u stanju biti prevaga, dečko koji će donijeti kreaciju i novu energiju kad se radi o igri prema naprijed. Čačić u Maksimiru protiv prvaka Austrije mora biti hrabar, mora riskirati, jer se bojimo da inače neće profitirati.

SALZBURG vs. DINAMO

17 Ukupno udaraca 10

6 Udarci u okvir 3

7 Udarci izvan okvira 5

4 Blokirani udarci 2

3 Velike prilike 1

2 Promašene velike prilike 1

1 Kontranapadi 0

1 Udarci u kontranapadu 0

13 Udarci unutar 16m 6

5 Udarci izvan 16m 4

51%

imao je Dinamo posjed lopte, ali uz malo konkretnosti

Linker
26. travanj 2024 07:29