Zvonimir Boban

 ETTORE GRIFFONI Nurphoto Via Afp
VELIKI ZVONE BOBAN

‘Bit ću na stadionu, ali ne znam za koga ću navijati! Milan je favorit, ima kvalitetu, ali Dinamo...‘

‘U talijanskim školama loše se radilo godinama, od Andree Pirla nemaju velikog talenta.‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. listopad 2022. 10:40

Zvonimir Boban legenda je Dinama i Milana. U dresu Rossonera osvojio je Ligu prvaka 1994., a ukupno je upisao više od 40 nastupa u tom natjecanju. Zvonimir Boban, današnji voditelj nogometa UEFA-e, govorio je za "Radio Anch‘io lo Sport" na RaiRadio1 o sutrašnjoj utakmici između njegove dvije momčadi - Dinama i Milana.

"Očito je da Milan može do pobjede protiv zagrebačkog Dinama. Kvaliteta je na strani Milana, a siguran sam i da će Hrvati skupo prodati svoju kožu. Neće biti lako, kao što meni neće biti jer su to dvije momčadi mog života. Ići ću na stadion. Milan je dobro posložio momčad, ali ima još nekih pozicija koje treba pojačati, ali i to će ovisiti o ambicijama kluba. koliko želite uložiti da se vratite na vrh. Neke stvari ne mislim da su na razini šampionske momčadi. Morate razmišljati o velikim stvarima, inače je teško vratiti se na vrh."

Pričao je Boban i o talijanskom nogometu.

"Znamo koliko je važna infrastruktura u nogometu i koliko su loše radili u talijanskim nogometnim školama već godinama. Nakon Andree Pirla, Italija više nije imala velikog talenta. Da se preokrene trend potrebno je deset ili petnaest godina. Italija mora proći kroz krizu igrača napornim i dobrim radom, a onda pokušajima izgradnje stadiona, što je suštinski problem. Bez infrastrukture nema željenog napretka."

Boban je govorio o svojoj novoj ulozi u UEFA-i:

"Živim ovo iskustvo sa strašću i s vrijednostima koje sam oduvijek imao, poput želje da učinim dobro za nogomet. Čak i iz staklenih zgrada možete učiniti nešto dobro. Uvijek se moramo sjetiti što je istinski nogomet, čak i kada je politika u pitanju."

Bivši menadžer Rossonera prokomentirao je i Serie A:

"Spallettijev Napoli djeluje doista zrelo, imaju izvanrednu atmosferu i vidi se da su momčad koja vjeruje u sebe. Vrlo su uravnoteženi. Što se igre tiče, čini se da su spremni doći do kraja. Milan ima sjajan karakter, iako ne igra tako dobro kao Napoli. U izravnoj utakmici, međutim, Rossoneri su igrali bolje. Kažem da bi se i Inter mogao vratiti u utrku za Scudetto. Ako se Lukaku vrati na istu razinu na kojoj je bio prije dvije godine, svašta se može dogoditi."

Za kraj, Boban je odgovorio onima koji su tražili da se u nogomet uvede "košarkaška" minutaža, odnosno da se kod svakog prekida vrijeme zaustavlja:

"Ljudi pričaju jer moraju pričati. Moramo misliti i na posljedice takvog izbora. Stvarno vrijeme je u košarci sljedeće: 40 minuta čiste igre donosi i po dva sata trajanje utakmice. Trebao bi semafor bilježiti vrijeme svake situacije. Nije moguće ostati tri sata na stadionu s -5 stupnjeva u Švedskoj ili 40 negdje južno. Imamo u prosjeku 60 minuta čiste igre, stoga ne vidim logiku nametanja te vrste pravila "

Linker
11. travanj 2024 23:44