GNK DINAMO
DRAMA U BUDIMPEŠTI

Bivši Lokos presudio Dinamu! Modri se ispromašivali, ostali bez Lige prvaka i direktnog euro-plasmana

Imao je hrvatski prvak brojne prilike, bio na korak do preokreta i playoffa LP, no sve je prokockao
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 16. rujan 2020. 17:37

FERENCVAROS - DINAMO 2:1 (Lovrencsics 2', Uzuni 65' / Uzuni 23'-ag)

FERENCVAROS: Dibusz - Lovrencsics (od 25' Botka), Blažič, Kovačević (od 74' Frimpong), Čivić - Siger, Somalia, Haratin - Nguen, Uzuni - Boli (od 68' Isael)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Gvardiol, Leovac - Ademi, Gojak (od 72' Ivanušec), Majer (od 60' Jakić) - Kastrati, Oršić (od 72' Gavranović), Petković


Ovaj put nije bio plitak potok, nego dubok Dunav! Dinamo nije uspio drugi put zaredom osvojiti Budimpeštu, a Zoran Mamić nije ponovio uspjeh Nenada Bjelice. Dinamo neće ove godine u Ligu prvaka, već će kroz play-off Europske lige tražiti popravni za europsku jesen, ali u utješnom natjecanju. Ferencvaros se revanširao, iskoristio Dinamove slabosti, u obrani i napadu. Prekinut je niz od 24 Dinamove gostujuć utakmice u pretkolima bez poraza!

image
GNK DINAMO

Šokantan je bio početak na Groupama Areni, zabili su Mađari upravo onako kako najbolje znaju i kako to najčešće rade. Ispao je prvo naivno Stojanović na desnoj strani, povukao je Čivić, odigrao tom brzom Tokmacu koji je ubacio prema drugoj stativi. Oršić je bio neoprezan, kapetan Lovrencics, desni bek, prišuljao mu se s leđa i poentirao. Modri, ovog puta Bijeli, nisu bili na radnoj temperaturi, Mađari su vodili.

No, nakon tog gola hrvatski je prvak preuzeo konce igre i postalo je opasno pred domaćim vratima. Prvi je 'led' probio Stojanović, no loše je pucao lijevom nogom. Minutu kasnije, Petković je proigrao Ademija, bio je u odličnoj poziciji, pucao je, Dibusz mu vrhunski obranio. Baš je Ademi prošle godine iz slične situacije zabio na taj isti gol za vodstvo 0:1. Pritiskali su Zagrepčani, Petković je bio raspoložen, proigravao je suigrače, otvarao prostor, izazivao respekt kod suparničkih braniča, teško ga je čuvati. Koristili su 'dinamovci' Petkovića, koristili činjenicu da je Ferencvaros nakon tog vodstva djelovao plašljivo, nisu Mađari prečesto dolazili pred Dinamov šesnaesterac.

image
GNK DINAMO

Iako, vrebali su Mađari priliku iz kontri, pogotovo 'mjerkali' desnu Dinamovu stranu, tamo su najčešće ordinirali. Pokušao je Majer iz kornera, Petković je igrao u svom stilu, gol je visio u zraku, samo da ne sjevne neka kontra pa da Mađari ne zabiju još jedan. I onda, Majerov ubačaj iz kornera, Ademi je zahvatio loptu, a Uzuni je ugurao u svoj gol. Dinamo je iz Lokomotive kupio Kastratija, a gol za Dinamo zabio je Uzuni! Očekivali smo da će taj gol dati nova krila Dinamu, utjerati strah u kosti domaćinima, međutim, nakon izjednačenja, utakmica se smirila.Ozlijedio se u 25. minuti Ferencvarosev kapetan i strijelac Lovrencics, morao je iz igre. Do kraja prvog dijela opasno je ipak bilo pred Livakovićem, Livaković je zaustavio Uzunijev udarac s nekoliko metara.

U nastavku odmah dvije velike prilike. Prošao je prvo Stojanović, ušao u šesnaesterac, pucao, ali je Dibusz obranio. Onda je 'mrtvac' imao Kastrati, dugom ga je loptom pronašao Dilaver, gađao je Kastrati suprotan kut, promašio vrata. Ljutio se Mamić s klupe, svjestan da ovakvi promašaji mogu biti skupi. Došao je onda još jedan takav, Kastrati je uzeo loptu, proigrao na drugoj strani Oršića. Ispala je potpuno mađarska obrana, Oršić je imao boljih rješenja, odlučio je pucati, ali samo u blok. Sad je to već previše, morao je Dinamo već voditi. I, tako je bilo, Ferencvaros je kaznio Modre, kad se najmanje očekivalo. Ni iz čega. 'Bezvezna' duga lopta, pogriješio je Gvardiol, krivo procijenio let lopte na centru, Uzuni je pobjegao, rutinski zabio 'jedan na jedan' s Livakovićem za novo vodstvo. Zabio je Uzuni u svoju mrežu, sad u Dinamovu, iz tragičara se pretvorio u junaka Budimpešte. Imao je kasnije priliku Gavranović, obranio je Dibusz, ali Modri su svoje promašili do 60. minute. Hajduk na Poljudu nije kaznio Dinamove promašaje. Ferencvaros jest! Ostat će upamćeno da je pogriješio Gvardiol, dečko od 22 milijuna eura, koliko je za njega ponudio Leeds, sigurno će ga peći taj 'kiks'. Treba mu biti pouka, ne treba ga 'ubiti'. No, on ima 18 godina, očekuje se da će ponekad pogriješiti, dogodilo se baš sad. Ali, veći je problem što su zakazali oni iskusni, oni koji su griješili više i koji su trebali prelomiti utakmicu puno ranije...

KRAJ: Nije uspio Dinamo doći do izjednačenja. Ostalo je 2:1, Modri će svoju europsku priču nastaviti u playoffu za Europsku ligu.

image
SN

90+2 Bila je ovo i možda posljednja prilika, odnosno dvije u istoj akciji za Marija Gavranovića. Probao je nakon što mu je poslana dobra lopta, prvi šut mu je obranio Dibusz, a drugi je otišao preko gola.

90' Igra se još pet minuta sudačke nadoknade.

85' Dobra akcija Petkovića i Kastratija, Petković je uputio udarac nakon sjajne finte prema suparničkom braniču, ali nije dobro zahvatio loptu pa je udarac bio preslab.

81' Dva žuta kartona u kratkom razdoblju dobili su domaći. Prvo je požutio Nguen, a onda i Frimpong.

Ubrzo nakon toga požutio je i Jakić, Dinamova je klupa tražila drugi žuti za Nguena...

78' Još malo kradu vrijeme Mađari, Haratin je sada ostao u bolovima koji su začudno brzo prošli nakon što je sudac Stieler došao pogledati što se događa.

75' Umjesto ozlijeđenog Kovačevića u igru je kod Ferencvarosa ušao Frimpong. Dinamo nastoji napasti, to zasad ne ide lako jer su domaći čvrsti odostraga.

72' U igri su dakle dva nova igrača u redovima Modrih, izašli su Gojak i Oršić. Mogu li hrvatski prvaci s novim licima doći do izjednačujućeg pogotka?

70' Ostao je ležati BH-reprezentativac Kovačević nakon jednog duela s Dinamovim igračima. Spremaju se Ivanušec i Gavranović za ulazak u igru...

67' Spremaju Mađari novu izmjenu. Ući će Isael, a žuti karton je dobio Boli koji će i izaći van.

65' GOOOOL! Pogodak Uzunija! Velika pogreška Joška Gvardiola svemu je prethodila, poskliznuo se, ostao kratak Dinamov stoper, a Leovac ne stiže Uzunija koji pogađa za novo mađarsko vodstvo.

image
SN

62' Žuti karton u redovima modrih zaradio je Amer Gojak zbog jednog prekršaja na sredini igrališta. Sada će biti korner za Ferencvaros.

Pretvorilo se to u dobru šansu za Dinamo. Kastrati je povukao kontru, poslao na lijevo do Oršića koji se odlučio sam završiti akciju, no udarac je ostao u bloku.

60' Jakić u igru ulazi umjesto Lovre Majera pola sata prije kraja.

58' Hoće li promašene prilike Stojanovića i Kastratija skupo stajati Dinamo? Igra se sve otvorenije, mogli bi zaprijetiti i domaći.

Spreman je za ulazak u redovima Modrih Kristijan Jakić.

54' Još veća prilika! Kastrati nije iskoristio krasnu dugu loptu Dilavera, stigla mu je kao naručena ali novi igrač Modrih pucao je pored vrata.

53' Kakva prilika Stojanovića! Krenuo je u pravi mali slalom po svom desnom boku, došao na svega par metara od vratara Dibusza koji je zaustavio njegov udarac u bliži kut.

49' Krenuli su još odlučnije i jedni i drugi. Siger je mogao matirati Livakovića, no nije bio spreman na dolazak lopte pa je njegov udarac glavom bio neprecizan.

Prekršaj Somalie na Gojaku, dosta su domaći podigli razinu agresije...

46' Krenulo je drugo poluvrijeme. Odmah je Siger napravio prekršaj nad Petkovićem.

UEFA se ispravila


Nakon izjednačujućeg pogotka Dinama, samo su sa službene stranice UEFA-e primjetili da je zabio - Amer Gojak?

Čovjeka nije bilo, valjda, ni u 16 metara nakon Majerovog kornera, udarca Ademija glavom, odnosno čina odbijanja lopte od Myrta Uzunija.

Ali, stajalo je Gojak (23') do poluvremena, kad su se iz UEFA-e ispravili...

POLUVRIJEME: Nema razlike na terenu u Budimpešti, 1:1 je. Dinamo ne igra loše, dapače, iz pozadine kontrolira tijek događanja..

U utakmici na Cipru između Omonije i Crvene zvezde domaćini su prošli nakon izvođenja jedanaesteraca, nije isključeno da ih vidimo i na Groupama Areni.

Karabah i Molde trenutno stoje na početnih 0:0.

image
GNK DINAMO

45' Bližimo se kraju prvog dijela. Siger je prije nepune minute uposlio Uzunija koji si je dao predug for pa je Livaković uspio uhvatiti loptu prije eventualne opasnosti.

Na društvenim mrežama već kolaju statusi da je Uzuni najbolji igrač Dinama ove večeri. Autogol, dvije izgledne prilike je promašio...

42' Spasili su sada Mađari, očišćena je neugodnost nakon što je Majer uposlio Kastratija na desnoj strani, lopta je otišla u korner.

38' Uzuni se ubacuje ispred Gvardiola nakon ubačaja Haratina, sjajno brani Livaković. Upravo je to ta nešto teža situacija za njega, ali pokazao je Livaković još malo svojih sjajnih refleksa.

37' Udarac Uzunija nije bio nikakav problem za Livakovića. Dinamov je čuvar mreže u fantastičnoj formi, ovakvi su pokušaji za njega lagana zadaća.

33' Teče vrijeme koje ne obiluje prilikama, Mađari imaju više loptu u nogama ali Livaković može biti miran. Dojam je da je Dinamo zakratko svjesno prepustio posjed domaćima.

29' Imao je Ferencvaros, točnije baš Myrto Uzuni jednu priliku maločas, ali budna je bila Dinamova obrana. Na kraju smo prvih pola sata, stvari su kako ih oslikava i rezultat, potpuno poravnate...

25' Prva izmjena u momčadi Ferencvarosa. Umjesto strijelca Lovrencsicsa ulazi Botka. Dinamo je na rezultatskom egalu, a i momentum je na strani Modrih.

23' GOOOL! Zabio je Uzuni loptu u vlastitu mrežu nakon kornera Dinama! Izjednačenje u Budimpešti. Majerov ubačaj iz kornera pogodio je Ademija na prvoj stativi, a lopta se od Uzunija odbila u mrežu.

UEFA-ina službena stranica pogodak je upisala Ameru Gojaku. Nitko ne zna zašto.

image
SN

20' Nova odlična akcija Modrih. Stojanović je napravio pravi mali dar-mar po lijevoj strani, dao do Petkovića koji je suparničkom stoperu prodao jedan "tunel", no nažalost njegov udarac završava u bloku.

18' Zakasnio je u startu na sredini igrališta Stojanović na Nguena. Nema žutog kartona, no Dinamo je i dalje agresivan kada nema loptu u nogama.

15' Lijepa kombinacija Gojaka i Majera prekinuta je zbog zaleđa. TV-snimka pokazuje da je to vrlo dvojbeno...

Igra je zaustavljena jer, vjerovali ili ne, sudac Stieler ima problema sa svojim hlačicama.

13' Bilo je tu i igranja rukom, zvali su to Dinamovi igrači na ulasku u suparnički šesnaesterac, ali Stieler se nije oglasio. Nakon udarca Gojaka bit će korner za Dinamo.

11' Nakon početnog šoka Dinamo se polako diže. Dvije dobre prilike, ali i nešto ofanzivniji nastup hrvatskog prvaka. Bit će sada i slobodan udarac za Majera...

8' Nova prilika za Modre! Sada Ademiju brani Dibusz. Propustio je loptu Petković Ademiju na lijevoj strani, ali mađarski vratar čita udarac Dinamova kapetana.

7' Lijepa kombinacija Modrih zaključena je udarcem Stojanovića. Dodao je Petković za Majera koji je vratio za Stojanovića. Slovenski reprezentativac je htio plasirati loptu, pročitao je to Dibusz.

5' Nije dobro počelo na Groupama Areni. Cijela je Dinamova obrana ostala na krivoj nozi, domaćin je iskoristio to i došao u vrlo ranu početnu prednost. Od početka do pogotka prošlo je svega 80-tak sekundi.

2' GOOOOL! Lovrencics zabija za 1:0 Mađara. Nguen prolazi po lijevom boku, ubacuje loptu u kazneni prostor gdje se snalazi Lovrencics na drugoj stativi i pogađa za rano vodstvo Mađara. Oršić je zakasnio, vode Mađari.

image
SN

19.00 Počela je utakmica! Sudi je njemačka sudačka postava na čelu s Tobiasom Stielerom.

18.55 Igrači jedne i druge momčadi izašli su na teren, pet je minuta ostalo do počtka utakmice.

18.40 Prije pet godina na isti dan u Maksimiru je pao Arsenal


Dok je Dinamo istrčao na stadion u Budimpešti, sjetili smo se događaja koji se prije pet godina na isti dan dogodio u Maksimiru. Naime, 16. rujna 2015. godine, pod vodstvom Zorana Mamića, Modri su ostvarili jednu od svojih najvećih pobjeda - u Maksimiru je pao Arsenal Arsenea Wengera! U čudesnoj utakmici Dinamo je pogocima Pivarića i Fernandesa pobijedio Topnike s 2:1. Dinamo je fantastičnom predstavom pred službeno objavljenih 17.840 gledatelja igrao vrhunski. Pribojavali su se svi u Maksimiru da se ne ponovni 2006. kada je Arsenal također gostovao u Maksimiru i slavio s 3:0, no dogodilo se ono što je malo tko očekivao. Zoran Mamić je ostavio Henriqueza na klupi i započeo s Antolićem u veznom redu, a Pjacom u vrhu napada. Iako je to djelovalo defenzivno, Modri su bili odlični, nisu ‘parkirali autobus’, te su tako stigli do senzacionalne pobjede.

18.30 Mamić treći put s Modrima u 3. pretkolu Lige prvaka


Zoran Mamić je do utakmice s Ferencvarosem u Budimpešti dva puta vodio Dinamo u 3. pretkolu Lige prvaka, prvi put protiv Aalborga u sezoni 2014./15. Uoči utakmice imao je hrvatski prvak prednost od 1:0 iz Danske, vrijeme za igru bilo je ugodno, a na stadionu sedam-osam tisuća ljudi, što i nije toliko loše s obzirom na to da je bilo vrijeme godišnjih odmora, te da su ulaznice bile relativno skupe. Atmosfera na stadionu bila je pozitivna, nije bilo ružnih povika i trebala je to biti jedna vesela večer. Međutim, Aalborg je pogocima Jasobsena pobijedio 2:0 i šokirao Modre. Također, Mamić je sezonu kasnije u 3. pretkolu Lige prvaka vodio Dinamo protiv Moldea, na Maksimiru je bilo 1:1, a na gostovanju 3:3, pa je s obzirom na veći broj pogodaka u gostima Mamićeva otišla u play-off gdje je izbacila Skënderbeu i plasirala se u Ligu prvaka.

18.15 Dinamo je prije godinu dana na istom mjestu upisao jednu od najupečatljivih gostujućih pobjeda u Europi. Ferencvaros je svladan s velikih 4:0.

Večeras neće biti navijača pa će atmosfera biti nešto tiša, ali očekuje nas sjajna utakmica, u to nema sumnje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

18.05 Modri na prvom zagrijavanju na Groupama Areni. Djeluju odlučno, spremno za novi europski uspjeh. Ne zaboravimo, Dinamo pobjedom u Budimpešti ima osiguranu europsku jesen.

18.00 Nakon prvih 45 minuta onog drugog, originalnog ciparskog dvoboja je 1:1 u srazu Omonije i Crvene zvezde u Nicosiji. Zvezda je golom Ivanića izjednačila pred sam kraj prvog dijela.

17.55 Pobjednik dvoboja u Budimpešti u završnoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka igrat će protiv slavljenika u duelu azerbajdžanskog Karabaha i norveškog Moldea.

Dinamo bi prvu utakmicu igrao u gostima, dok bi uzvrat bio na Maksimiru. Jednim okom pratit ćemo i događanja na tom dvoboju koji se igra na Cipru, u Larnaci, na neutralnom terenu.

Razlog je, naravno, koronavirus. Norvežani bi prije ulaska u Azerbajdžan morali u 14-dnevnu samoizolaciju, a za to nema vremena, pa je Cipar još jednom poslužio kao UEFA-ino "sigurno" rješenje.

17.50 Marko Tolić ostao na tribini


Nije se dogodilo ništa s bivšim veznjakom Lokomotive. Nema nikakve ozljede, zdravstveno je spreman, ali... Netko je morao ispasti. Zoran Mamić odlučio je izvan 18 prijavljenih za zapisnik ostaviti upravo njega.

Na klupi za rezervne igrače su, osim vratara Danijela Zagorca još Moharrami, Andrić, Gavranović, Ivanušec, Šutalo i Jakić.

17.45 Nogometaši Dinama stigli su na stadion Groupama Arena.

VIDEO: GNK Dinamo

17.30 Stigli su sastavi za današnji okršaj u Budimpešti. U Dinamovoj je postavi sve po planu, startat će 11 najavljenih.


Od Lige prvaka zaradilo bi se najmanje 15 milijuna eura više nego od igranja u skupini Europske lige, tako da je večerašnji ulog velik

Ferencvaros je bolji nego lani, ali Dinamo je došao po prolaz

Samopouzdano su Dinamovi nogometaši otputovali u Budimpeštu, na dvoboj s Ferencvarosom (19.00, Arenasport1) koji usmjerava europsku sezonu prema Ligi prvaka ili Europskoj ligi. Ulog je 15 milijuna eura više, koliko bi u blagajnu kluba iz Maksimira došlo plasira li se u skupine jednog ili drugog natjecanja.

Kao što je poznato, u ovoj fazi natjecanja igra se samo jedna utakmica, bez gledatelja, što je hendikep za domaćina, no lani “modrima” na Groupama Areni nije smetalo ni gotovo 20.000 domaćih navijača, a nakon 0-4 (uz promašeni Petkovićev kazneni udarac) veselili su se pristalice gostiju. Pobjednik ide u “play-off” (s boljim iz ogleda Qarabag - Molde, na dvije utakmice) Lige prvaka, a poraženi u doigravanje za Europsku ligu (jedna utakmica, 1. listopada).

Hrvatskom prvaku ide u prilog i činjenica da u pretkolima nije izgubio na 23 gostovanja zaredom, još od Milana prije 20 godina, no Fradi, kako zovu najtrofejniji i najpopularniji ugarski klub, danas je jači nego lani. U početnoj postavi u odnosu na kolovoz 2019. očekujemo po dva nova igrača u zadnjoj liniji i napadu te najmanje jednog veznog. Od ozljede se oporavio i Roko Baturina, koji je ovo ljeto drugu Dinamovu momčad zamijenio statusom džokera u Ferencvarosu, a određeni hendikep treneru Serhiju Rebrovu, 46-godišnjoj legendi kijevskog Dinama, predstavlja spoznaja da su tri reprezentativca koji su se vratili iz inozemstva (Ćivić, Kovačević i Uzuni) morali u samoizolaciju, dok im dva testa nisu pokazala da su negativni na covid-19. Rezultati drugog znat će se danas...

Prije polaska klupskog autobusa za Peštu, na pitanje o “najvažnijoj utakmici u sezoni” Zoran Mamić je kazao:
- Pa dobro, sigurno je najvažnija u ovom dijelu sezone. Iako, nama je svaka važna, svaka je nama “Liga prvaka”, one u hrvatskom prvenstvu zato što kroz njih dolazimo u priliku igrati europske kvalifikacije, tako da je ova sad najvažnija, ali poslije će doći jedna još važnija - pokušava smanjiti imperativ trener “modrih”, ali ne bježi od uloge favorita:
- Zna se da je naš cilj pobjeda, ulazak u doigravanje za Ligu prvaka, ulazak u skupinu. Momčad je u dobrom stanju i raspoloženju, i siguran sam da imamo kvalitete i snage da pružimo dobru igru i plasiramo se u “play-off”.

Što se, pak, Fradija tiče, strateg “modrih” naglašava da se “radi o dobroj momčadi, koja radi sjajne rezultate”.

- Dosad su izbacili dva dobra suparnika, Djurgarden i Celtic, u mađarskom prvenstvu izgledaju dobro. Sigurno imaju puno vrlina, a mi ćemo, kao i svaki put, potražiti neku njihovu manu i preko toga tražiti svoju priliku. Vjerujem da ćemo je naći i proći u “play-off” - poručio je Zoran Mamić.
Poučen lanjskim iskustvom, kad nakon 1-1 u Maksimiru nije bio načistu treba li napasti ili čekati, s obzirom na to da je tada domaćinu odgovaralo 0-0, Rebrov bi sada definitivno mogao prepustiti inicijativu gostu, zgusnuti sredinu, duplirati bokove i vrebati kontre kao prije tri tjedna u Glasgowu.
Dinamo će sigurno željeti uspostaviti kontrolu, ali morat će paziti da ne ostavi prostor iza svoje zadnje linije. Lani je Nguen u 2. i 8. minuti istrčavao sam pred Livakovića (stoperski par Dilaver - Perić), a sad će Norvežanin kenijskog podrijetla biti još opasniji jer je u formi. U petak je u prvenstvenom dvoboju zabio Paksiju “hat-trick” već za 28 minuta, a preostala dva pogotka djelo su Bjelokošćanina Francka Bolija, koji je lani ušao s klupe, tek je bio došao u klub iz norveškog Stabæka...
brzi kastrati No, različit je i Dinamo od lani, osim novog trenera, ima i dodatni važan adut kojim kažnjava ofenzivnost suparnika, Lirima Kastratija.
Lani je Eldar Ćivić isključen u 68. minuti, prvu javnu opomenu dobio je zbog prekršaja na Hajroviću, drugu na Petkoviću, a Lirim je brži od Hajre... Nadalje, lani su “purgeri” imali Nikolu Moru i Danija Olma, a danas imaju Kristijana Jakića i Lovru Majera. Potonji ističe da je Dinamo u najvećem hrvatskom derbiju na Poljudu pokazao da je spreman za Ferencvaros.

Imamo lijepo sjećanje iz Budimpešte lani, ali igramo protiv dobro organizirane momčadi, koja je sigurno bolja nego prošle godine. Dobro su posloženi, imaju nekoliko dobrih pojedinaca, u jako dobroj su formi, ali i mi smo spremni, s optimizmom idemo u Mađarsku i jedva čekamo utakmicu. Ako ćemo mi biti pravi, a vjerujem da hoćemo, vratit ćemo se sretni i zadovoljni u Zagreb - poručio je “Plavi 10”.

Zoran Mamić nema razloga mijenjati početnu postavu koja je osigurala pobjedu protiv Hajduka, dirati trojku u veznom redu Ademi, Jakić i Majer, uostalom, Gojak i Ivanušec već su se dokazali kao jako dobri džokeri s klupe, a što se obrane tiče, dvojbi nema jer Theophile-Catherine odrađuje crveni karton iz Cluja.

Linker
20. travanj 2024 14:39