MIGUEL RIOPA Afp
REMI VRIJEDAN SLAVLJA

Brozović prvi put u karijeri stiže u četvrtfinale Lige prvaka, Inter preživio ludu završnicu

Porto je pokazao agresivniji nogomet, ispostavilo se da su ih promašaji iz prvog ogleda skupo stajali
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. ožujak 2023. 22:59

PORTO - INTER 0:0

PORTO (4-4-2): D. Costa - Pepê?, Cardoso, Marcano Zaidu (od 86. Wendell) - Grujić, Uribe (od 86. Danny Namaso), Eustáquio (od 70. Franco), Galeno - Taremi, Evanilson (od 70. T.Martinez)

INTER (3-2-3-2): Onana - Darmian? (od 80. Škriniar), Acerbi, Bastoni (od 74. De Vrij) - Barella (od 80. Brozović), Calhanoglu - Dumfries, Mhitarjan, Dimarco (od 70. D‘Ambrosio) - Lautaro Martinez, Džeko? (od 70. Lukaku)


Marcelo Brozović peti je Hrvat u četvrtini finala Lige prvaka. Prvi mu je to put u karijeri da je stigao do ove razine elitnog klupskog natjecanja. Mirne mreže u uzvratnoj utakmici Porta i Intera (0:0) dovoljne su za trijumf talijanskog sastava (uk. 1:0), koji se među osam najboljih plasirao prvi put od sezone 2010./2011.

Hrvatski reprezentativac ogled je započeo na klupi, stoga ogled u Portu možemo protumačiti i kao sugestiju da više nije prvi odabir trenera Simonea Inzaghija. Otkad se Brozović oporavio od ozljede, startao je u samo tri od mogućih devet utakmica. U Portugalu je dobio šansu tek u 80. minuti, u susretu koji je Inzaghi okarakterizirao kao test iskupljenja Nerazzurra, jedan od najznačajnijih u dosadašnjem dijelu sezone.

image

Lautaro Martinez

MIGUEL RIOPA Afp

I iskupili su se, možda ne pretjerano atraktivnom, ali učinkovitom predstavom. Domaćin je, budući da se od prvog zvižduka nalazio u rezultatskom deficitu, preuzeo inicijativu i pokazao znatno agresivniji nogomet. Ali nedovoljnog intenziteta da bi narušio samopouzdanje organiziranom defenzivnom redu Intera, premda smo vidjeli nekoliko manjkavih reakcija i s njihove strane.

Krajem prvog dijela Porto je imao sjajnu šansu za vodstvo nakon što je Evanilson uletio pred peterac, no udarac iz ukošene pozicije blokirao je Federico Dimarco, ‘podignuti‘ lijevi bek koji se najviše istaknuo u obrambenim zadaćama, a navedenu intervenciju proslavio je poput pogotka, što dovoljno govori o duhu s kojim je Inter stigao na Estadio de Dragao. Upravo to je Inzaghi tražio od svoje momčadi uoči utakmice, neprestanu borbenost tijekom čitavog ogleda, jer u prethodnim ligaškim utakmicama dojam je da je taj segment nedostajao.

image

Federico Dimarcio

MIGUEL RIOPA Afp

Druga solidna prilika stigla je krajem prve dionice, no nakon ubačaja Pepea, veznjak Stephen Eustaquio ostao je "za korak" prekratak pred vratima Andrea Onane, milanskog heroja iz prvog dvoboja otprije tri tjedna. I u uzvratu je Kamerunac upisao nekoliko vrhunskih obrana, jednu takvu u posljednjim minutama nakon što je srpski veznjak Marko Grujić potegao s distance.

image

Galeno

MIGUEL RIOPA Afp

Na kraju će se glavna zvijezda Porta - Mehdi Taremi - voditi kao najveći tragičar momčadi, jer u prvoj utakmici imao je barem dvije stopostotne šanse za pogodak. Sada je odigrao poprilično skromnu partiju, a stativa ga je spriječila u zadnjim trenucima, dok je Grujić pogodio gredu nekoliko trenutaka kasnije. Potom je Pepe zaradio isključenje nakon drugog žutog kartona.

Dakle, Brozović se među osam najboljih u Ligi prvaka pridružuje četvorici sunarodnjaka. Mateo Kovačić izborio je četvrtinu s Chelseajem, Ante Rebić u dresu Milana, Josip Stanišić s Bayernom i Petar Musa kao adut Benfice.

Linker
23. travanj 2024 15:45