screenshot
U VELIKOJ FORMI

ANTONIO CONTE ZA NJEGA JE REKAO: MOŽE BITI KLASNI IGRAČ POPUT RONALDA! On je daleko najopasniji čovjek koji stoji na Dinamovom putu do Lige prvaka

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. srpanj 2019. 19:21

Veliki je korak prema plasmanu u 3. kvalifikacijsko kolo za ulazak u Ligu prvaka napravio mađarski prvak Ferencvaros, svladavši u Budimpešti maltešku Vallettu 3:1 (2:0). Po svemu sudeći, ne bude li iznenađenja na uzvratima, početkom kolovoza trebali bi se sučeliti Dinamo i Ferencvaros, a odmah treba naglasiti da naš prvak neće imati laku zadaću.

Ukrajinac Sergej Rebrov dobro je posložio mađarsku momčad, koja je dominirala protiv Maltežana, iako se i Valletta predstavila kao ozbiljan suparnik, koji je znao opasno zaprijetiti. No, pojedinačna je kvaliteta opipljivo na strani Mađara i to je u konačnici i presudilo pobjednika. Ferencvaros je igrao u 4-2-3-1 sustavu, a prvo ime Fradija (nadimak Ferencvarosa) neprijeporno je bio iskusni talijanski napadač, 32-godišnji Davide Lanzafame!

Osim što je zabio dva gola, bio je u još nekoliko prilika, svaki puta kad je Fradi bio pred suparničkim vratima, tu je negdje “njušio” i Lanzafame! Pokretljiv je, rastrčan, ulazi iz drugog plana, nerijetko se otvara na krilnim pozicijama, prava je napast i konstantna opasnost, vrlo je neugodan za čuvanje i morat će mu plavi posvetiti posebnu pozornost.

Nenad Bjelica poznaje ovog igrača - kad je trenirao Speziju, Lanzafame je igrao za Perugiu. Rođen je u Torinu, omladinsku je školu prošao u Juventusu, u čijem je dresu odigrao samo četiri utakmice i nije zabio gol. A bio je, kao igrač Juvea, na brojnim posudbama (Bari, Palermo, Parma, Brescia, Catania, Grosseto, Perugia, Novara), prava je “ptica selica”. Prije prošloljetnog dolaska u Ferencvaroš, dvije je sezone odradio u drugom klubu iz Budimpešte, Honvedu, u kojem je bio i najbolji strijelac mađarske lige s 18 golova (sezona 2017./18.). Lani je za Ferencvaros zabio 16 golova na 28 odigranih utakmica...

Inače, za Lanzafamea je Antonio Conte 2008. rekao da bi mogao biti “klasni igrač poput Cristiana Ronalda”! No, negdje je “zapelo”, uz ostale prepreke morao je pauzirati 16 mjeseci zbog namještanja utakmica (!), priznao je krivnju pa se nagodio sa sudom i izbjegao četverogodišnju zabranu igranja...

- Nismo smjeli primiti taj pogodak, da smo sačuvali mrežu sve bi već sad bilo izvjesno. No, moramo biti zadovoljni, iz utakmice u utakmicu izgledamo sve bolje i vjerujem da nećemo s Vallettom imati problema na uzvratu na Malti, te da ćemo utakmice sa zagrebačkim Dinamom dočekati u odličnoj formi - nije nimalo dvojio Lanzafame o raspletima uzvratnih utakmica.

Udarnih 11 mađarskog prvaka

Ferencvaros ima dobrog vratara, iskusnog 28-godišnjaka Denesa Dibusza, mađarskog reprezentativca, koji je na sve četiri dosadašnje utakmice u kvalifikacijama za Euro 2020. godine, bio pričuva Gulacsiju. Na desnom je defenzivnom boku kapetan Fradija i mađarski reprezentativac Gergö Lovrencsics, a na lijevom reprezentativac BiH Eldar Ćivić (23), kojeg je Dinamo želio dovesti ovoga ljeta. Obojica su skloni napadačkim izletima i nerijetko ostavljaju prazninu iza sebe, koju teško pokrivaju srednji braniči Miha Blažič (26, slovenski reprezentativac) i Lasha Dvali (24, gruzijski reprezentativac).

U veznom su redu Ukrajinci Igor Haratin (24, došao iz Zorje) i Danilo Ihnatenko (22, na posudbi iz Šahtara), obojica su trkački jaki i disciplinirani, odgovorni u igri. Na desnom je ofenzivnom boku još jedan Ukrajinac (Rebrov ih je sve doveo!), Oleksandr Zubkov, 22-godišnjak na posudbi iz Šahtara, a na lijevom 25-godišnji Kenijac s norveškim državljanstvom, Tokmac Nguen. Ni jedan baš nije bio zapažen protiv Maltežana. U vrhu napada je već opjevani pokretljivi Talijan Lanzafame, a iza njega je igrao 26-godišnji slovački reprezentativac Michal Škvarka, vezni igrač plemenita poteza i točnog dodavanja.

U odnosu na utakmice s Ludogorecom, Rebrov je napravio dvije izmjene u udarnoj postavi - umjesto nama dobro znanog lijevog braniča, Nijemca Marcela Heistera (26, igrao je za Zadar i Istru), nastupio je Ćivić, dok je Tamaša Priskina u vrhu napada zamijenio Lanzafame.

Linker
20. svibanj 2024 04:45