PAU BARRENA Afp
ŠPANJOLCI OBJAVILI

Barceloni prijeti izbacivanje iz Lige prvaka? UEFA bi prva mogla objaviti tešku odluku i šokirati Camp Nou

Barcelona je odbacila ove teške optužbe, ali istrage se provode na dvije razine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. lipanj 2023. 23:21

Uvjerljivo je osvojila naslov prvaka i poduzima sve ne bi li vratila Lionela Messija, ali lijepa Barcelonina priča mogla bi naići na velike probleme.

Barem ako je vjerovati izvještaju španjolskog ABS-a, prema kojem katalonskog velikanu prijeti zabrana nastupa u europskim klupskim natjecanjima u sljedećoj sezoni.

Problem je u ozbiljnim optužbama za korupciju koje se odnose na vrijeme prije aktualne klupske vrhuške predvođene predsjednikom Joanom Laportom.

Bivša uprava predvođena Josepom Mariom Bartomeuom uplaćivala je, naime, velike iznose novca na račun tvrtki povezanih sa španjolskim nogometnim sucima.

Barcelona je odbacila optužbe, ali istrage se provode na dvije razine. Jedna je u španjolskim okvirima, te bi najteža posljedica mogla biti izbacivanje iz La Lige ako se dokaže da je doista bilo ‘muljaže‘.

Istovremeno, svoju istragu provodi i UEFA, a ABS tvrdi kako su dvojica istražitelja europske kuće nogometa, Jean Samuel Leuba i Mirjam Koller, zaključili kako bi klub trebao biti izbačen iz europskih natjecanja u sljedećoj sezoni. Sa svime je, naravno, upoznat i UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin.

UEFA ima dvije opcije; moguće je da svoju odluku objavi prije nego što španjolske pravosudne vlasti donesu pravorijek o tom slučaju, ili da pričeka odluku iz Španjolske. U slučaju da Barcelona doista bude proglašena krivom za korupciju, tada bi UEFA mogla posegnuti i za oštrijim sankcijama.

I dok je Lionel Messi navodno voljan pričekati da Barca otpusti dio igrača i sredi financijsku situacija kako bi ga mogla angažirati, eventualna UEFA-ina kazna mogla bi sve promijeniti.

Katalonski gigant bi tako u sezoni u kojoj kreće u rekonstrukciju stadiona Camp Nou mogao ostati i bez europskog nogometa, i bez prihoda od minimalno 50 milijuna eura iz Lige prvaka, ali i bez povratka voljenog igrača koji je obilježio cijelu jednu eru u tom kultnom klubu...

Linker
08. svibanj 2024 20:18