Aleksander Čeferin je najavio promjenu Lige prvaka kada se borio protiv Superlige

 FABRICE COFFRINI Afp
NOGOMETNA REVOLUCIJA

Bliži se sudbonosni dan za Ligu prvaka - evo koje se sve promjene spremaju za najelitnije natjecanje

Ako do promjena dođe, one će biti primjenjene od sezone 2014./25.
Piše: SNObjavljeno: 28. travanj 2022. 10:09

Hoće li Liga prvaka uskoro doživjeti drastičnu strukturalnu reformu? Sudeći po najavama iz nogometnih krugova o tome će se raspravljati 11. svibnja na UEFA-inom kongresu.

Jedna od ideja koja sve više uzima maha, a koju je prije nekoliko tjedana predložio čelnik PSG-a Nasser Al-Khelaifi, je održavanje Final Four turnira u jednom gradu. S takvim načinom odigravanja sigurno bi se izgubili prihodi koje na domaćim utakmicama imaju klubovi koji igraju polufinala, ali iz UEFA-e tvrde kako bi se sve kompenziralo većim prihodima od marketinga i televizijskih prava jer bi Final Four bio zanimljiviji široj javnosti.

Osim toga će se raspravljati i o novom sustavu Lige prvaka. Ona bi, umjesto dosadašnja 32 kluba, imala njih 36, a više ne bi postojale grupe nego bi svaka momčad odigrala 10 utakmica po 'švicarskom modelu' koji se koristi u šahu. Ukratko, 'švicarski model' donosi međusobne utakmice natjecateljima koji su im što bliži kvalitetom, a protiv jednog protivnika igra se samo jednom. Svaka momčad u Ligi prvaka bi po ovom modelu igrala po 5 domaćih i gostujućih utakmica.

Što se tiče popunjavanja četiri dodatna mjesta, nekoliko je prijedloga. Jedan od njih je da se dva mjesta čuvaju za one momčadi koje imaju najbolji europski koeficijent u zadnjih pet godina, a nisu plasman u Ligu prvaka izborile u nacionalnim prvenstvima. Dva dodatna mjesta bi se mogla dati petoj i šestoj ligi po UEFA-inom rankingu, a to su trenutno francuska i portugalska liga. No, postoje i ideje da po jedno dodatno mjesto dobiju četiri najbolje lige po rankingu, a to su engleska, španjolska, talijanska i njemačka.

Sve eventualne promjene stupile bi na snagu u sezoni 2024./25., a predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je najavio promjenu modela Lige prvaka još kada se borio protiv osnivanja Superlige. Svakako će sve promjene biti donesene u korist najvećih klubova, a u svakom slučaju će biti zanimljivi vidjeti što će se događati 11. svibnja.

Linker
26. travanj 2024 07:41