ADRIAN DENNIS Afp
14 GODINA ČEKANJA

Arteta je stvorio moćan stroj. Arsenal se sad mora riješiti stigme koja ga godinama prati

Sad slijedi najzahtjevniji dio sezoni: ili si pobjednik ili gubitnik
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 13. ožujak 2024. 10:11

Prije 14 godina izgrađena je Burj Kalifa, Ivan Ljubičić pobijedio je Andyja Roddicka u finalu Indian Wellsa i osvojio posljednju titulu u karijeri, Hrvatska je propustila Svjetsko prvenstvo u JAR-u, Ivo Sanader uhićen je u Austriji, a Arsenal je zadnji put igrao četvrtfinale Lige prvaka! Da, toliko je prošlo od kad su posljednji put Topnici bili među najboljih osam u najelitnijem europskom nogometnom natjecanju...

Dugih 14 godina je prošlo, za klub iz sjevernog Londona tada su igrali Walcott, Nasri, Rosicky, lord Bendtner, naš Eduardo... Godinu dana kasnije stigao je Mikel Arteta, tada u službi veznjaka, i to je zapravo jedina poveznica današnjeg i Arsenala iz tog vremena.

Upravo je Španjolac ključna figura Arsenalova povratka u sami vrh europskog nogometa. Arteta je 2019. preuzeo Topnike i stvorio "stroj" koji se može nadigravati sa svakom od najboljih europskih momčadi, uključujući i onu svog mentora Pepa Guardiole, što se godinama unazad činilo nezamislivim.

Svaki od nogometaša Arsenala zna svoju ulogu u momčadi i podređen je momčadskom uspjehu, koji uz ovakav sklad ne može izostati. Od Raye koji donosi sigurnost, Salibe i Gabriela koji su u ovom trenutku možda i najbolji stoperski par na svijetu, Ricea koji savršeno spaja topničke linije do Odegaarda koji razigrava Saku, Martinellija i ostale "jurilice" u napadu; Arsenal nakon dugo vremena izgleda kompaktno, spremno za dostizanje najvećih ciljeva.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Hoće li to biti ove sezone, sljedeće ili one iza, ne znamo, ali Arsenal će ponovno podignuti trofej pobjednika Premiershipa, to je sigurno. Ove godine opet su blizu, no sad kreće onaj najzahtjevniji dio sezone - ili si pobjednik ili gubitnik. Na Arsenalu je sada da pokaže da se riješio gubitničkog mentaliteta i stigme koja ga prati godinama unazad. Četvrtfinale Lige prvaka? Dajte tu Barcelonu i priliku za osvetu za poraz od prije 14 godina...

Linker
24. travanj 2024 20:38